Recenzija: Utrka života

0

Formula 1 je konačno stigla na veliko platno Howardovom adrenalinskom rekonstrukcijom rivalstva Laude i Hunta

 

Formula 1 je jedan od najuzbudljivijih, najadrenalinskijih i najglamuroznijih sportova na svijetu, u kojem vozači doslovno riskiraju svoje živote utrkivajući se na opasnim stazama širom svijeta. Unatoč toj činjenici, iznenađujuće je da osim John Frankenheimerovog Grand Prixa, i dokumentarca Senna, ovaj uzbudljivi sport nismo imali prilike gledati na velikom ekranu. Sve se to mjenja adrenalinskim spektaklom Rona Howarda, Utrka života koji ne samo da ponovo skreće pozornost na Formulu 1, nego iznova raspiruje raspravu koji su vozači bili pravi vozači – oni iz razdbolja do 90-tih, koji su doslovno izlagali svoje živote pogibelji, i koji su u zavojima jureći 200 km/h jednom rukom držali volan da im ne pobjegne, a drugom mjenjali brzine, ili oni današnji koji postižu veće brzine nego ikada, ali imaju pomoć mnogobrojnih tehnoloških čuda.

A za svoj film redatelj Howard nije mogao izabrati bolju temu! Howard je mogao izabrati Senninu smrt, ili njegovo rivalstvo sa Prostom, priču o genijalnoj karijeri Schumachera, ili možda trostruku borbu za prvaka (uz puno neprijateljstva) između Mansella, Piqueta i Prosta. Umjesto toga, Howard na veliki ekran donosi uzbudljivu priču o neobičnoj sezoni 1976. godine, i velikom rivalstvu dva nemoguće različita lika – Nikija Laude (Daniel Bruhl) i Jamesa Hunta (Chris Hemsworth).

Austrijanac Lauda je velika zvijezda Formule 1, koju je posvećenost detaljima i pobjeđivanju dovela godinu dana prije do naslova prvaka. S druge strane, stoji mu njegova potpuna suprotnost, čovjek kojemu svijet F1 završava onaj trenutak kada izađe iz bolida, i koji živi život kao da ne postoji sutra. Hunt je playboy koji obožava žene, alkohol i slavu. Ali Hunt je i vozač koji je ekstremno brz kada sjedne u bolid.

Utrka života prati ova dva gladiatora tijekom njihove borbe širom svijeta fokusirajući se na utrke u Jarami, Nurburgringu, Monzi i Fujiu. Kao što je bilo i za očekivati, film obiluje adrenalinskim scenama, savršeno dočaravajući brzinu i opasnost Formule 1, pri čemu su scene utrkivanja jednostavno fantastične i nevjerojatno realne. Za razliku od donekle sličnih filmova (poput Stalloneove Divlje vožnje ili Fast Five serijala), zakoni fizike se izuzetno poštuju, scene su točno kakve bi trebale biti, iako su neke sitnice promjenjene u odnosu na stvarne utrke, ali to će već primjetiti samo pravi fanovi. Stavljanje kamere u bolide Laude i Hunta je izvrstan potez, a trešnja kamere dodatno pojačava događa i kod gledatelja stvara dojam da se i sam nalazi unutar napete utrke.

Međutim, Utrka života nije samo film za ljubitelje Formule 1 i akcije, jer osim gladiatorske borbe donosi i pozadinsku priču sporta, te privatne živote vozača koji su na kraju svega ipak ljudi. Howard tako prati Laudu kroz upoznavanje svoje buduće supruge Marlene Knaus (Alexandra Maria Lara), kao i Huntove ljubavne avanture uključujući i vjenčanje pa razvod s modelom Suzy Miller (Olivia Wilde).

Ipak, ovaj drugi, dramski, dio donekle zaostaje za onim akcijskim. Dok je Lauda prilično opširno prikazan, lik Hunta je ostao nekako nedorečen, te je potpuno u sjeni Laude. 70-te su bile razdoblje kada su u prosjeku barem dva vozača ostajala bez glave (nažalost, neki i doslovno), a Hunt izgleda baš kao da je vozač koji ima smrtnu želju, i koji je na stazi tu samo da pobjedi Laudu. Da je Hunt danas živ pitanje je koliko bi bio zadovoljan svojom adaptacijom.

Ali, ako su donekle pogriješili u dočaravanju Hunta, producenti nisu pogriješili u izboru glumaca. Chris Hemsworth je idealan izbor za legendarnog britanskog vozača, jer i sam izgleda kao playboy. Ako povedete svoju djevojku u kino, njena će vam reakcija biti dovoljna potvrda ove tvrdnje. Na Hunta su u tom razdoblju žene padale, baš kao što im se i danas tresu koljena kad im Hemsworth zatrepne plavim očima. Dok je Hemsworth odličan, Bruhl je nevjerojatan. Ne samo da fizički sliči na austrijskog prvaka, nego ga je i tako uvjerljivo dočarao – lako je shvatiti kako je Lauda bio tako težak za voljeti ga, ali istovremeno ne možete ne shvatiti njegovu strast i metodičnost. Jednostavno rečeno, Bruhl je genijalan, baš kao što je Lauda bio genijalac tog razdoblja.

Fenomenalan dojam o filmu zaokruživaju i briga za detalje, poput odjeće 70-tih, do savršenog soundtracka koji uključuje i ritmove Muda, Davida Bowiea i Thin Lizzyja, tvoreći tako Utrku života pravim praznikom i za oči i uši!

 

kultfaktor

 

89

 

Ron Howard ne samo da nije mogao izabrati bolju priču za film o Formuli 1, već je napravio vizualno nevjerojatan film koji savršeno prenosi svu adrenalinsku akciju ovog opasnog sporta. Uz fantastične uloge Daniela Bruhla i Chrisa Hemswortha, izvrsne rekonstrukcije utrkivanja 70-tih i fantastičnu kameru, Utrka života je film koji jednostavno morate pogledati, čak i ako niste ljubitelj Formule 1.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Kultov vodič za jeans hlače

Sve što trebate znati o uvijek popularnim jeans hlačama na jednom mjestu!   KAKO ODABRATI IDEALAN KROJ? Kako i kod kupovine svakog odjevnog predmeta, i ...