Smartphone trendovi u 2013. godini

0

Ono što je još do jučer bio samo koncept na papiru, danas se pretvara u trend diljem svijeta. Što nas čeka u 2013.?

 

„Kombinacija naprednijeg softvera, pametnijih procesora i jače baterije mogla bi produljiti periode između dva punjenja“

 

Proizvođači pametnih telefona sa svakim novim uređajem pokušavaju nadmašiti ne samo prethodnike već i konkurenciju. Naravno, na opće oduševljenje korisnika diljem svijeta. Sigurno će i u 2013. predstaviti nešto novo što će u potpunosti promijeniti način na koji gledamo i koristimo pametne telefone.  Do tad, Stuff je izdvojio neke trendove koji će obilježiti 2013.

 

TELEFONI U DUGINIM BOJAMA

Bez obzira na svoje sposobnosti i ono što skrivaju pod maskom, činjenica je da mnogi korisnici mnogo polažu u izgled svog telefona. Stoga ne iznenađuje da su i proizvođači prepoznali potrebu za limun žutom, vatreno crvenom ili kobaltno plavom bojom kučišta odnosno maske. Uz, naravno, klasične crnu, sivu i bijelu.

 

BESKONTAKTNO PLAĆANJE (NFC)

Možda ćemo u Hrvatskoj morati malo pričekati da beskontaktno plaćanje zaživi u praksi, ali novi pametni telefoni nude i tu mogućnost. U svijetu su nešto brži s implementacijom NFC-a, pa je tako već moguće plaćati kavu ili račun u trgovini pomoću svog mobilnog telefona.

 

DULJE TRAJANJE BATERIJA

U prosjeku korisnici pametnih telefona svoje ljubimce pune svaki dan. Međutim, u skoroj bi budućnosti tu praksu mogli prorijediti. Kombinacija naprednijeg softvera, pametnijih procesora i jače baterije mogla bi produljiti periode između dva punjenja.

 

PUNJENJE BEZ ŽICE

Koncept punjenja uređaja prislanjanjem na podlogu za punjenje umjesto priključivanja punjača poznat je već dugo. No, s izlaskom Nokia Lumie i LG Google Nexus 4 takvo je punjenje postalo i se uobičajenije.

 

JEDAN EKRAN VIŠE NIJE DOVOLJAN

Trend umrežavanja uređaja u domu odlazi korak dalje. Više neće biti dovoljno samo prikazivati fotografije s ljetovanja na mobilnom telefonu i televizoru istovremeno. Nove aplikacije umrežavanje će odvesti na još viši nivo.

 

JOŠ VIŠE PIKSELA

Kamere na pametnim telefonima u posljednjih su nekoliko godina sve bolje i preciznije. Nokia je predstavila kameru sa 41 megapikselom, a ni drugi proizvođači nisu daleko iza nje. Sljedeće bi moglo biti i optički zoom na kameri pametnog telefona.

 

SUPER HD ZASLONI

Izvrsne fotografije ne znače mnogo ako ih ne možete pregledavati na još boljem zaslonu. Od Appleova zaslona Retina sa 326 piksela po inču, pa sve do novog HTC Droid DNA sa više od 400 piksela po inču, budućnost donosi jš oštriju sliku i življe boje.

 

BRŽE, VIŠE, JAČE

Iako većina pametnih telefona koristi samo jedan procesor, na tržištu postoje i oni sa dva ili četiri. Međutim, Samsung navodno planira predstaviti uređaj sa osam procesora. Nastave li tako, za koju godinu mogli bismo spominjati broj procesora kao što spominjemo broj gigabajta.

 

4G ZA SVE

Promet podataka na mobilnim mrežama raste iz dana u dan i zahtjeva sve veće brzine. I dok je 4G mreža dostupna u većim gradovima, u sljedećoj godini mogli bismo vidjeti i širenje pokrivenosti na manja mjesta. Uređaji su već dostupni na tržištu, sada su na potezu operateri.

 

ZBOGOM MICRO SD KARTICAMA

Internetski servisi za pohranu podataka poput Dropboxa učiniti će memorijske kartice nepotrebnima. Da, nekima će i dalje biti bitno imati sve podatke u samom uređaju, no većina će biti zadovoljna virtualnim prostorom za pohranu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments