Recenzija: Svjetski rat Z

0

Spektakularna zombie akcija koja je nam donosi neke nove, opasnije zombije

 

info

Datum premijere: 20. lipanj 2013.

Redatelj: Mark Forster

Uloge: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Ludi Boeken, Matthew Fox, Fana Mokoena, David Morse, Elyes Gabel, Peter Capaldi

 

Svijetom se raširila pandemija „virusa“ koji, nakon ugriza, ljude pretvara u zombije. Gradovi širom svijeta su izgubljeni, a preživjeli i nezaraženi se prebacuju na brodove ili „izbjegličke“ logore. Nakon bijega iz pakla Newarka, bivši CIA operativac Gerry Lane (Brad Pitt) je, zajedno s suprugom Karin (Mireille Enos) i dvije kćeri, prebačen na vojni brod u kojem je stožer onoga što je ostalo od vojske. Predsjednik je mrtav, baš kao i svi iz Bijele kuće, pa je vlast preuzeo UN i vojska. Jedina nada čovječanstvu je pronalaženje lijeka, a da bi uspješno napravili cjepivo potrebno je pronaći mjesto gdje je sve počelo. UN stoga šalje mladog virologa Andrewa Fassbacha (Elyes Gabel) u Južnu Koreju, a Lane dobija ultimatum – ili će poći s znanstvenikom, ili će kao prekobrojni na brodu biti vraćeni na ulice razorenog grada. Dvojac polazi u potragu za spasom ali, sudbina svijeta će vrlo brzo ostati samo u rukama Lanea!

 

gledljivost

Već smo više puta pisali koliko na konačan doživljaj filma utječu očekivanja. Gledajući fantastične trailere koji su se prikazivali, nismo mogli dočekati film koji je po nama mogao biti potencijalni film godine. Međutim, nakon prvih prikazivanja Svjetski rat Z je počeo biti svrstavan među najveće flopove svih vremena! Strah nam se uvukao u kosti pa smo pogledali film bez očekivanja spektakla, ali tada iznenađenje – ne znamo zašto zoombie akcija u kinima ne prolazi tako dobro, ali Svjetski rat Z je sasvim pristojan film uz koji se možete dobro zabaviti!

Međutim, može biti i razočarenja. Kao što se zna, film se vrti oko „zombie“ epidemije, ali ovo nije horror u stilu Romerovih ostvarenja, iako ima nekoliko scena koje će vas zbog iznenadnosti trznuti. Svjetski rat Z je akcijski spektakl koji se pretvara u triler, ili ga je možda jednostavnije opisati kao Izvan kontrole s zombijima. Međutim, dok je Izvan kontrole (film o epidemiji ebole) film s detaljno razrađenom pričom, zombie akcija redatelja Marca Fostera ima prilično rupa u logičnosti. To se prije svega odnosi na neke odluke koje radi glavni lik, inače trenirani CIA operativac, a koje nitko sa iti malo treninga ne bi radio. Ipak, logika odavno ne igra ulogu u blockbusterima iz Hollywooda.

Unatoč nedostacima, Svjetski rat Z nudi napetu non stop akciju koja će se, kako film bude odmicao, polagano usporavati i pretvarati u napeti triler i „ljudsku“ priču. Ako vam je razlog za odlazak u kino odmor od svakodnevice i zabava, sigurno ćete izaći zadovoljni. Uostalom, zahvaljujući Živim nrtvacima zombiji su „in“.

A kad je nešto „in“ očekivano je da će biti uključene i zvijezde s hollywoodske A-liste. Brad Pitt je tu, kao pravi mamac za privlačenje i ljepšeg spola „muškom“ zombie žanru, a broj djevojaka na projekciji i njihovo uzdisanje na Pittovo svako pojavljivanje je dokaz da je taktika upalila. U njegovoj sjeni ostala je sjajna zvijezda serije Killing Mireille Enos čija se uloga na kraju svodi samo na iščekivanje Pittovih poziva. Ali Enos i ostali glumci i onako nisu primjetni jer se cijeli film svodi samo na Pitta i zombije, a jedni i drugi su svoj dio dobro odradili!

 

muskost

U Svjetskom ratu Z akcije ne nedostaje i doslovno će proći samo dva minuta prije nego akcija počne! Iako film ima dramskih dijelova, obiteljskih intimnih trenutaka sve se ponovo svodi na akciju! A neke akcijske scene su stvarno spektakularne. Napad zombija na Jeruzalem nas je podsjetio na jednu od najboljih filmski akcijskih scena – napad kukaca iz Svemirskih vojnika! U 3D pogotovo sve izgleda izuzetno atraktivno, i većina filma je definitivno pravi praznik za oči.

Brad Pitt nam je filmovima poput Sedam, Nemilosrdni gadovi ili Troja već pokazao da se može nositi u ulogama koje zahtjevaju akciju. Iako nema onaj macho razbijački izgled, lice mu je previše nježno za ulogu tipa koji lomi ruke, noge i vratove, među zombijima se sasvim pristojno snašao.

Međutim, prave zvijezde filma su zombiji. Vjerojatno bi zagriženi fanovi horrora, posebno zombie žanra, mogli biti razočarani činjenicom što su „hodajući mrtvaci“ ovdje „trčeći mrtvaci“. Zombiji iz Svjetskog rata Z nisu usporena stvorenja koji hodaju kao da su im noge polomljene već su dinamični, brzi poput Usaina Bolta, skaču po deset metara, a ugriženi se (suprotno uvaženom pravilu kojeg su se do sada držali svi filmovi i seriej) preobraćaju u manje od deset sekundi! Iako je to bio šok kad smo prvi put pogledali trailer, moramo priznati da nam se nova vrsta zombija puno više sviđa i da izgledaju još zastrašivije. Pogotovo uz današnje mogućnosti CGI-ja, koje stvari čine tako realno zastrašujućim!

 

kultfaktor

 

79ocjena

Svjetski rat Z zombie žanr, uz neke modifikacije, ponovo dovodi na kino platno, a zahvaljujući popularnosti Živih mrtvaca i Brada Pitta, mogao bi pokrenuti i cijelu lavinu sličnih filmova. Film pati od nelogičnosti, međutim to i nije toliki kamen spoticanja za ovakvu vrstu filma kojoj je namjera prije svega zabava. A u tom segmentu je film, svojim spektakularnim scenama i non stop akcijom, prilično dobar.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments