Tipovi elegantnih cipela za muškarce

0

Osnovni tipovi cipela koji bi se trebali naći u garderobi svakog muškarca koji drži do sebe

 

Je li vam se ikada dogodilo da ste kupili par odličnih cipele samo da bi kod kuće otkrili da se ne slažu sa cijelom vašom garderobom? Baš kao i svaki komad odjeće, i cipele nisu višenamjenske pa se ni ne mogu nositi sa svakim odjevnim predmetom. Kako kvalitetne cipele mogu prilično i koštati jako je važno da znate na što ćete ih moći nositi, a na što ne.

 

oxfordcipele

OKSFORDKE

Prvotno poznate kao Balmoralke u Engleskoj, oksfordke su kožne cipele sa relativno niskim svodom stopala, zatvorenim vezicama i ne gumenom petom, jednostavne i se ne previše ukrasa. Današnje oksfordke mogu biti napravljene i od jelenske kože ili sintetičkih materijala. Kao i većina elegantnih cipela, oksfordke obično dolaze u crnoj ili smeđoj boji, a prikladne su za široki raspon događanja. Za poslovni izgled dobro će vam doći crne oksfordke, dok će one u smeđoj boji bolje doći u nekim ne previše formalnim situacijama.

 

zaobljenimvrhom2

CIPELE SA ZAOBLJENIM VRHOM

Svečane cipele mogu biti ukrašene na veliki broj načina, ali zaobljeni vrh na oksfordicama je najučestaliji. Međutim, za razliku od oksfordica, koje su jako šture, ove cipele imaju dodatni sloj ili traku kože preko prstiju. Ovo su idealne cipele za svečane prilike, ali ostatak izgleda, tj. odjeća, moraju biti na vrhunskom nivou kao i ovakve cipele.

 

mokasinke

MOKASINKE

Ove elegantne cipele su se prvi put pojavile u prvoj polovici prošlog stoljeća. Karakteristične su po nedostatku vezica ili kopči, a tradicionalno su napravljene od kože, te imaju široku ili ravnu petu. Mnoge mokasinke imaju ukrasne kićanke, mada se taj trend danas prilično zanemaruje. Posebna zanimljivost su tzv. „peni mokasnikne“ koje imaju remen preko gornjeg dijela cipele, što je prvobitno bilo namijenjeno za nošenje sitniša ili ukrasa.

 

cipeleskopcom

CIPELE S KOPČOM

Baš kao i mokasinke, i ove cipele nemaju vezice, ali dok su mokasinke jednostavne, cipele s kopčom imaju kožni remen s kopčom na gornjem dijelu. Iako lijepo izgledaju cipele ipak nisu za neke svečane prilike poput npr. vjenčanja, već su više za opušteniji casual izgled ili čak za posao!

 

svecanecizme

SVEČANE ČIZME

Svečane čizme su vitke, do gležnja duboke čizme sa malom petom, koje uz nogu prianjaju veoma usko. Ovakve cipele su u većini slučajeva sjajne, odnosno ulaštene, i najčešće ukrašene rupicama. Ove čizme najbolje izgledaju scasual odjećom, posebno tamnim dizajnerskim jeans hlačama.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments