Recenzija: Zemlja: Novi početak

0

Otac i sin Smith u suradnji s povratnikom Shyamalanom. Kakav je rezultat?

 

INFO

Datum premijere: 6. lipanj 2013.

Redatelj: M. Night ShAymalan

Uloge: Jaden Smith, Will Smith, Sophie Okonedo, Zoe Kravitz, Glenn Morshower, Kristofer Hivju, Sacha Dhawan, Chris Geere

 

KULT FAKTOR: 5,3

M. Night Shyamalan je nekada glasio za veliku hollywoodsku nadu, koja je fanove oduševljavala napetim filmovima s nevjerojatnim obratima. Ipak, nakon odličnog Šestog čula, i prilično dobrih Misterioznih znakova i Zaselaka, Shyamalan kao da je iscrpio sve dobre ideje, pa su usljedili očajni Žena iz vode, Događaj i Posljednji Aribender. Netko drugi bi, nakon takvih promašaja, sigurno pakirao torbe natrag za Indiju, ali ne i Shyamalan koji očigledno kao i mačka ima devet života. Indijac je napisao scenarij, ovaj put bez njegove prepoznatljive formule, uspio angažirati jednog od najkarizmatičnijih glumaca današnjice, Willa Smitha, i ostalo je samo iščekivati hoće li na kraju Shyamalan biti pukovnik ili pokojnik. Ispostavilo je da nije ni jedno ni drugo, jer koliko god ovaj film bio napredak u odnosu na posljednje uratke, još uvijek je daleko od njegovih početnih radova koji su nas toliko oduševljavali. Shyamalan je preživio… do daljnjeg.

Tisuću godina nakon što su ljudi napustili Zemlju i preselili na novi planet Nova Prime, čovječanstvo je suočeno s novim problemom – čudovišnim vanzemaljcima koji imaju samo jedan instikt… lov na ljude. Mladi Ranger Kitai Raige (Jaden Smith) se priključuje ocu, legendarnom generalu, Cypheru (Will Smith) na rutinskom putu u vanjski svemir. Međutim, kiša asteroida pogađa brod koji pada na, sada već nenaseljenu i zabranjenu, Zemlju. Otac i sin jedini preživljavaju, ali Cypherove noge su ozljeđene, a uređaj kojim mogu poslati poziv u pomoć je udaljen preko 100 kilometara, u drugom dijelu olupine svemirskog broda. Jedina šansa za preživljavanje je Kitai, koji se mora zaputiti na put prepun opasnosti kako bi spasio sebe i oca.

 

GLEDLJIVOST: 5,0

Postoji li bolji način za dočarati pravi odnos oca i sina, od angažiranja glumaca koji su otac i sin? Will i Jaden Smith se na ekranu pojavljuju prvi put zajedno, a u Zemlji: Novi početak, može se pronaći i puno simbolike. Iako se Will i Jaden poznaju puno bolje nego likovi koje igraju (zbog čestog izbivanja Cyphera izvan doma, nikada nije upoznao sina pa se prema njemu i može odnositi kao general prema vojniku), radnja filma u kojoj otac upućuje sina u prvu pravu misiju, može se prenjeti i na njihov stvarni život. Will je, baš kao i Cypher, mentor svom nasljedniku kojeg upućuje u pravi život filmske zvijezde!

Međutim, upravo je ta primopredaja palice najveći kamen spoticanja ovog filma. Willa Smitha po prvi put gledamo u ulozi nekoga tko nema emocija, pa izgleda previše ukočeno, a njegovoj karizmi nema ni traga. S druge strane, Jaden (barem za sada) nije ni sjena svog oca, izgleda prilično izgubljeno, pa čak i kao da je zalutao u filmsku industriju. Ni Will Smith na početku karijere nije igrao akcijsku zvijezdu, ali se opet vidjelo da je pravi frajer. Na Jadena Smitha kao da su prešli geni majke.

Očekivate li neku pametnu radnju, ovdje je nećete naći. Zemlja: Novi početak nije ni zamišljena kao film za razvijanje malih sivih stanica, već film koji bi trebao ponuditi iskustvo igranja video igre. U tome film i uspjeva, iako nam nedostaje malo uzbuđenja, pošto znamo da Kitai mora preživjeti.

 

MUŠKOST: 5,6

Will Smith jest muškarčina, frajer kojeg ćemo i predstaviti u našoj rubrici Pravi frajeri. Ali u ovom filmu je u podređenoj ulozi, a njegov sin jednostavno ne prolazi kao akcijska zvijezda. Naravno, Jaden je još dijete, ali druženja s Justinom Bieberom su očigledno učinila svoje. Ubacite metroseksualca u džunglu prepunu opasnih životinja i dobili ste isti rezultat kao kada se Zdravko mamić pojavio na baletu!

Akcijske scene nisu loše napravljene, vizualno izgledaju lijepo, ali su već viđene u sličnim SF filmovima. Da, SF filmovi u startu i jesu „muški“, pa će Zemlju većinom i gledati muškarci, plus pokoja teenagerica koja u svojoj sobi ima poster Jadena Smitha, ali ovaj film ne možemo nazvati nego sasvim prosječnim SF ostvarenjem. I to je još prilično nategnuta ocjena!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Otkrijte njezinu duboku točku!

Većina muškaraca (ali i žena) i ne zna da djevojke imaju duboku točku, čija stimulacija može vašu partnericu dovesti do ludih orgazama   ŠTO JE ...