Recenzija serije: Almost Human

0

Može li buddy policijska serija smještena u budućnost biti zanimljiva?

 

almosthumaninfo

 

Većina nas ne može odoljeti proizvodima uz koje se vezuje ime J.J. Abramsa koje je postalo garancija za kvalitetu. Iako je uz većinu projekata vezan samo preko svoje producentske kuće Bad Robot, sam spomen njegova imena će nas natjerati da pogledamo o čemu se radi. I većinom ćemo i biti zadovoljni, kao nakon gledanja novih Zvjezdanih staza, Super 8 ili Cloverfiealda, ipak se dogodi i pokoji propust kao što je bilo u slučaju Revolucije. Stoga smo ipak bili oprezni kada smo iščekivali početak nove buddy policijske serije koja se događa u budućnosti, i na kojoj je Abrams ponovo samo u ulozi producenta.

Godina je 2048. i razvoj tehnologije i znanosti je doveo do povećanja kriminala za čak 400%. Kako bi se borili s kriminalom policija je uvela pravilo po kojem je svaki detektiv uparen s androidom. To pravilo i nije najbolje sjelo Johnu Kennexu (Karl Urban) koji je zbog jednog takvog androida pokušavajući spasiti partnera izgubio nogu i 17 mjeseci bio u komi. Nakon izlaska iz kome Kennex se vraća na posao te za partnera dobiva stariji model androida DRN, koji je povučen iz uporabe jer nije dovoljno logički razmišljao, već je dizajniran da ima osjećaje. Kennex se tako mora nositi ne samo s rupama u sjećanju na nesreću, već i novim partnerom Dorianom (Michael Ealy) s kojim na prvu nikako ne može naći zajednički jezik.

Almost Human nam donosi većini stvari koje smo već viđali u buddy policijskim serijama. Tu je glavni junak koji voli stvari odrađivati na svoj način, a taj njegov način rijetko ide u skladu s pravilima. Imamo njegovog partnera koji je njegova potpuna suprotnost i među kojima će biti puno napetosti na početku serije. Imamo i kapetana, u ovom slučaju kapetanicu (Lili Taylor) koja je puna razumijevanja za Kennexovu situaciju i koja ga pokušava izvesti na pravi put, a tu je i prelijepa detektivka (Minka Kelly) koja je slaba na našeg glumca i prema kojoj će i sam junak brzo osjetiti „nešto“. Naravno, tu si i ljigavac iz ureda koji je ljubomoran na uspjehe našeg glavnog junaka (Michael Irby) kao i genijalac iz laboratorija kojemu je društveni život apsolutna nepoznanica (Mackenzie Crook).

Almost Human po tome ne donosi ništa novo, ništa originalno, osim – budućnosti. Ali upravo ta sitnica pravi ogromnu razliku. Da se radnja serije Almost Human događa u sadašnjosti, sumnjamo da bi nas zainteresirala da pogledamo išta osim pilota, ali ovako je rezultat izuzetno zabavna serija koju se isplati pogledati.

Zločini iz budućnosti su izuzetno zanimljivi i originalni (gdje bi uostalom još mogli vidjeti industriju sexbota?), ali nisu zločini i radnja koja se događa u budućnosti jedino što vas drži pred ekranom. John Kennex je vrlo zanimljiv lik kojeg ćete brzo prigrliti kao svog, a sigurno da veliku zaslugu igra i macho Karl Urban! Njegova kemija sa simpatičnim androidom Dorianom je također vrlo zanimljiva, i već nakon jedne sezone prikazivanja mogli bi ih slobodno staviti na listu najboljih filmskih detektivskih parova! Kennex i Dorian se fantastično nadopunjuju, i odmah je od početka jasno da će trzavice brzo nestati, te da neće proći puno prije nego što shvate da jedan bez drugog ne mogu. Kemija između Kennexa i Doriana je dosta jača nego kemija između Kennexa i agentice Stahl. Ne znamo je li njihov odnos namjerno relativno zanemaren u prvoj sezoni, hoće li se događati što u idućim sezonama ili će se scenaristi držati nepisanog pravila da zanimljivost odnosa između dva lika padne nakon što konačno završe u krevetu. Za sada je sve u granicama osnovno školskih simpatija – osmjesi agentice Stahl odaju koliko joj je stalo, dok Kennex kao pravi muškarac još ne želi priznati da mu oko bježi u njezinom pravcu. Za ovakvu seriju bi možda i najbolje bilo da njihova veza i ostane na toj razini.

Njihova veza, kao i odnos Doriana i Kennexa je samo jedna od konstanti koje se provlače kroz svaku epizodu. Iako nam svaka nova epizoda donosi novi slučaj i priču, događanja oko zasjede u kojoj je Kennex nastradao su klupko koje se tek treba rasplesti, i na kojem će se serija očigledno i dalje bazirati.

Prva sezona Almost Human je ugodno iznenađenje, izuzetno zabavna serija za opuštanje i osvježenje u cijelom nizu buddy policijskih i detektivskih serija, serija koja nam je donijela sasvim novi pogled na ovakav tip serija. Očigledno je da nam nove sezone ne mogu donjeti puno toga novog (osim novih slučajeva), ali srećom tu je osnovna priča, čija ni površina još nije oguljena, i koja nam ostavlja toliko puno pravaca u kojima sve može krenuti.

 

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments