Sherlock Holmes: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Više od stoljeća nakon izlaska prve knjige Sherlock Holmes je još uvijek jedan od najlegendarnijih detektiva

 

1. KNJIGE SHERLOCKA HOLMESA U POČETKU NISU KRENULE DOBRO

Danas su baš sve knjige o Sherlocku Holmesu klasik, ali malo je poznato da se su prve dvije knjige Skica u Grimizu i Znak četvorice tako loše prodavale da je Doyle iz glave potpuno izbacio Holmesa i krenuo u pisanje Anđela tame, preddstave koju u konačnici nikada nije ni završio. Međutim, nakon nekoga vremena počeo je dobijati pisma podrške koja su mu dala volju da se ponovo uhvati ukoštac, pa je dvije godine kasnije izbacio Pustolovine Sherlocka Holmesa, zbirku od 12 priča, koje su od Sherlocka Holmesa stvorile legendu, a Doyleu konačno dale i potrebnu financijsku injekciju.

 

2. SHERLOCK HOLMES JE BIO OVISNIK O KOKAINU I HEROINU

Sherlock Holmes je bio genijalac, ali i ovisnik o kokainu i morfiju, te si je često ubrizgavao speedball, mješavinu kokaina i heroina. Holmes se tako može čak nazvati prvim poznatim ovisnikom, iako je naravno fiktivan lik, a Watson mu se direktno u dvije pripovijetke obraća kao ovisniku, a neizravno u još sedam. U pričama ga je čak pokušao i skinuti sa droga, ali neuspješno. Međutim, njegova ovisnost ne znači da je bio kriminalac – podsjetimo da su se u to vrijeme i kokain i morfij mogli nabaviti bez lječničkog recepta.

 

3. SHERLOCK NIKADA NIJE GOVORIO „ELEMENTARY, MY DEAR WATSON“

Sherlock je tijekom godina imao cijeli niz filmskih i TV adaptacija, a jedna od posljednjih je i serija Elementary s Jonny Lee Millerom i Lucy Liu u glavnim ulogama. Serija je inače dobila ime po legendarnoj Holmesovoj uzrečici „Elementary, my dear Watson“, kojom je popularni detektiv upozoravao Watsona na važnost primjećivanja detalja. Iako je ta uzrečica postala sinonim za Sherlocka Holmesa, slavni je detektiv u stvari nikada nije izgovorio! Govorimo naravno o literalnim dijelima Arthura Conana Doylea, već se tijekom vrečema počela pojavljivati u filmovima.

 

4. SHERLOCKOVOM MUZEJU JE DOZVOLJENA PROMIJENA ADRESE

Svim ljubiteljima Sherlocka Holmesa dobro je poznata adresa 221B Baker. Međutim, kada bi se našli u Londonu, turisti nisu nikako mogli naći spomenutu adresu, jer iako ulica i postoji, Arthur Conan Doyle je broj izmislio. Ipak, sve se to promijenilo otvaranjem muzeja Sherlocka Holmesa u Baker ulici. Ali, kako je muzej otvoren na adresi 239, trebao je posebnu dozvolu da mu na pročelju ponosno stoji adresa 221B Baker (legalno se i dalje vodi na asdresi 239 Baker).

 

5. BRITANSKI AGENTI SE PODUČAVAJU HOLMESOVOJ DEDUKCIJI

MI5 i MI6 veliku pažnju posvećuju treningu i obuci svojih agenata, pogotovo u vrijeme kada je otkrivanje informacija izuzetno važno kako bi se spriječili teoristički napadi. Svi agenti stoga moraju proći 10 sesija na Kings Collegeu u Londonu gdje ih se uči dedukciji, odnosno logičnom razmišljanju. Predavanja drži Sir David Omand, a „studenti“ osim primjera iz stvarnog života izučavaju i Skandal u Češkoj, pripovijetku o Sherlocku Holmesu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

20 zanimljivosti o modi

Moda se za većinu svodi na kupovanje artikala i malo koga zanima povijest mode, kao i što se sve događa u pozadini modne industrije. Stoga ...