Savjeti za pripremu vrhunske kave kod kuće

9

Pripremu kave kod kuće često uzimamo zdravo za gotovo. Vrsta i priprema kave se razlikuje ne samo od zemlje do zemlje, već i od kućanstva do kućanstva. Usprkos razlikama i navikama, postoji nekoliko univerzalnih pravila koja se mogu primijeniti u kojem god kutku svijeta se nalazite i kakvu god kavu željeli pripremiti.

 

PET OSNOVNIH PRAVILA ZA KAVU:

Pravilo br.1

Prvo što trebate nabaviti je kvalitetna kava, koja je osnova pripreme ukusnog napitka. Bilo da su to svježe pržena zrna kave ili mljevena kava u vakuumiranom pakiranju, kvaliteta kave za dobru šalicu omiljenog napitka je neupitna. Vakuumirana kava će očuvati arome koje bi iz mljevene kave inače brzo ishlapile. Franck 100% Arabica te premium „single origin“ Franckove kave Guatemala i Costa Rica je zato i više nego dobar izbor.

 

Pravilo br.2

Kavu treba uvijek održavati što duže svježom. To znači da kavu treba skladištiti u staklenoj i zatvorenoj ambalaži, bez direktnog izvora svjetlosti, poželjno u hladnjaku, a nikako pored aparata koji bi mogli zagrijati kavu (klima, radijator..).

 

Pravilo br.3

Ukoliko želite zaista razviti okuse kave, preporuka Međunarodne organizacije za Kavu je uvijek koristiti filtriranu vodu za pripremu kave, a nasuprot tome izbjegavati destiliranu ili omekšanu vodu – gubitak minerala u takvoj vodi negativno utječe na okus kave.

 

Pravilo br.4

Pripazite s temperaturom pri kuhanju kave! Baristi za kuhanje kave koriste filtriranu vodu temperature od 90°C do najviše 95°C iz jednostavnog razloga: ukoliko koristimo proključalu vodu za pripremu kave, ona će iz kave izvući nepoželjne trpke arome te u konačnici nećemo dobiti kvalitetnu šalicu kave. To znači da je za uživanje u vrhunskoj šalici kave, uz odabir kvalitetne kave, iznimno važno i umijeće pripreme.

 

Pravilo br.5

Kako god kavu pripremali, temeljito očistite posuđe u kojem ju pripremate i čuvate. Srednje jaka otopina octa ili sredstva namijenjenog za čišćenje posuđa za kavu bit će sasvim dovoljna ako se koristi jednom tjedno.

 

Nagradna igra:

Komentirajući ovaj tekst možete osvojiti i vikend boravak u Dubrovniku! Povodom našeg 10. rođendana pripremili smo nagradnu igru u kojoj će najsretniji čitatelj osvojiti vikend boravak u prelijepom Grand Hotelu Park u Dubrovniku.  Tijekom iduća dva tjedna komentirajte neki od naših tekstova na našoj web stranici, a svakim komentarom imate jedan ulaz u nagradnu igru. U petak, 11. ožujka, nasumičnim izborom netko od vas će moći početi planirati put za Dubrovnik.

Pri komentiranju vodite računa da napišete ispravan mail, kako bi vas mogli kontaktirati, te da komentar na tekst bude smislen. Jednostavne komentare, samo radi sudjelovanja a koji u biti nemaju veze s tekstom, nećemo uvažavati za ovu nagradnu igru. Također, moramo istaknuti da samo vaš prvi komentar na našoj stranici traži odobrenje administratora (kako bi spriječili spamove), a nakon toga možete komentirati bez ikakvih autorizacija.

Sretno!

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

9 comments

 1. Bor 6 ožujka, 2016 at 12:34 Odgovori

  jedan je frend, u studentskim danima, kavu kuhao tako da bi je umiješao u pola potrebne vode, “poplašio” je dva puta na vatri, zatim bi dodao drugu polovicu vode (mlake, nikako vruće), stavio sve na laganu vatru i čekao prva dva kuželja… proces je bio dosta duži i nikako nije prikladan za užurbane momente, ali je njegova kava uvik bila nekako malo bolja, kremastija… tako da bi uvijek njega svi žicali da skuha kavu! a bio je popularan i kod studentica 😉

 2. Stjepan Turk 6 ožujka, 2016 at 12:56 Odgovori

  Uvijek kupujem vacumiranu kavu i to Franckovu jubilarnu. sada ću probati i ove druge. Vodu pustim da zakipi pa onda sklonim i dok više ne vrije ubacim potrebnu količinu kave. To preporučam svima koji nemaju termometar ili ga ne koriste kako bi utvrdili temperaturu vode!

  A sada uživajte!

 3. ivan 6 ožujka, 2016 at 18:15 Odgovori

  Pijem uglavnom Arabicu ali kad nađem Robustu počastim se.Kavu prelijem vrelom vodom iz čajnika,dakle vodom bez netopivih minerala, i temperature oko 95 stupnjeva, na ovoj našoj Zg nadmorskoj visini. mješam dok se pjena slegne. E kad
  kuham samo za sebe u kavu dodam na vršku noža čilija. ali i malo fine žestice.

 4. Yasmy 9 ožujka, 2016 at 17:36 Odgovori

  Nešto novo sam naučila o kavi.Nisam znala da je treba čuvati u hladnjaku.Idem odmah skuhati kavu i ovaj put voda neće biti na 100 stupnjeva:-)

Post a new comment

Recenzija: Osvetnici

Dugo očekivani spektakl konačno je stigao u kina, je li i opravdao očekivanja?   INFO Premijera: 3. svibnja 2012. Redatelj: Joss Whedon Uloge: Robert Downey, ...