Sinovi anarhije: 5 stvari koje bi trebali znati

0

Jedna od najboljih serija svih vremena je inspirirana Hamletom, a njen glavni badass glumac se bojao svog Harleya

 

1. SINOVI SU NAJPOPULARNIJA FX-OVA SERIJA

Za TV postaju FX Sinovi anarhije su došli u pravo vrijeme. Naime, Na rubu zakona, koji su bili FX-ova perjanica, upravo su završili s prikazivanjem, a Sinovi su više nego ispunili njihove cipele. Premijernom sezonom, koju je pogledalo prosječno 5.4 milijuna gledatelja, Jax i njegova bikerska banda su razvalili Michaela Chilkisa i njegove korumpirane policajce. Već nakon samo pet epizoda prve sezone, dogovoreno je snimanje druge sezone. Svojim prosječnim brojem gledatelja Sinovi anarhije su uspjeli postati najgledanija FX-ova serija ikada, ostavivši iza sebe čak i Vatrene dečke.

 

2. SERIJA JE INSPIRIRANA HAMLETOM

Tko bi rekao da su Sinovi anarhije inspiraciju pronašli u Shakespeareovom Hamletu? Autor serije, Kurt Sutter, je jednom izjavio „Ne želim tome davati preveliki značaj, ali da, veza je tu. Sinovi nisu novi Hamlet, ali je Hamlet definitivno utjecao na njih.“ Clay (Ron Perlman) je baziran na Kralju Claudiusau koji je ubio svog vlastitog brata (Hamletova oca) kako bi preuzeo tron i oženio kraljicu Gertrudu (Hamletovu majku). Clay ubija Jaxova oca, ženi Jaxovu majku Gemmu (Katey Sagal) i preuzima kontrolu nad Sinovima anarhije, moto klubom koji je osnovao njen suprug. Jax je Hamlet a njegovi osjećaji prema klubu su Hamletova melankolija prema kr ljevstvu.

 

3. SERIJA SE PRVOTNO TREBALA ZVATI SAM CROW ZAUVIJEK

FX-ovi urednici su 2007. godine dali zeleno svijetlo za produkciju nove serije koja se trebala zvati Sam Crow zauvijek. Naime, puni naziv moto kluba je The Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original zbog čega se u seriji često spominje kratica SAMCRO, ili popularni naziv Sam Crow. Međutim, ime nije zvučalo kako treba pa je serija dobila ime po kojem je danas poznato, i koje tako badass zvuči – Sinovi anarhije.

 

4. ROB PERLMAN SE NA POČETKU BOJAO SVOG HARLEYA

U jednom interviewu Perlman je izjavio da prije serije nije znao baš ništa o bikerskoj kulturi te da se užasavao Harleya teškog pola tone. Malo začuđujuće s obzirom da se radi o badass liku koji je svoju karijeru gradio na upravo takvim opasnim likovima. Međutim, Perlman nije lagao već je čak i umanjio probleme, barem tako tvrdi autor i redatelj Kurt Sutter. Maleni problemi, kako ih je zvao Perlman, su u biti zamalo bile nesreće s smrtnim posljedicama!

 

5. SVOJU MAŠTOVITOST AUTOR SERIJE MOŽE ZAHVALITI ZATVORU

Ne, Sutter nikada nije bio u zatvoru ali je rođen i odrastao u kući koja je bila odmah u zatvor Rahway. Zbog straha od zatvorenika i eventualnog njihovog bijega, Sutter je cijelo djetinstvo proveo unutar četiri zida gledajući TV. Tu je razvio sposobnosti pričanja priča, međutim nije se prvo okušao kao scenarist već glumac na Broadwayu! Njegova spisateljska karijera počinje 2001. godine kada je napisao scenarij za seriju koja će se naknadno pokazati velikim hitom – Na rubu zakona. Za kraj najveća zanimljivost – Sutterova supruga je Katey Sagal, poznatija kao Peggy iz Bračnih voda, odnosno Gemma Teller Morrow iz Sinova anarhije!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments