Recenzija serije: Uredništvo

0

Novi uradak Aarona Sorkina jedna je od najboljih novih serija današnjice

 

Stvaranje informativnih vijesti, kao i ekipe koje rade iza i ispred kamere, i nisu baš bile zanimljive teme za TV serije (pa čak i filmove), a kada bi se netko konačno i odlučio pozabaviti time napravio bi sve na komičan način, kao što je bio slučaj s Murphy Brown ili Anchormanom. Srećom, to se promjenilo 2009. godine kada je Emmyjem nagrađivani Aaron Sorkin počeo raditi na novoj dramskoj seriji koja je ugledala svijetlo dvije godine kasnije pod imenom Uredništvo (The Newsroom). Već od samog starta, Uredništvo je privuklo pažnju gledatelja, što zbog vrhunske glume i zanimljivih likova, što zbog povezanosti sa stvarnim događajima a što zbog briljantnih dijaloga.

Will McAvoy (Jeff Daniels) je popularni voditelj večernjih vijesti kojega gledatelji obožavaju a kolege preziru. Međutim, McAvoyu će karijera doći u pitanje nakon što na javnoj tribini na jednom sveučilištu na pitanje zašto misli da je SAD najbolja zemlja na svijetu, „pukne“ te održi monolog o tome kako se Amerikanci samo zavaravaju da su država broj jedan. Nakon povratka u kabelsku kuću napuštaju ga dotadašnji producent Dom Keefer (Tom Sadoski), kao i cijela prateća ekipa. Kako bi spasio McAvoya i njegovu emisiju izvršni producent ACN-a Charlie Skinner (Sam Waterston) dovodi sviježu krv – novu producenticu živahnu MacKenzie McHale (Emily Mortimer), koja je ujedno i McAvoyeva bivša ljubav, te njezinog pomoćnika Jima Harpera (John Gallagher Jr.). McAvoy, kojemu više uopće nije stalo do mišljenja kritičara, ponovo ujedinjen u radu s McHale, odlučuje krenuti s tako jednostavnim programom (a opet nikada korištenim) – vijestima koje donose pravu istinu, vijesti bez uvlačenja političarima i strankama. Naravno, ne prođe dugo prije nego što stanu na žulj moćnicima…

Ako je postojao pravi čovjek koji će pokazati dinamiku rađena vijesti, i probleme s kojima se susreću voditelji i novinari koji odluče donositi samo istinu, tada je to Aaron Sorkin, scenarist koji stoji iza Zapadnog Krila, kao i dobro nam poznatih filmova Društvena mreža i Malo dobrih ljudi. Malo tko može politiku ukomponirati na tako zanimljiv način, te napraviti takav tempo i gledljivost da 50-tak minuta doslovno proleti u trenu kao Sorkin. Ispunjeno briljantnim dijalozima Uredništvo je stvarno užitak za gledati, a baš kao i u svim Sorkinovim dijelima, šlag na torti je izbor uloga.

Uredništvo definitivno leti na krilima briljantnog Jeffa Danielsa. Prva rekacija na njegovo ime će nam uvijek biti Glup i gluplji, a do Loopera nismo ni znali da može glumiti ozbiljne uloge. Međutim, sve je to bilo zagrijavanje za ulogu briljantnog voditelja i zakletog Republikanca, koji je dok radi intervjue uvijek barem tri koraka ispred sugovornika. Will McAvoy (a samim tim i Jeff Daniels) je toliko dominantna uloga da vrijeme staje kada počne držati svoje monologe u stilu Alana Shorea (James Spader) iz Bostonskog prava.

Ipak, sasvim neočekivano unatoč dominaciji McAvoya, našlo se sasvim dovoljno mjesta i za ostale uloge, koje su od samog početka izuzetno dobro razrađene i kojima se u svakoj epizodi posveti dovoljno vremena. Emily Mortimer briljira u ulozi živahne, odlučne i na prvi pogled prilično samouvjerene producentice McHale. Kemija između dva tvrdoglava lika, poput McAvoya i McHale, je nevjerojatna i unosi prilično ležernosti, pa čak i humora u cijelu seriju.

Ostale uloge uključuju dobro nam poznate veterane Jane Fondu i Sama Waterstona (koji je zanimljivo bio veliki prijatelj s Bruce Leejem), zvijezdu Milijunaša s ulice Dev Patela, nove nade Johna Gallagher Jr. i Thomasa Sadoskog, djevojku iz susjedstva Allison Pill, te sve spominjaniju seksi Oliviu Munn.

Poseban obol seriji daju i stvarni događaji koji su ukomponirani s fiktivnom TV postajom i voditeljem. Zanimljivo je tako gledati kako su se stvarale vijesti oko požara na BP-ovoj naftnoj bušotini, seks skandala, ustanka naroda u Egiptu, ekspolzije u Fukushimi…

Osvrćući se na kraju, logičan je zaključak da je Sorkin, koji je svoje dvije najuspješnije serije – Zapadno krilo i Sportske vijesti, stopio u jedno, napravio savršen miks koji je pun pogodak u svakom pogledu. Stoga, ostaje vam samo (ukoliko već to niste) da počnete pratiti Uredništvo!

 

kultfaktor 

 

88

Izvrsna gluma i izbor glumaca, bogatstvo likova od kojih je svatko poseban na svoj način, ukopljenost stvarnih događaja s fikcijom, briljantni dijalozi i dinamika čine Uredništvo serijom koja je danas pravo osvježenje, i koju bi svatko definitivno trebao pogledati.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Lexusov hibridni LF-LC koncept

Toyotin brand Lexus se uključio u borbu za najmoćniji hibridni automobil     „Više od 500 KS će biti raspoređeno između električnog motora koji će ...