Sedam pravila za zdrave zube

0

Pranje zuba je za većinu automatski posao, međutim da bi sačuvali lijepi osmijeh treba pripaziti na ovih sedam stvari

 

PERITE ZUBE PRAVILNO

Najidelanije je ako se zubi peru dva puta dnevno, ujutro i uvečer, a pranju zuba bi trebali posvetiti barem dva minuta. Samo temeljito pranje postiže pravi učinak. Međutim, malo je poznato da s pranjem zbua treba čekat 30-tak minuta nakon jela! Razlog je taj što četkanjem odmah nakon jela ne skidate samo ostatke hrane već i dragocjenu caklinu.

 

NE ZABORAVITE NA JEZIK

Loš zadak u većini slučajeva izazivaju bakterije koje se nakupe na vašem jeziku. Stoga je osim  zuba, pri svakom pranju, potrebno iščetkati i jezik. Neke četkice imaju dodatak za struganje bakterija sa zuba, a mogu se nabaviti i posebni strugači. Ako nemate ništa od toga poslužite se četkcom, ali budete pažljivi da ne nastanu bolne ogrebotine.

 

PAZITE SVOJE ČETKICE

Nakon pranja dobro očistite četkicu u toploj vodi kako bi se isprali svi ostaci, te nakon toga zaštitie vrh četkice s plastičnim uloškom koji je došao sa četkicom. Novu četkicu kupujte svako tri mjeseca, a ako ste u međuvremenu bili bolesni od bolesti poput gripe zamjenite četkicu i ranije.

 

POSJETITE STOMATOLOGA DVA PUTA GODIŠNJE

Čak i ako vas ništa ne boli pođite barem dva puta godišnje kod stomatologa na kontrolu. Karijes se najlakše liječi ako se otkrije rano, te se na taj način izbjegavaju upale živca, te kompliciraniji zahvati. Stomatolog vam može i ispolirati zube a s vremena na vrijeme možete poći i na izbjeljivanje. Važno je samo da se za izbjeljivanje ne koriste kemijska sredstva.

 

KORISTITE ZUBNI KONAC

Suprotno mišljenju, zubni konac se ne koristi za uklanjanje ostataka hrane već za uklanjanje plaka. Za maksimalni učinak „posao“ zubnim koncem bi trebao trajati tri do pet minuta, međutim već i sa minutom postižete jako puno.

 

IZBJEGAVAJTE UMJETNA SLADILA I PUŠENJE

Dobro, pretpostavljamo da svi znate da od pušenja zubi dobijaju žutu boju, što i ne izgleda baš najbolje. Međutim, znate li koliko su stvarno štetna umjetna sladila koja se nalaze npr. u gaziranim sokovima? Čak i dijetlani gazirani sokovi, pa i oni koji se reklamiraju kao bez šećera, ne samo da nagrizaju cakklinu, požućuju zube već u većim količinama mogu uzrokovati tumor usne šupljine!

 

JEDITE HRANU KOJA JE ZDRAVA ZA ZUBE

Dobro je poznato da je kalcij najvažniji kada su zubi u pitanju, stoga morate piti dovoljno mlijeka. Luk je također hrana koja je dobra za higijenu usne šupljine jer je odličan za borbu protiv kalcija. Međutim, kako luk i ne ostavlja najbolji miris, opskrbite se dobrim žvakaćim gumama bez šećera koje će osvježiti vaš dah i uklanja plak.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Čuvari galaksije

Mogu li nas čovjek, zelena alienka, išarano čudovište, rakun i drvo zabaviti?     Marvel nikada nije tako riskirao kao sa Čuvarima galaksije. U slučaju ...