Štrumpfovi – crtani naše mladosti

0

Mala plava stvorenja izašla su i na DVD-u kao cjelovečernji CGI film, ali ništa ne može zamjeniti originalne crtane prikazivane prije 30 godina

 

„Tijekom jednog ručka sa svojim prijateljem Peyo je poželio da mu se doda sol, ali kako mu je mozak u tom trenutku zablokirao nije se mogao sjetiti riječi sol pa je rekao „dodaj mi schtroumpf“ na što mu je prijatelj odgovorio – kad završiš sa tim schtrpumpfom, schtroumpfni ga meni“

 

Nekoć davno postojala je šumica u kojoj su u svom tajnom naselju živjela malena stvorenja. A zvali su se štrumpfovi! I bili su dobri. A bio je tu i Gargamel, zli čarobnjak. On je bio zao! Tko se ne sjeća ovih uvodnih riječi iz crtanog filma na kojoj su odrasle generacije a među njima i mi? Naravno, govorimo o malim plavim stvorenjima zvanim – Štrumpfovi. U vrijeme kada je crtanih na televiziji bilo manje nego poštenih političara Štrumpfovi su imali gledanost gotovo u rangu Dinastije a avanture Papa Štrumpfa i njegovog plemena prepričavale su se dan kasnije za vrijeme velikog odmora u školi.

 

KAD ZAVRŠIŠ SA ŠTRUMPFOM, ŠTRUMPFNI GA MENI

Štrumpfove smo na TV-u gledali još od sredine 80-tih a njihovi počeci sežu još u daleku 1958. godinu kada su počeli izlaziti kao strip belgijskog crtača Peya (punim imenom Pierre Culliford). U to vrijeme Peyo je radio na fantaziji Johan et Pirlout, čija radnja prati mladog slugu Johana i njegova pratitelja patuljka Pirlouita tijekom mračnih godina Srednjeg vijeka. U jednoj od epizoda pojavljuje se pleme patuljastih plavih stvorenja sa bijelim kapicama koje je vodio sjedobradi vođa sa crvenom kapom. Pleme se zvalo Štrumpfovi, a kako je njihovo pojavljivanje bio pun pogodak Štrumpfovi su dobili i vlastitu seriju stripova.

Samo ime Štrumfovi doslovno ne znači ništa i došlo je sasvim slučajno. Tijekom jednog ručka sa svojim prijateljem Peyo je poželio da mu se doda sol, ali kako mu je mozak u tom trenutku zablokirao nije se mogao sjetiti riječi sol pa je rekao „dodaj mi schtroumpf“ na što mu je prijatelj odgovorio „kad završiš sa tim schtrpumpfom, schtroumpfni ga meni“. Do kraja dana su se zezali sa različitim schtroumpf izrazima a tada nisu ni slutili da je povijest upravo napisana!

 

NEDJELJA 19 SATI – VRIJEME ZA ŠTRUMPFOVE

Mala plava stvorenja veličine tri jabuke i stara 100 godina su brzo dobila ime kokain za djecu zbog ovisnosti koje su stvarali kod malih gledatelja. Svatko tko je odrastao 80-tih dobro zna koliko su nas oduševljavali Papa Štrumf, Štrumfeta, Vicko, Mrgud, Lumeni i ostala 94 Štrumpfa.

Prije nego je crtana serija ugledala svjetlost dana Štrumpfovi su postali popularni zahvaljujući ukupno 27 stripova od čega je 16 kreirao sam Peyo. Ipak, trebale su proći čak 23 godine od njihova stvaranja da Štrumfovi osvanu na velikom ekranu i to zahvaljujući Hanna – Barberi. Od 1981. godine do 1989. godine ukupno je emitirano 420 epizoda tijekom subotnjeg jutra dok smo svi mi u bivšoj Jugoslaviji pred TV ekranima sjedali nedjeljom u 19 sati kada bi se emitirale po dvije 15-minutne epizode.

Serija je ukinuta nakon što su tadašnji klinci više pozornosti počeli pokazivati Transformerima, Action Manima i sličnim akcijskim crtanim filmovima a NBC je imao drukčije planove za subotnje jutro.

 

PAPA ŠTRUMPF = KARL MARX?

Unatoč tome Štrumpfovi i dan danas imaju status legendi a u posljednje vrijeme ponekad se pojave i DVD-ovi sa pojedinim epizodama. Za nas nostalgičare uvijek postoji Youtube i slični siteovi.

Iako obožavani, ova mirna i simpatična stvorenja, su se ipak našla i pod udarom kritika. Sam Peyo optužen je za rasizam a Štrumfovi su prozvani totalitarnom utopijom koja prelazi u stalinjizam odnosno nacizam. Prema kritičarima Štrumfovi su socijalisti, njihovo selo predstavlja marksističku utopiju a Štrumpeta je sinonim za arijevsku ljepotu!

Zbog svoje brade i zbog toga što je vođa zbog godina i mudrosti Papa Štrumpf je, prema kritičarima, Karl Marx. Crvena boja njegove kape i gaća je samo pridonjela njihovim tvrdnjama. Lumeni, jedini Štrumpf koji intelektom dolazi blizu Pape Štrumpfa je oličenje Trotskyja, pogotovo zbog velikih naočala sa debelim okvirima.

Kritičari ni tu nisu stali već su Gargamela vidjeli kao oličenje Židova. Također, zbog svoje pohlepe Gargamel predstavlja sve loše što kapitlaizam donosi ,a mačak Azriel predstavlja radnu snagu koja se izrabljuje.

Bez obzira stvarao Peyo svoje junake prema svemu navedenom ili ne, Štrumpfovi su zauvijek ostali u našim srcima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Je li Bar Rafaeli najsexy žena svijeta?

Čitatelji Maxima proglasili su je najsexy ženom na planeti   Izraelski super model Bar Rafaeli najseksipilnija je žena na svijetu, tako barem tvrde čitatelji Maxima ...