Stvari koje ne smijete reći na razgovoru za posao

0

U današnje vrijeme, kad je nezaposlenost veća nego ikada, ostavljanje dobrog dojma na razgovoru za posao je važnije nego ikada. A ukoliko izgovorite jednu od ovih šest stvari, sve što ste do tada izgradili past će u vodu.

Kolika je plaća? Naravno da vas to zanima, jer o tome često ovisi i hoćemo li prihvatiti neki posao ili ne, ali ovo je pitanje koje nikako ne bi smjeli postaviti prvi, pogotovo ne na samom početku razgovora za posao. Prvo saznajte sve ostale detalje, i tek se na kraju, i to diskretno, možete raspitati o financijskim uvjetima posla. Ukoliko vam prvo pitanje bude o iznosu plaće poslodavac će zaključiti da vam je to jedino važno te će posao dati nekome drugo tko je svoje karte pametnije odigrao.

Zašto je to važno? Kada ste na razgovoru za posao potencijalni poslodavac je tu da postavlja pitanja na osnovu kojih će zaključiti jeste li prava osoba za njega, a vi ste tu da odgovarate. Poslodavac vas može pitati što god poželi, a izbjegavanje odgovora na neko pitanje će kod njega probuditi sumnju, stoga se dobro pripremite na sva potencijalna pitanja. Naravno, na pitanja previše osobne prirode i ne bi trebali odgovarati jer osoba koja postavlja takva pitanje očigledno nije poslodavac koji bi netko poželio.

Pričekajte da se javim. Pri ulasku u prostoriju obavezno isključite mobilni uređaj, ili barem stišajte zvono. Sva vaša pažnja bi trebala biti usmjerenja na razgovor i dobivanje posla, i ako imate vremena, da ne govorimo „pristojnosti“ javljati se na pozive dok ste usred razgovora za posao, tada vi taj posao niti ne zaslužujete! Sasvim opravdano, dobit ćete crveni karton još i prije nego je razgovor završio.

Jesmo li gotovi? Na razgovoru za posao nema mjesta žurbi i poslodavac će uzeti vremena koliko je njemu potrebno jer je on taj koji određuje tempo. Kako nikada ne možete znati koliko će razgovor trajati, niti koliko kandidata ima (ako ih ima) prije vas, nemojte zakazati druge stvari u određene sate nakon razgovora. Ukoliko ste nešto dogovorili, stalno ćete gledati na sat za vrijeme razgovora, što će poslodavac shvatiti kao požurivanje, a to nije nešto što želi od svojih zaposlenika.

Čime se točno bavite? Tko vam ne bi dao crveni karton na ovo pitanje? Dakle, došli ste na razgovor za posao u određenu tvrtku bez da znate što oni rade? Najosnovnije je da morate znati gdje idete na razgovor i za kakvo radno mjesto se natječete. Ukoliko ove stvari ne znate, poslodavac će zaključiti dovoljno i neće vas uzeti niti u ozbiljno razmatranje.

Kad počinjem? Osim ukoliko razgovor nije formalnost i već ste predodređeni za taj posao, na razgovoru nećete biti jedan kandidat. To znači da, koliko god vi bili uvjereni da ste „razvalili“ razgovor, poslodavac mora poslušati i ostale kandidate te da će tek nakon toga donijeti odluku. Pitanje o tome kad počinjete će ostaviti kod poslodavca da ste možda čak i previše samouvjereni, ili da na njega vršite pritisak. A to će teško završiti pozitivnim rezultatom za vas.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kontroverzni dokumentarci o drogama

Droge su uvijek zanimljiva tema, a ovi su dokumentarci podigli najviše prašine   10. MAGIC TRIP 2011 Prije 50-tak godina Ken Kesey, autor Leta iznad ...