Recenzija: Zaborav

0

Kontroverzni Cruise briljira kao u najboljim danima svoje karijere, ali Zaborav ipak nije opravdao očekivanja

 

INFO

Datum premijere: 11. travanj 2013.

Redatelj: Joe Kosinski

Uloge: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo, Zoe Bell

 

KULT FAKTOR: 6,6

Nakon što ga je cijeli svijet ismijavao, Tom Crusie se počeo vraćati tamo gdje mu je i mjesto. Rastavom od Katie Holmes Tom Cruise kao da smirio, i iako još uvijek misli da je Isus scientologije, više nema luđačkih ispada, a i filmska karijera mu je ponovo u usponu. Rock zauvijek i Noć i dan se valjda više neće ponoviti, jer Tom ponovo sjaji u visokobudgetnim filmovima prepunim akcije. Nakon četvrte Nemoguće misije, i Jacka Reachera, omalenog glumca je još jedanput gušt gledati, ovaj put u SF akciji Zaborav.

Nakon što su vanzemaljci uništili mjesec, usljedili su potresi i tsunamiji koji su načeli naš planet. Zbrku su iskoristili vanzemaljci koji su započeli invaziju te je izbio pravi rat. Nakon što su iskoristili nuklearne bombe, Zemljani su dobili rat, ali i nepovratno uništili planet. Ostalo je samo da se iscrpe i posljednji resursi i zaputi u novu koloniju negdje u svemiru. Godina je 2077., a posao Jacka Harpera (Tom Cruise) je popravljanje dronova koje alieni redovno napadaju. Harper živi visoko iznad zemlje u Skytoweru zajedno s navigatorom Victoriom (Andrea Riseborough). Njegov je život rutinski sve dok s površine Zemlje ne spasi misterioznu ženu Juliu (Olga Kurylenko), ženu koja mu se do tada redovno pojavljivala u snovima.

 

GLEDLJIVOST: 6,1

Zanimljiva priča i izuzetni traileri učinili su da Zaborav očekujemo s nestrpljenjem, ali koliko god se ne može baš reći da je Zaborav za zaborav, činjenica da nas uskoro očekuju nevjerojatni naslovi poput trećeg Ironmana, novih Zvijezdanih staza ili reboota Supermana, dovest će do toga da ovaj film nećemo dugo pamtiti.

Koliko god radnja bila zanimljiva, ipak je na kraju ostala nedorađena, pa ćete u više navrata biti zbunjeni, pogotovo nakon velikog finala koje je trebalo biti spektakularno a ostalo je zbunjujuće i nedorečeno. Ako ste ljubitelj SF filmova, većinu priče iz radnje već ste vidjeli u filmovima poput Matrixa, Solarisa, Planeta majmuna i Totalnog opoziva.

Vjerujemo da će određenom dijelu gledatelja smetati sama pojava Toma Cruisea, ali u ovom filmu je Cruise kao u najboljim danima, i definitivno podsjeća na Johna Andertona iz Specijalnog izvještaja. Posebno dobro izgleda u akcijskim scenama, što je za pohvalu uzevši u obzir da je prošao 50. godinu! Njegova kemija s Victoriom je vrlo uvjerljiva, a upravo je britanska glumica Andrea Riseborough vrlo ugodno iznenađenje, i niti u jednom trenutku ne ostaje u Cruiseovoj sjeni. Isto se ne može reći za bivšu Bondovu djevojku Oglu Kurylenko, koja iako simpatična, u ovom filmu djeluje potpuno izgubljena, a njezina kemija s Cruiseom (koji joj u filmu predstavlja suđenu osobu) uopće ne postoji.

Pojava Morgana Freemana u filmu nas je razveselila ali njegova uloga potpuno zbunila. Misteriozni Beech je nedorečen i posvećeno mu je premalo vremena, pogotovo uzevši u obzir da je njegov lik izuzetno važan za cijelu priču. Najveća mana Zaborava je baš to – dok se za neke priče potrošilo previše vremena (Tom Crusie punih pet minuta na početku filma objašnjava što se dogodilo), druge su ostale nedorečene.

 

MUŠKOST: 7,0

Dok je priča prepuna mana, Zaborav vizualno izgleda izvrsno, i redatelj Joe Kosinski, koji je debi imao Tronom, je položio ispit s te strane. Island je izvrsno poslužio kao uprizorenje Zemlje u budućnosti, a kako obično i bude u SF filmovima za nešto više od 50-tak godina sve će izgledati sterilno. Skytower, u kojem žive Jack i Victoria je minimalistički, većinom u boji bijele kave, baš kao i njihove uniforme.

Dosta zanimljiviji su gadgeti i pogotovo letjelice. Dok dronovi izgledaju kao loptice iz prastare dječje serije Thunderbirds, Jackova letjelica u obliku insekta izgleda totalno cool. Isto se može reći za njegov motocikl, ccene u kojima Crusie „prži“ gume futurističkog motocikla bespućima uništene Zemlje su nas podsjetile na scenu iz Cruiseova najboljeg filma – Top Guna!

Akcije u filmu ne nedostaje, iako je početak spor i treba dobrih 40-tak minuta da se nešto počne događati. Ali jednom kada se radnja zakotrlja, nema predaha, ubrzavajući se kako se približava kraj!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Obnovljeni BMW M135i

Nakon nedavno obnovljene serije 1, BMW je obnovio i njezino najsnažnije izdanje   Nakon što je BMW nedavno obnovio seriju 1, sad je na red ...