Tehnološki trendovi u 2014. godini

0

Cijela kuća u nadzoru interneta, 20-inčni tableti i televizori s četiri puta većom rezolucijom od HD-a će obilježiti ovu godinu

 

„Krajem ove godine bi se tako trebali pojaviti prvi 4K pametni telefoni važnijih proizvođača poput npr. Samsunga“

 

ULTRA HD

High Definition po malo odlazi u prošlost jer stiže UHD, ili Ultra HD, ili jednostavnije 4K – laički objašnjeno, četiri puta veća razlučivost od HD-a. Televizori u UHD-u su se već počeli pojavljivati, ali u ovoj godini bi trebali postati masovniji i samim time cijenom pristupačniji. Zimske olimpijske igre u Sočiju i Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu će biti snimani upravo u 4K, a Netflix će u istoj tehnologiji do kraja godine početi streamati svoj sadržaj. Sve to, dovoljna je garancija da će UHD, za razliku od 3D tehnologije, zaživjeti punim plućima.

Ali, 4K se neće primjenjivati samo na televizorima, već i na pametnim telefonima i tabletima! Krajem ove godine bi se tako trebali pojaviti prvi 4K pametni telefoni važnijih proizvođača poput npr. Samsunga.

 

VEĆI TABLETI

Da će tableti u potpunosti zamjeniti laptope to je sada svima jasno, a ono što nas očekuje u ovoj godini jest povećanje ekrana. 7-inčni tableti danas malo koga zadovoljavaju, a čak i 10-inčni postaju premaleni za korisnike koji žele u potpunosti iskoristiti svoje tablete. Samsung tako uskoro predstavlja 12-inčni tablet, a isto bi trebali pratiti i ostali proizvođači. A što tek reći o Panasonicovom Touch Pad 4K UT-MB5 koji će doći s ogromnim 20-inčnim ekranom? Najveći tablet kojeg ćemo skoro gledati jest nepraktičan za uporabu van doma ili posla, ali će zato nuditi nevjerojatnu 4K rezoluciju (3.840×2.160 px)!

 

EKSPANZIJA INTERNETA

Internet je počeo na računalima, pa prešao na mobitele da bi se uključio i na televizore. Danas je već dostupan i na satovima i Google Glass naočalima. Ali, ekspanzija interneta će se širiti i dalje, pa uskoro neće biti gadgeta koji neće imati Wi-Fi i Bluetooth. A da stvar bude bolja, stvari će se moći umrežavati međusobno. Vaš lonac će tako javljati klima uređaju da ispušta paru, pa će se klima pojačavati, a vaš tuš će javljati pametnom telefonu da ga trenutno koristite pa će on automatski odbijati poziv! Zvuči vam kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike? Budućnost je već tu iza ugla!

 

3D PRINTANJE

Kao što je internet jedan od najvećih izuma u modernoj povijesti, tako je i 3D printanje nešto što će obilježiti najnovije vrijeme. 3D printanje još nije rašireno, još je uvijek nevjerojatno skupo, ali očigledno je da će ova tehnologija itekako zaživjeti. Masovnost, koja će nam omogućiti da svi imamo takav printer kod kuće, možda još nije tako blizu, ali će se u ovoj godini prodaja ovih printera povećati za 75%, a iduće godine za 100%! Napomenimo i da se ove godine u tržište sa svojim prvim 3D printerom uključuje i Hewlett Packard!

Sve ono što smo do nedavno gledali u Sf filmovima, postaje stvarnost. Izrada predmeta poput maketa, dijelova za neki stroj, ili skulptura je već tu, samo čekamo da postane toliko masovna da je i mi možemo kosrititi. A to i nije toliko daleko od nas koliko mislimo, a prvi značajniji koraci prema masovnosti bit će napravljeni ove godine.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako provesti produktivan dan

Šest savjeta kako se probuditi na vrijeme, biti produktivan i zadovoljan zaključiti dan!   1. Pokrenite rutinu spavanja. Da bi se ujutro probudili ranije i ...