Samsung Galaxy Note 5 – Apple na korejski način

0

Svi će se složiti da je Samsungova Note serija nešto posebno. Uvijek izlazi u drugoj polovini godine i svi ostali modeli su testni poligon za njega, pa čak i Galaxy S serija, koja je svojevremeno bila najjači uređaj ovog proizvođača. Četiri godine su prošle od predstavljanja prvog Galaxy Notea, a već jučer nam je na vrata pokucao novi, Note 5.

Na prvi pogled, Samsungov phablet ne obara s nogu. Par novotarija u odnosu na stari model nije dovoljno da bi Note 5 nazvali dostojnim nasljednikom svog pretka. Nova bilješka i dalje “fura” 5.7 inčni zaslon u QHD (1440X2560) rezoluciji, no maksimalna svjetlina je dorađena i sada je čitanje na sunčevom svjetlu još lakše nego prije, iako je i Note 4 po tom pitanju bio vrlo dobar. Ono što je veliki pomak u odnosu na stari model je čitač otiska prsta, koji se nalazi na home tipki. Korisnici su prošle godine muku mučili s loše izvedenin senzorom, koji je znao i po nekoliko puta uzastopno odbiti naredbu za otključavanje pomoću otiska prsta. Sada taj senzor radi odlično, i praktički je prebačen sa S6.

Što se tiče izrade, tu imamo mnogo dodirnih točaka s Appleovim iPhoneom. Kada su se pojavile fotografije Galaxya S6 s boka, mnogi su pomislili da je to iPhone 6 te da netko uvaljuje šale na Samsungov račun. Istina je ipak, da S6 s boka izgleda kao iPhone, dok su strašnja i prednja strana izvedene drugačije, onako u Samsung stilu. Iste je izrade i Note 5, samo što pri dnu uređaja imamo još i prepoznatljivi S pen. Dakle, izrada Samsungovog phableta je nakon četiri godina stigla na jedan premium nivo, kojeg se ne bi zasramio niti Apple.

Što se tiče „iznutrica“ uređaja, imamo jedno prilično veliko poboljšanje. Samsungov procesor, Exynos 7420, je toliko bolji i energetski učinkovitiji od prethodnika da se čini kao da je doletio iz budućnosti.Pridodamo li tome bolji grafički čip, možemo reći da će iskustvo korištenja novog Notea biti gotovo savršeno. Dvije poveće mane ovog uređaja su izostanak utora za memorijsku karticu i manja baterija, koja nije niti izmjenjiva. Teško je reći koliko će baterija izdržati, no 220 mAh manje u odnosu na prethodnika sigurno nije nešto što će pomoći u tome.

Na kraju, Note 5 je ipak jedan raskošan uređaj koji je popravio neke mane svog prethodnika, ali i dodao neke nove, koje bi valjalo ispraviti sljedećom serijom. Cijena je, pogađate, paprena. Za ovaj uređaj će biti potrebno izdvojiti oko 6500 kn u slobodnoj prodaji, dok ćete u nekakvim tarifama, ili preko njuškala, proći znatno jeftinije. Ono što je pomalo razočaralo jest informacija da će nam novi Note doći tek sljedeće godine. Do tada, Note 4 će biti vrh Samsungove ponude po pitanju phableta.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Muškarci i seks u tridesetim

Kvalitet, a ne kvantitet, parola je koje se drže muškarci u 30-tim kada je seks u pitanju    „Na vašu sreću „stvar“ se zahuktala, ali ...