Rolling Stones: 10 najboljih pjesama

0

Zadatak je bio izuzetno težak jer su The Rolling Stones tijekom svoje bogate karijere napisali toliko odličnih pjesama, ali ovo je 10 najboljih po našem skromnom mišljenju

 

10. START ME UP

Tattoo You, 1981

Svoje korijene ova pjesma vuče iz vremena snimanja albuma Sone Girls, kada je za vrijeme pauza Keith Richards osmislio reggae pjesmu koju je nazvao Never Stop. Pjesma nije ušla na album jer nitko nije bio zadovoljan, a tada je Keith odjednom odlučio promijeniti sve i pretvoriti je u onakvu kakvu je danas poznamo. Nova verzija se Stonesima toliko svidjela da su je izbacili kao prvi singl s albuma Tattoo You.

 

9. BROWN SUGAR

Sticky Fingers, 1971

Zamislite hrabrost koju si imali Jagger i ekipa kada su 1969. godine ušli u studio u Alabami i otpjevali pjesmu o robovlasništvu, međurasnom seksu i cunilingusu! Pjesma je snimljena iz svega nekoliko pokušaja, a Rolling Stonesi su bili oduševljeni koliko je pjesma zvučala „prljavo“. Brown Sugar se prvotno trebala zvati Black Pussy, a snimljena je otprilike u vrijeme kada je Jagger dobio kćer s afroameričkom pjevačicom Marshom Hunt.

 

8. RUBY TUESDAY

Between the Buttons, 1967

Ova lijepa balada nastala je nakon što je Richards dobio košaricu od tadašnje djevojke Linde Keith koja je nakon toga odlepršala u zagrljaj Jimi Hendrixa. Međutim, unatoč tom motivu pjesma nije žalopojka i izbacivanje bijesa, već pjesmuljak o slobodnom dugu djevojaka iz te hippie ere. Ruby Tuesday je bila apsolutni hit u SAD-u, a doživljela je i mnogobrojne obrade poput onih Roda Stewarta, Scorpionsa, The Corrsa…

 

7. GIMME SHELTER

Let it Bleed, 1969

Pjesma koja nastane za vrijeme velike oluje i ne može biti nego tmurna. Richards je počeo raditi na pjesmi iz dosade, dok je vani bjesnila oluja a Jagger bio na snimanju filma. Osnove pjesme su nastale u manje od 20-tak minuta, a u vrijeme kada je izašla bila je nešto do tada neviđeno od popularnog britanskog benda. Časopis Rolling Stone ju je čak proglasio i najboljom pjesmom svih vremena benda iz Londona!

 

6. WILD HORSES

Sticky Fingers, 1971

Da dva mozga rade bolje od jednog potvrdila je i ova pjesma – tako je barem ustvrdio Richards u jednom intervjuu 2020. godine. Napisana je i snimljena 1969. godine, u vrijeme kada je Jagger patio zbog prekida sa djevojkom, a Richards mu je pomogao da svoje emocije prebace u emotivnu pjesmu koja nije o Marianne, djevojci koja ga je ostavila, već o čistim emocijama nakon prekida. Zbog legalnih prava, pjesma je izbačena dvije godine kasnije.

 

5. JUMPIN’ JACK FLASH

Singlica, 1968

Pjesmu, koja je izbačena kao singlica, mnogi smatraju pokretačem najboljeg razdoblja Rolling Stonesa. U vrijeme u kojem je Richards eksperimentirao s riffovima, što je rezultiralo nekim od njegovih najboljih dijela, rodila se i ova pjesma koja je ime dobila po Richardsovom vrtlaru! Naime, nakon povratka s jednog nastupa Jagger i Richards su naišli na vrtlara Jacka, a na Jaggerovo pitanje „tko je to?“, Richards je odgovorio s – Jumpin’ Jack!

 

4. PAINT IT, BLACK

Aftermath, 1966

Originalno izbačena kao singlica, ova je pjesma kasnije uključena kao prvi singl s albuma Aftermath. Pjesma je prvotno trebala biti klasična pop pjesma s neuobičajenim tekstom o smrti, žalovanju i seksu. Kako riječi nisu odgovarale stilu, tadašnji basist Bill Wyman je promjenom svog dijela, pokrenuo cjelokupnu promjenu pjesme koja je odjednom postala psihodelična. Ta se promjena pokazala kao pun pogodak jer je Paint it, Black bila na broju jedan svih važnijih lista.

 

3. HONKY TONK WOMEN

Singlica, 1969

Kada je Brian Jones odlučio napustiti Stonese, članovi benda su pravili audicije na nasljednika, a on se pojavio u vidu Micka Taylora kojemu je upravo Honky Tonk Women, pjesma u nastajanju, bila audicija. Kombinacija Richardsa i taylora je bila toliko moćna da su odmah po audiciji Jagger i Richards otrčali u Jonesov stan napisati mu „otpusno pismo“. Honky Tonk Women je ujedno i jedna od najizvedenijih pjesama na Stonesovim koncertima.

 

2. SYMPATHY FOR THE DEVIL

Beggars Banquet, 1968

Mnogi kritičari benda u to vrijeme su se složili da ih niti jedna pjesma nije mogla bolje opisati! Hommage vragu, u kojem Jagger priča priču iz vragova gledišta, prvotno je trebala biti folk pjesma nazvana Devil is my Name u stilu pjesama Boba Dylana, ali je kasnije dobila potpuno drugi ritam sa čak elementima sambe, a promjena se još jednom pokazala punim pogotkom pa ju je magazin Rolling Stones stavio na visoko 32. mjesto svoje liste najboljih pjesama svih vremena!

 

1. (I CAN’T GET NO) SATISFACTION

Out of our Heads, 1965

Pjesma koja je transformirala rock u nešto puno ozbiljnije, mnogi će reći i mračnije, ujedno donosi i najbolji riff koji je Richards ikada smislio. A da stvar bude zanimljivija, Richards tvrdi da ga je jednostavno sanjai o ikada se probudio pjesmu je već imao u glavi! Jagger je napisao tekst, sjedeći uz hotelski bazen u Floridi, u samo 10 minuta, i stvoren je super hit koji je obilježio 60-te! A kada vam netko spomene Rolling Stones gotovo svi će prvo spomenuti ovu pjesmu što dovoljno govori.

 

Foto: EK-2 on Deviantart

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Važnost osobnog trenera

Prednosti treniranja s osobnim trenerom, u odnosu na individualne treninge, su velike   „Trener osmišljava  plan rada koji će biti ciljan i induvidualan, prilagođen fizičkom ...