Thor: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Drugi nastavak filma o Thoru stiže u kina, ali znate li sve o superjunaku kojeg je osmislio legendarni Stan Lee?

 

1. THOR JE BIO PRVI SUPERHEROJ BAZIRAN NA BOŽANSTVU

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća Marvelova lista superheroja se stalno povećavala, a izdavači su konstantno pritiskali legendarnog Stan Leeja da smišlja nove likove. Međutim, nakon što je Marvelovoj postavi dodao Hulka, Lee nije bio siugran što napraviti. Kako je napisao u svojoj autobiografiji „Kako napraviti jači lik od već najjačeg lika? A tada mi je sinulo! Neću ga napraviti čovjekom, već Bogom!“ Lee je smatrao da su grčka i rimska božanstva već i previše iskorištavana, pa se okrenuo nordijskoj mitologiji gdje je pronašao staru legendu kojoj je dao obilježja superheroja. I tako je stvorenThor. Iako su se u Marvelovim stripovima znali pojaviti i Hercules i Ares, Thor je jedini koji ima tajni identitet i vodi dvostruki život!

 

2. I KONKURENCIJA IMA SVOJE THOROVE

Kako je Marvelov Thor „ukraden“ iz nordijske mitologije, tako Marvel nije mogao u potpunosti zaštititi svog junaka i spriječiti konkurentske izdavače da i samo naprave svoje verzije čovjeka s maljem. Tako su među ostalim i DC Universe i Image Comics predstavili svoje verzije, ali iako je većina Thorova koristila Mjolnir (Thorovo malj) niti jedna nije ostvarila komercijalni uspijeh kao Marvelov Thor. Spomenimo i da je u većini drugih verzija Thor negativac, a ne superheroj za kojeg ćete navijati. Posebno se to odnosi na verziju DC Comicsa koja se suprostavlja Sandmanu.

 

3. NJEGOVA OBITELJ JE VJEROJATNO NAJDISFUNKCIONALNIJA U SVEMIRU

Zamislite da vam je otac vođa bogova i vladar vašeg planeta, majka nije vaša prava majka već ste vi „produkt“ veze vašeg oca sa Zemljanima, da vam je najveći neprijatelj pomahnitali luđak koji je ujedno i vaš brat, a da se vas pošalje na drugi planet kako bi naučili lekciju? Sigurno bi poželjeli da odu k vragu, pogotovo brat Loki. Ali Thor nije takav, gledao je tri puta kako mu otac pogiba spašavajući svoj planet, a brat Loki jednom, i svaki put ih je odlučio uskrsnuti! Da, Takav je Thorov život. Dodajmo još i da se u seriji stripova pojavljuje i Thorov sin Magni, ali on postoji samo u alternativnoj budućnosti u koju se Thor zaputi kako bi ispravio neke stvari iz prošlosti.

 

4. SUPERMAN JE IPAK JAČI OD THORA

Strip fanovi već godinama (a pogotovo od filmske verzije Thora) vode duge i opširne rasprave čiji je superjunak jači – Superman ili Thor. Svi imaju svoje argumente, ali odgovor smo već dobili u suradnji Marvela i DC Comicsa u jednom od strip izdanja u kojem su se sukobili Avengersi i Justice League. U općoj makljaži Superman je odmjerio snage s Thorom i pobjedio ga zahvaljujući snage i termal visionu. Da bi utješili Marvelove fanove, u tom stripu Superman je izjavio da je Thor najteži protivnik s kojim se susreo. Ipak, nije trebalo puno prije nego su Thorovci našli opravdanje tvrdeći da se dvoboj odigravao u DC universumu u kojem su Marvelovi junaci izgubili snagu!

 

5. THOROVA FILMSKA KARIJERA NIJE USPIJEŠNO POČELA

Filmska adaptacija Thora iz 2011. godine s Chrisom Hemsworthom je bila pun pogodak, ali malo je poznato da se Thor prvi put na velikom ekranu pojavio prije 25 godina. U pokušaju oživljavanja serije o Hulku, odlučeno je da se napravi niz niskobudgetnih filmova o zelenom čudovištu u kojem bi se pojavljivali i ostali Marvelovi junaci. Thor se pojavio zajedno sa svojim alter egom Donaldom Blakeom, a tumačila su ih dva različita glumca. Da bi posato Thor, Donald je trebao podići malj u zrak i povikati „Odin“, ali ta Thorova verzija je bila katastrofalna. Thor je prikazan kao junak s malo posebnih moći, ovisnik o borbi, ženama i alkoholu!!! Nije ni čudo da mu je trebalo preko 20 godina da se ponovo pojavi na velikom ekranu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments