Super Bowl: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Jedan od najvažnijih sportskih događaja godine odigrava se večeras u New Orleansu

 

1. ZA NAZIV SUPER BOWL ZASLUŽNA SU TRENEROVA DJECA

Prvi Super Bowl održan je 1967. godine, godinu nakon što su se ujedinile tadašnje konkurentske lige National Football League (NFL) i American Football League (AFC). Susret se u početku zvao AFL – NFL World Championship Game, a pobjednik prvog „okršaja“ dvaju liga, bili su Green Bay Packersi. Međutim, izraz nije dugo ostao jer su mediji vrlo brzo prihvatili izraz koji je osmislio trener poraženih Kansas City Cheifsa, Lamar Hunt. Inspiriran svojom djecom koja su se igrala Super Ball igračkom, Hunt je u pismu NFL-ovom komisionaru Peteu Rozelleu napisao da je finale nazvao Super Bowl, ali da se ime može mjenjati. Iako su vlasnici liga izabrali već spomenuto komplicirano ime, mediji su bili oduševljeni nazivom Super Bowl te su ga odlučili koristiti. Od sezone 1970. dvije lige više nisu postojale, već su postale AFC i NFC konferencija, a Super Bowl je postalo i službeno ime.

 

2. SAN FRANCISCO 49ERSI MOGU IZJEDNAČITI REKORD

Ukoliko večeras budu bolji od Baltimore Ravensa, San Francisco 49ersi će se sa šest titula izjednačiti s dosadašnjim rekorderima Pittsburgh Steelersima. 49ersi su trenutno, s pet titula, izjednačeni s Dallas Cowboysima. Petiri naslova imaju Green Bay Packersi i New York Giantsi dok je još 13 NFL franšiza osvajalo Super Bowl. Deset franšiza je nastupalo u Super Bowlu a da nisu izašli kao pobjednici, posebno su razočarani navijači Buffalo Billsa koji su od 1991. do 1994. godine igrači četiri finala za redom i sva ih izgubili! Četiri puta su poraženi i Minnesota Vikingsi, inače posljednji pobjednici NFL-a prije ujedinjenja s AFL-om. Cleveland Brownsi, Detroit Lionsi, Jacksonville Jaguarsi i Houston Texansi su jedine četiri momčadi koje nikada nisu nastupile u Super Bowlu.

 

3. SUPER BOWL JE NAJGLEDANIJI DOGAĐAJ U POVIJESTI

Čak 65% Amerikanaca smatra da je Super Bowl najvažniji događaj u SAD-u. To potvrđuju i brojke, s prosječnim gledateljstvom od 111 milijuna gledatelja Super Bowl 2011. godine je postao najgledaniji TV događaj svih vremena, skinuvši s trona Super Bowl iz 2010. Prije njih, rekord je punih 28 godina držala posljednja epizoda M.A.S.H.-a! Super Bowl nije gledan samo u SAD-u, već i cijelom svijetu pa se ovogodišnji Super Bowl prenosi u 235 država i teritorija svijeta. Danas, a posebno tijekom samog finala, će se pojesti 14.500 tona čipsa, 4.000 tona kokica i nevjerojatnih 1.25 milijuna pilećih krilaca!!! Čak 17.9 milijuna dolara se potroši na pivo!

 

4. ZA REKLAME TIJEKOM SUPER BOWLA SE PLAĆAJU MILIJUNI

Osim što je najgledaniji, Super Bowl je marketinški i najzanimljiviji događaj pa se za prikazivanje reklama tijekom velike utakmice plaćaju doslovno milijuni. Prošlogodišnji Super Bowl je oborio sve rekorde, a unatoč recesiji ukupno 58 oglašivača je platilo šreko 75 milijuna dolara! Najskuplji oglas je plaćen 5,84 milijuna dolara a treba istaknuti da su reklame u trajanju od oko 30 sekundi! Rekord bi trebao pasti ove godine jer je prosječna cijena postavljena na četiri milijuna dolara!

Reklame koje se prikazivaju često postanu kultne, još i danas se priča o Budweiserovim Bud Bowl kampanjama te Victorias Secret spotovima. Filmske kompanije troše milijune za najavu svojih nadolazećih ljetnih filmskih hitova, večeras se već s nestrpljenjem iščekuje novi trailer Iron Mana 3, kao i Mercedesova reklama s Kate Upton.

 

5. POLUVRIJEME SUPER BOWLA JE PRAVI SPEKTAKL

Poluvrijeme tijekom Super Bowla se u početku iskorištavalo za marš limenih glazba lokalnih Sveučilišta, međutim kako je Super Bowl dobijao na popularnosti tako je i i cijeli popratni show postao pravi spektakl. Nacionalnu himnu pjevaju najveće pjevačke zvijezde koje nastupaju i u poluvremenu koji samo u Super Bowlu, baš radi showa, traje 30 minuta.

Tradicija najvećih pjevačkih zvijezda počela je 1993. godine kada je nastupio Michael Jackson, a vjerojatno najveći show bio je 2002. godine kada je nastupila grupa U2.

Svi se sjećamo i „incidenta“ iz 2004. godine kada je za vrijeme zajedničkog nastupa Justina Timberlakea i Janet Jackson, Michaelovoj sestri „slučajno“ ispala bradavica. Potaknuti tim događajem producenti su odlučili da prijenos showa na poluvremenu ide s odgodom od nekoliko sekundi, tj. vremenom dovoljnim da se sve potrebno cenzurira u djeliću sekunde.

Međutim, čak ni to nije bilo dovoljno da se cenzurira srednji prst koji je prošle godine za vrijeme nastupa s Madonnom pokazao M.I.A.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Univerzalni vojnici budućnosti

Kako će izgledati vojnik budućnosti? Neki sustavi su već počeli ulaziti u uporabu   „Zanimljiv je i Physiological Status Monitoring ugrađen u odoru kojima će ...