Što napraviti kada otkrijete da ćelavite

0

Jedna od najgorih stvari koje muškarac može saznati jest da ćelavi, međutim je li stvarno kraj svijeta?

 

Muškarci su u prosjeku opterećeni s dvije stvari – svojom obdarenošću i kosom, odnosno vječnim pitanjem hoće li oćelaviti. Iako se, u vezi ćelavosti, za sada, ne može ništa učiniti, jer geni su nam takvi kakvi jesu, ovo je jedan od najvećih problema koji pogađa muškarce.

Kosa se od davnina smatrala kao simbol snage i moći, sjetite se samo Samsona, te mladosti. Nedostatak kose po stereotipu je etiketirao osobu kao slabu, neaktivnu i neprivlačnu. Još danas, ljudi koji imaju problema sa ispadanjem kose često su izvor zadirkivanja.  Brojna provedena istraživanja su dokazala da ćelavost ima samo negativne psihološke posljedice. Za ljude koji pate od raznih stadija ćelavosti smatra se da imaju niži stupanj samopouzdanja od vršnjaka, manje su socijalizirani, više pate od depresije i agresije te imaju manju šansu za uspjeh u životu. Također, istraživanja su pokazala da je 84 % onih koji pate od gubitka kose preokupirano sa ćelavošću. Njihovi odgovori pokazali su da su se osjećali bespomoćno, panično,  čak da su bili i ljubomorni na vršnjake koji nemaju taj problem. Posebno je teško  bilo ispitanicima koji su počeli gubiti kosu u ranim 20-tima.

Pogled u ogledalo je iz dana u dan sve teži, baš kao i izlazak u društvo kao i prilazak djevojkama. Što napraviti?

Prvo, najbolje je da pođete u doktora napraviti par jednostavnih testova kako bi isključili neke bolesti kao uzrok gubitku kose.

Drugo i najvažnije, ali i najteže, jest prihvatiti činjenicu da ćelavite. To je stvar na koju ne možete utjecati i koju ne možete promjeniti, krenite od toga. Umjesto da kukate nad svojim „prokletstvom“ jednostavno sebi recite – ćelavim i što sad? I krenite dalje. Lakše reći nego učiniti, ali s vremenom će i ta činjenica biti lakše podnošljiva.

Treći korak je odluka što napraviti. Najjednostavnije rješenje je brijanje glave. Danas se obrijani muškarci smatraju sexy, tako da vam eto jednog argumenta ZA brijanje. Međutim, postoje i neki stvari o kojima trebate promisliti. Prvo, imate li „glavu za brijanje“, jer neće svatko izgledati dobro potpuno bez kose. Druga stvar je, pogotovo ukoliko ste od sportskih, nabildanih tipova, činjenica da je još uvijek prisutan stereotip da su muškarci zbrijane glave agresivci i kamatari. Što god u konačnici napravili, samo nemojte prebaciti kosu s jedne strane na drugu!

I posljednje, ukoliko se teško nosite s gubitkom kose, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć. Ne živimo više u kamenom dobu i odlazak na psihoterapiju ne bi trebao biti bauk. Na kraju, vaš je život u pitanju i radite ono što će vama poboljšati kvalitetu života, a ne ono što „društvo diktira“.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments