Sinovi anarhije – Timeline

0

Povodom početka nove sezone Sinova anarhije, svaki dan vam donosimo Sons of Anarchy Specijal

 

„U pismima koje je slao svojoj ljubavnici Maureen, Jack je otkrio da njegova žena Gemma ima aferu s njegovim prijateljem Clayem, te da sumnja da bi uskoro mogao biti ubijen, a da će za njegovu smrt biti krivi upravo Clay i Jemma“

 

1967 – OSNIVANJE

Nakon povratka iz Vijetnama, gdje su služili kao padobranci, John Teller i Piermont Piney Winston, sjedaju na svoje motocikle, nazivaju se Sinovi anarhije i putuju preko cijele Sjeverne Kalifornije, točnije putuju Redwoodom, od Eureke do Big Sura. Tijekom iduće tri godine Sinovima anarhije su se pridružili i drugi vijetnamski veterani Wally Grazer, Thomas Uncle Tom Whitnet, Chico Villenueva, Lenny The Pimp Janowitz, Clay Morrow, Keith McGee i Otto Lil Killer Moran. Sons of Anarchy su bili nomadski moto klub sve dok Johnova žena Gemma nije zatrudnila. Tada su se nastanili u malom mjestu Charming, a John je odlučio da se njihovo prvo poglavlje nazove Sons of Anarchy Motorcycle Club the Redwood Originals – SAMCRO. Johnova vizija je bila da klub bude mjesto za odmetnike koji će braniti Charming od bandi i narko dilera.

 

1987 – SAMBEL

Iako prvotno SAMCRO nije trebao biti umješan u nikakve kriminalne aktivnosti, nije trebalo dugo da klub, po malo ali sigurno, krene iza granice zakona. Dvadeset godina nakon osnivanja Jack Teller je pošao u Belfast gdje s Keithom McGeejem osniva prvu filijalu van granica SAD-a – Sons of Anarchy Motorcycle Club Belfast,odnosno SAMBEL. Za vrijeme boravka u Belfastu, svećenik Kellan Ashby upoznaje Sinove anarhije sa RIRA-om (Real Irish Republican Army), te Teller vrijeme u Belfastu provodi dogovarajući trgovinu oružjem s Ircima. Za vrijeme boravka Jack Teller upoznaje Maureen Ashby koja mu postaje ljubavnica te rađa vanbračnu kćer.

 

1991 – INVAZIJA MAYANSA

Sinovi anarhije su bili zaštitinici Charminga, a pravi test su imali 1991. godine kada je klub iz Oaklanda, Mayans, odlučio proširiti svoje tržište heroina i prostitucije u San Joaquin Valley. Njihova odluka je dovela do krvavog rata između dva moto kluba, koji je potrajao pune dvije godine. Mayansi, predvođeni predsjednikom Marcusom Alvarezom, su se na kraju , nakon što su pretrpjeli velike gubitke, povukli. Međutim, neprijateljstvo SAMCRO-a i Mayansa je ostao još dugi niz godina.

 

1993 – SMRT JOHNA TELLERA

Smatrajući da su Sinovi anarhije postali nešto sasvim drugo od onoga što je bilo zamišljeno John Teller je počeo pisati memoare The Life and Death of Sam Crow: How the Sons of Anarchy Lost Their Way, u kojima je iznosio svoju viziju kluba koji se bori za slobodu, a ne za novac. U pismima koje je slao svojoj ljubavnici Maureen, Jack je otkrio da njegova žena Gemma ima aferu s njegovim prijateljem Clayem, te da sumnja da bi uskoro mogao biti ubijen, a da će za njegovu smrt biti krivi upravo Clay i Jemma. U rujnu 1993. godine dok se Jack Teller vozio na motociklu na njega naljeće veliki kamion, a tri dana kasnije Teller od zadobivenih ozljeda umire u bolnici. Klub preuzima Clay Morrow i uvodio novu strategiju – reketarenje i trgovinu drogom.

 

1995 – TELLER TRADICIJA SE NASTAVLJA

Šest godina nakon osnivanja Sinova anarhije tada 33-godišnji Jack Teller upoznaje 17 godina mlađu Gemmu Madock, a četiri godine kasnije rađa se njihov sin Jackson Teller. Osjećajući da je njegova dužnost da nastavi očevu tradiciju, i da Tellerovo ime i dalje bude u klubu, tada 17-godišnji Jax se priključuje Sinovima anarhije. Pod zaštitom Claya, Jax brzo napreduje kroz „rankove“ te vrlo brzo postaje podpredsjednik kluba iz Charminga, pa samim time i Sinova na nacionalnoj razini. Međutim, otkrivanje očevih memoara u kojima razotkriva prljave tajne, imat će veliki utjecaj ne samo na Jaxa, nego i na cijeli klub.

 

2008 – ZAVRŠETAK RATA S MAYANSIMA

Čak 27 godina je trajalo neprijateljstvo između Sinova anarhije i Mayansa, a rat se dodatno rasplamsao kada su se Mayansi udružili s dilerima droge The Nords, kako bi ponovo pokušali ući na tržite SAMCRO-a. Novi rat su započeli Mayansi koji su zapalili skladište oružja Sinova, nanoseći im tako velike materijalne gubitke. Rat je bio toliko krvav da su Sinovi anarhije odlučili sebi pripojiti prijateljski im klub The Devils Tribe, kako bi dodatno spriječili širenje Mayansa. Rat je završen kada su Clay, Alvaerz i Darby (vođa Tribea) sjeli za stol kako bi spriječili daljnje proljevanje krvi. Sinovi su pristali prodavati oružje Mayansima, a sve nesuglasice će se riješavati kako Sinovi odluče.

 

2010 – ATF

Dok su se Sinovi borili za izbacivanje League of American Nationalist iz Charminga, saznali su da im je ATF na tragu. Nakon dvije godine u gradu se pojavljuje agentica Julie Stahl, odlučnija nego ikad da članove kluba privede pravdi. Međutim, da to učini služi se i nedozvoljenim sredstvima, pa je klubu slagala da je Opie cinkaroš, što u konačnici dovodi do smrti Opiejeve supruge. Stahl je naknadno ponudila nagodbu Jaxu po kojoj bi kazna bila smanjena, ali nije znala da su joj Sinovi pripravili klopku. Stahl na kraju upada u ruke Opieju koji ju je ubio kao osvetu za smrt supruge.

 

2011 – JACK TELLER POSTAJE PREDSJEDNIK

Nakon što su sve Clayeve spletke izašle na vidjelo, a pogotovo da je Clay naredio ubojstvo Opiea koje je slučajno završilo ubojstvom njegove supruge, Opie je ranio Claya koji je završio u bolnici. Kako je Clay bio spriječen u obavljanju dužnosti na mjesto predsjednika je došao Jax, koji je ujedno, bez znanja članova kluba, s agentima FBI-ja dogovorio suradnju kako bi klub bio oslobođen prijašnjih grijeha. Jax nastavlja vući naizgled čudne, pa čak i izdajničke poteze, ali se na kraju pokazalo da je više nego dostojan biti predsjednik.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Bentley Mulsanne Speed

Bentley je najavio jaču verziju Mulsannea   „Speed verzija će također imati 6,7 litreni V8 biturbo motor, ali s dodatnih 50 KS, pa će jači ...