St. Patrick’s Day: Sve što niste znali

0

Današnji se dan slavi svugdje u svijetu ali koliko vas zna ove zanimljive činjenice

 

Sveti Patrick nije bio Irac nego Velšanin koji je sa 16 godina uhvaćen i prodan u roblje irskom farmeru. Da stvar bude zanimljivija ime mu uopće nije bilo Patrick već Maewyn Succat! Šest godina kasnije je pobjegao u Veliku Britaniju gdje je idućih 12 godina proveo u samostanu gdje si je nadjenuo ime Patricius. Kao katolik se u svojim 30-tim vratio i Irsku i počeo okretati Irce na kršćanstvo.

 

Blagdan Sv. Patricka se slavi na dan kada je Patrick umro – 17. ožujka 461. Ovaj popularni praznik se slavi u cijelom svijetu ali praznik je na tri mjesta u svijetu. Osim naravno u Irskoj, praznik je i na malom otoku Monsterrat te u kanadskim pokrajnama Newfoundland i Labrador.

 

Poznata legenda da je Sv. Patrick otjerao zmije iz Irske je, naravno, samo mit. Zmije, prema stručnjacim za gmazove, nikada nisu ni postojale na području otoka i to, laički prevedeno, zbog stjenovite obale. Smatra se da zmije, u legendi o Patricku, predstavljaju pogane.

 

Prva parada povodom blagdana Sv. Patricka održana je u Bostonu 1737. godine. Najveća svjetska parada održava se u New Yorku i vidi je preko tri milijuna posjetitelja a u samoj povorci sudjeluje preko 150.000 ljudi. U Chicagu se rijeka boji posebnom zelenom bojom koja traje samo par sati. U Seattleu se pak zelenom bojom bojaju linije na cestama!

 

Ipak, boja koja se vezuje uz Patricka nije bila zelena već plava! U vrijeme kada je Henry VIII bio kralj Irske zastava mu je bila plava. Zelena, boja koju su u irskom folkloru nosili besmrtnici, došla je tek kasnije. Danas, ako na blagdan Sv. Patricka na sebi ne nosite nista zeleno, slavljenici vas imaju pravo uštipnuti.

 

U stare dane se smatralo da djetelina predstavlja rođenje i život. Njezina četiri lista predstavljala su vjeru, ljubav, nadu i sreću. U vrijeme kada je Irska bila pod diktaturom Britanije prosvjednici su počeli nositi djetelinu zataknutu za majice te je od tada zelena djetelina postala prepoznatljivi simbol Iraca.

 

Za potrebe proslava Sv. Patricka u SAD-u se proizvede preko 20 milijuna kilograma govedine koja većinom dolazi iz Texasa. Za pravu proslavu je potrebno i oko milijun i pol kilograma kupusa. Većina kupusa dolazi iz Californije.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako piti pojedine vrste piva?

Premda se Hrvati na ljestvici najvećih pivopija nalaze na visokom 7. mjestu među svim narodima svijeta, guštamo u jako malom broju različitih piva. I kada ...