Samopregled testisa – stvar koju morate napraviti

0

Svake godine u razvijenim državama ponovo se otkrije 3 do 6 novih oboljelih s rakom na testisima na 100.000 muškaraca. Broj novo otkrivenih bolesnika svake godine raste. Ako ste u djetinjstvu imali nepotpuno spuštene testise (kriptorhizam) ili preponsku kilu, imate od 5 – 20 posto veću mogućnost da obolite od raka testisa. Ostaje još i više čimbenika rizika, iako se njihov utjecaj još uvijek proučava. Obiteljske bolesti, preuranjeni pubertet, starost majke pri porodu, teškoće pri porođaju, pušenje majke tijekom trudnoće i razna zračenja. Rak testisa najprije otkrivamo kao maleno otvrdnuće ili kvržicu koju možemo napipati pri pregledu. Nije svaka kvržica rak, i zato bez panike odmah posjetite liječnika.

Prije svega obratite pažnju na sljedeće simptome:

1. svako postupno ili naglo povećanje ili smanjenje jednog testisa,

2. bolno ili bezbolno otvrdnuće odnosno oteklina u kojem god predjelu testisa,

3. osjećaj težine u testisu,

4. neuobičajena osjetljivost u testisu, preponskom predjelu i donjem dijelu trbuha,

5. bol u trbuhu ili leđima

6. pritisak povećanih limfnih čvorova na mokraćni mjehur (može uzrokovati i simptome bolesnog bubrega),

7. ginekomastija (povećane, bolne grudi), pri hormonski aktivnim tumorima na testisima.

 

PREGLED TESTISA

Preporučamo da se pregledavate jednom mjesečno, na isti dan i u približno isto vrijeme. Testisi moraju biti opušteni, pa izaberite topao prostor, a pregled je najbolje obaviti nakon tuširanja ili kupanja. Uvijek pregledavajte samo jedan testis odjednom, a susjedni vam može služiti za usporedbu. Najprije morate dobro poznavati strukturu svojih testisa, gdje se nalaze žile, epididimis i sjemenovod. Tako ćete lakše prepoznati sve promjene.

Primite testis u oba dlana tako da su palac i ostali prsti obje ruke ravni da biste mogli opipati testise.

Pregledajte svaki testis posebno. Pregledavajte nježno sljedećim redom:

Najprije pregledajte epididimis. Osjetite mekano i na dodir lagano osjetljivo tkivo iznad testisa.

Zatimo potražite sjemenovod, koji počinje od epididimisa i pruža se po testisu u mokraćni kanal. Osjetite ga kao tvrdu, čvrstu i glatku cijev.

Konačno pregledajte još sam testis. Mora biti gladak bez oteklina i otvrdnuća. Otvrdnuće ili oteklina se najčešće javljaju na prednjoj strani testisa.

Ponekad se na površini može napipati otvrdnuće veličine zrna prosa, što nije simptom bolesti. Sumljivo je samo svako otvrdnuće u dubini samog testisa, bez obzira na veličinu ili položaj.

 

MOGUĆNOSTI LIJEČENJA

Liječenje raka testisa je jedno od najuspješnijih, sa gotovo 90 posto izliječenih bolesnika. Kada se postavi dijagnoza, počinje primjereno liječenje. Većinom je to kirurški zahvat, pri kojemu se odstranjuje cijeli testis. Dodatno liječenje je klasičan oblik kemoterapije. Obzirom da se slučaj raka testisa lako ponavlja, treba pregledavati testis i ako vam ostane samo jedan. Često se rak testisa preseli i na druge dijelove tijela, i zato je od izuzetne važnosti da pregledavate testise i rak otkrijete na vrijeme. Liječenje ostalih oblika raka naime niti izdaleka nije tako uspješno. Neka vas ne bude strah posjeta liječniku, uostalom radi se o vašem životu i vašem potomstvu.

 

Tekst preuzet s intimatemedicine.com.hr/

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments