South Park: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Jedna od najpopularnijih serija poznata je po kontroverzama i brutalnom humoru

 

1. SOUTH PARK JE POČEO KAO BOŽIĆNA VIDEO ČESTITKA

FOX-ov izvršni urednik Brian Garden je 1995. godine sasvim slučajno vidio kratki uvrnuti crtani film Jesus Vs Frosty kojeg su Parker i Stone napravili dok su bili studenti. Gardenu se to toliko svidjelo da ih je angažirao da naprave Božićnu video čestitku za njegove prijatelje u zabavnoj industriji. Parker i Stone su napravili petominutni video The Spirit of Christmas u kojem se Djed Božićnjak i Isus tuču u borbi na smrt kako bi odredili tko kontrolira Božić! Video je oduševio sve koji su ga gledali pa se dvojac brzo našao u pregovorima s FOX-om oko 30-minutnog showa.

 

2. CARTMAN JE CRTANA VERZIJA ARCHIEA BUNKERA

Jedan od najpoznatijih likova iz TV serija 70-tih je Archie Bunker, glavni lik serije All in the Family. Archie je bio poznat po svojim desničarskim i konzervativnim stavovima pa su mu se na meti redovno nalazili crnci, Meksikanci, Židovi, hipiji, komunisti, homeseksualci… Bez dlake na jeziku bio je jedan od najživotopisnijih likova tog razdoblja. Međutim, u 90-tim takvi likovi na TV-u jednostavno ne bi prošli zbog riječnika. Parker i Stone su odrasli gledajući Archiea i htjeli su ga vratiti na TV ekran pa su se zapitali „Kako vratiti Archiea Bunkera? Što ako ga napravimo kao debelog 8-godišnjaka?“. Rezultat je Eric Cartman, najkonzervativniji i najzabavniji lik South Parka.

 

3. TOM CRUISE JE HTIO GOSTOVATI U SOTUH PARKU

O Tomu Cruiseu se može govoriti svašta, od toga da je pomahnitali scientolog pa do toga da svaku ulogu glumi na isti način, ali mu se mora priznati da zna podnjeti šalu na svoj račun. Kada se ekipa South Parka odlučila našaliti s njim i njegovom ljubavi prema scientologiji, u epizodi u kojoj John Travolta i Tom Cruise smatraju da je Stan reinkarnacija osnivača scientologije L. Rona Hubbarda, Cruise je htio posuditi glas svom liku. Parker i Stone su to odbili, kao i mnoge druge prije njega. Njihova politika je da niti jedan glumac ne može davati glas samom sebi, ali zato mogu davati glasove epizodnim suludim likovima. Tako je George Clooney posudio glas gay psu, Jay Leno ptici, dok je Jerry Seinfeld odbio biti bolesna mačka.

 

4. VLASNICA SVIH ŽENSKIH GLASOVA SERIJE JE POČINILA SAMOUBOJSTVO

Mary kay Bergman je bila žena koja je posuđivala glas gospođi Butterworth, majkama sva četiri glavna lika, Wendy Testaburger, gospođi Crabtree i medicinskoj sestri Gollum u prve 31 epizode te filmu South Park: Bigger, Longer & Uncut. Nažalost, Bergman je bolovala od anksioznosti i depresije te je 1999. godine, u svojoj 38. godini, počinila samoubojstvo. Dvije epizode su joj posvećene a od tada su se tri žene mjenjale u „posudbi“ glasova ženskim likovima.

 

5. EPIZODE SE PRAVE PRED SAMO EMITIRANJE

Posebnost South Parka je što se epizode ne prave prije početka emitiranja cijele sezone, već se prave prije samog prikazivanja pojedine epizode. To autorima omogućuje da reagiraju na aktulane događaje. Npr. kada su Bush i Gore iščekivali rezultate predsjedničkog glasovanja u Floridi Parker i Stone su napravili epizodu Trapper Keeper u kojoj učitelj u vrtiću održava izbore između dvojice dječaka Ikea i Filmorea, a odlučujući glas drži djevojčica Flora. Nakon što su američke trupe uhvatile Saddama Husseina u epizodi naziva It’s Christmas in Canada, glavni junaci pronalaze Saddama u rupi iz koje je kontrolirao glas novog kanadskog premijera.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Bojite li se ukletih kuća?

Mjesta u svijetu koja su stravičnija od filma Paranormal Activity i koja mogu posjetiti samo oni najhrabriji   „Vrata su sa sama zatvarala i zaključavala, ...