Što nam spremaju Samsung i LG?

0

Oba korejska proizvođača, oba ljuti protivnici, već nekoliko godina izdaju top modele koji često postavljaju standarde u mobilnoj tehnologiji, a također su i najveći proizvođači zaslona za sve moguće multimedijske igračke. Za nešto više od mjesec dana će na vidjelo izaći Samsung Galaxy S7 i LG G5, pa pogledajmo „na brzaka“ što nam donose.

 

SAMSUNG

Neke specifikacije Galaxya S7 su već poznate, a to su ekran iste dijagonale s istom rezolucijom, kamera s rezolucijom od 12 megapiksela (4 manje od S6) te novi snapdragonov procesor 820. Postoji mogućnost da će izaći dvije verzije, kao što je to slučaj bio s Noteom 4, kada je izašla verzija sa Snapdragonom i Samsungovim Exynosom. Prošle je godine Exynos 7420 pokosio konkurenciju, pa se sada postavlja pitanje hoće li dobiti nasljednika, ili će ipak ići na Snapdragon, koji oni sami izrađuju za Qualcomm, firmu koja stoji iza Snapdragona. Nekima će kamera od 12 megapiksela zazvučati kao nešto lošije od 16 koliko je imao S6, ali u pitanju je samo ljudska neupućenost. Samsung je išao na povećanje senzora te veličine piksela, što će pridonijeti kvaliteti fotografije, pogotovo u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Očekuje se i povratak utora za micro SD karticu, zbog čega je korejski proizvođač bio osuđen prošle godine od strane svojih ljubitelja. Također je za očekivati i veću bateriju, koja u S6 nije bila spremna za izdašno korištenje. Povrh svega toga, Samsung je najavio 10% niže cijene, što će svakako izmamiti osmijehe na lica budućih vlasnika ovog mobilnog telefona.

 

LG

Nova LG-eva perjanica bi trebal doživjeti nešto veće promjene od gore spomenutog Galaxya. Kao najveća uočljiva fizička promjena bit će premještanje tipki s poleđine uređaja na brid, što mnogi kude jer je to bio prepoznatljiv znak mobitela koje izrađuje LG. Priča se o malom smanjenju dijagonale na 5.3“ te sekundarnom zaslonu, onom po uzoru na model V10. Da samo kratko spomenemo što znači taj sekundarni zaslon. Nalazi se na vrhu ekrana, te je stalno upaljen i pokazuje obavijesti, postotak baterije, koliko je sati, datum i ostale sitnice. Izašao je i jedan pomalo ludi koncept, koji pokazuje da će donji kraj mobitela biti kao ladica koja se može izvući da bi se promjenila baterija. Tako bi se izbjeglo otvaranje stražnjeg poklopca, što znači da bi mogli imati metalni unibody dizajn kakav imaju Apple i Htc već nekoliko godina. Kao mogućnost se spominje dual kamera, što bi značilo da će posjedovati dva senzora. No to je već puko nagađanje, i vjerojatnije je da će se ostati na trenutnom senzoru koji je i dalje izvrstan. Za očekivati je povećanje otvora blende, ili pokušaj povećanja veličine piksela. Cijene još nisu poznate, no LG će zasigurno biti nešto jeftiniji od glavnog konkurenta.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

The Shield

Najuzbudljiviji trojac wrestlinga donio nam je pravo macho gerila hrvanje!     Kao što smo već pisali, wrestling je u suštini više show business nego ...