Stani na put – Film o počecima regionalne hip hop scene

0

Hip-hop je način života – Ovim motom se vode baš svi štovatelji hip-hop kulture. Na prostorima bivše Jugoslavije elementi hip-hopa zaživjeli su sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, dok se na prve albume domaćih izvođača čekalo i više od desetljeća. Međutim, kada se hip-hop scena etablirala, imala je što ponuditi. U dokumentarcu STANI NA PUT predstavljeni su pioniri i nosioci rap scene Balkana dok se vraćaju u prošlost i prisjećaju dragocjenih trenutaka. Film je snimljen u produkciji Red Bull Media House i MTV Adria.

Gru, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Remi, Shot, Koolade, Reksona, Marčelo, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, radijski voditelji i DJ-evi Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul i Munja uz muzičkog urednika Miška Bilbiju, opisuju svoj prvi dodir s hip-hop kulturom, prvi put kada su uzeli mikrofon u ruke i „bacili rime“, izborili se za prvi album i stvorili neraskidivu vezu sa svojom publikom.

Kako je nastao Bassivity, Blackout Hip Hop ili FM JAM; protagonisti domaće scene prisjetili su se pred kamerama i ispričali kako je to izgledalo prije dvadesetak godina, tko je prvi odlučio sastaviti rime na našem, a ne na engleskom jeziku, koliko im je hip hop značio u životu i kako su došli do toga gdje su danas… sve to nalazi se u dokumentarnom filmu STANI NA PUT. Njihove zanimljive anegdote i životne priče uokvirene su u skoro dva sata dug film,  koji će večeras (srijeda, 11. studenog u 21 h premijerno biti prikazan na MTV kanalu.

Usporedo sa pričom o nastanku pokreta, film prati i proces stvaranja zajedničke pjesme repera iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, a povod je obilježavanje 20 godina postojanja domaće hip-hop scene. Od travnja do lipnja 2014. godine u Beogradu i Zagrebu,  pod vodstvom DJ Phat Philliea, okupili su se Reksona, General Woo, Gru, Marčelo, Frenkie, Remi, Baby Dooks, Kontra i na Kooladeov beat snimili pjesmu u legendarnom Morris studiju u Zagrebu. Tako je nastala pjesma „STANI NA PUT“ a izvođači su snimili dvije verzije pjesme.

STANI NA PUT, 11. studeni u 21:00h – premijerno na MTV kanalu te na www.redbull.hr

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

BATE – senzacija Lige prvaka

Dinamo je i dalje na nuli, a tamo neki klub smiješnog imena predvodi svoju skupinu s maksimalnim učinkom   „Prvo ime je sigurno dvostruki strijelac ...