Savjetnik i vodič za kupnju novog smartphonea

0

Ukoliko želite kupiti novi smartphone sigurno se mislite – što uzeti? Mi smo tu da pomognemo

 

Prije kupovine novog smartphonea, zapitajte se koje ćete opcije koristiti kod njega te isplati li se dati nekoliko tisuća kuna za uređaj čiji potencijal nećete nikad iskoristiti. U sljedećem priručniku ćemo vam dati nekoliko savjeta kojima bi se trebali voditi prije kupnje smartphonea, kao i pokazati što se nudi u određenom cijenovnom rangu.

1) Ako vam mobitel služi isključivo za pozive i poruke, onda nema smisla bacati mnogo novca na skupe uređaje, već pogledati one s trajnijom baterijom.

2) Ukoliko tražite smartphone koji će vam služiti za povremenu provjeru mailova, malo multimedije te surfanja, najbolje je pogledati one srednjeg cjenovnog ranga gdje se za cifru od oko 1000 kn može dobiti zadovoljavajući model.

3) Surfate internetom po sat-dva dnevno, igrate igre te gledate serije na svom ljubimcu. Tada svakako potražite mobitel koji ima barem HD rezoluciju ekrana, kako bi vaše oči što manje patile zbog višesatnog buljenja u mali ekran.

 

SAMSUNGS5610

0-500 KN

U ovom cjenovnom rangu ne očekujte da će mobitel poletjeti, ili da ćete njime zabilježiti fotografiju kojoj ćete se diviti i za 10 godina. Igrom slučaja, oba prijedloga u ovom cjenovnom rangu su od Samsunga. Novi smartphone za 500 kn je prilično očajan uređaj, pa se bolja fokusirati na one starijeg tipka, kao recimo Samsung S5610. Ukoliko ćete ići na rabljeni, odličan odabir je Samsung Galaxy S2.

 

NOKIALUMIA520

500–1000 KN

Neki početnički smartphonei se daju naći već od 600 kn, no oni su najčešće vrlo mali sa sićušnim ekranima, slabim baterijama i lošim kamerama. No protegnete li se do 800 ili 900 kn, može se naći nekih vrlo dobrih best buy modela, kao što su LG L70 na androidu, ili Nokia Lumia 520 s windowsphone operativnim sustavom. Daleko najbolji rabljeni modeli za tu cifru su Sony Xperia Z i Google Nexus 4, dok ljubitelji iPhonea za ovaj iznos mogu dobiti četvorku staru četiri i pol godine.

 

Huawei-Ascend-G6

1000–1500 KN

S obzirom da su cijene kod nas vrlo nerealne u odnosu na strana tržišta, treba uzeti u obzir da ćete za ovu cifru dobiti dosta slabiji mobitel od rabljenog za recimo 900 kn. No, nekoliko modela se pokazalo vrlo dobrima, pa stoga valja izdvojiti Huawei G6 i Htc Desire 510 na android platformi.  Od rabljenih uređaja valja izdvojiti Samsung Galaxy S4 i Htc One.

 

XPERIAZ2

1500–2000 KN

Što se tiče rabljenih mobitela, za 2000 kn možete nabaviti pilu koja je se ne srami stati pokraj najjačih smartphonea današnjice. Sony Xperia Z2 i LG G2 su modeli koji posjeduju izvrsne ekrane, kamere, a posebno baterije koje posramljuju većinu današnjih modela. Nažalost, kupovinom novog uređaja dobit ćete nešto približno kao korišteni za 1000 kn.

 

ASCENDP7

2000–3000 KN

Situacija s novim modelima nije znatno poboljšana, a tek pri kraju ovog cjenovnog ranga se mogu naći konkretniji modeli kao što su Samsung Galaxy S5 mini, Huawei Ascend P7 ili na windows platformi Nokia Lumia 830. Rabljeni modeli po ovoj cijeni su izvrsni uređaji, počevši od Samsung galaxy Note 3, Htc One M8, LG G3 (na njuškalu ima novih po 2700) i ostalih.

 

SGNOTE4

3000 KN +

Od ove cifre je praktički nemoguće reći što je bolje, ali probat ćemo pojednostavniti. Uzmite oni koji vam se sviđa, bio to iPhone 6, Samsung galaxy S5 ili Note 4, Sony Xperia Z3, LG G flex 2 itd.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments