Recenzija: Ovo je kraj

0

Redateljski debi Rogena i Goldberga se pretvorio u ugodno iznenađenje i, vrlo vjerojatno, komediju godine!

 

Ovo je kraj je film koji su kritičari odmah dočekali na nož. Ništa čudno s obzirom da smislene radnje u ovom filmu jednostavno nema, nitko od glumaca neće dobiti Oscara za glumu (dapače, bit će sretni ako ne prođu sa Zlatnim malinama), dijalozi se svode na nerazumne i nelogične rasprave potaknute u većini slučajeva prekomjernim pušenjem trave, a kad pogledate film pitat ćete se – što sam ovo upravo pogledao? Zvuči kao najveći filmski promašaj ne samo ove godine, nego možda i duže? Ne! Ovo je kraj je iznenađujuće, zabavan film koji po svemu navedenom nikako nije mogao uspjeti, ali se pretvorio u jedno od najvećih iznenađenja godine!

Film koji je inspiriran kratkim filmićem iz 2007. Jay and Seth vs.The Apocalypse, predstavlja redateljski debi već uigranog scenarističkog dvojca Setha Rogena i Evana Goldberga. Radnja filma je nevjerojatno jednostavna – Jay Baruchel dolazi u posjet svom prijatelju Sethu Rogenu u Los Angeles. Nekadašnji nerazdvojni prijatelji su se udaljili nakon što se Seth preselio u grad glamura, što Jasy nije htio učiniti. Stoga Seth planira ovaj posjet kao priliku za ponovno zbližavanje, te zajedno odlaze na veliki party u kuću Jamesa Franca. Nedugo nakon dolaska na ludi party apokalipsa počinje (ne znamo ni kako bi je opisali, toliko je suluda), te se ostatak filma društvo bori za preživljavanje!

Kao što smo spomenuli, gluma u filmu neće oduševiti kritičare, ali kada su ih komičari uopće oduševili? Glumačku ekipu gotovo pa možemo nazvati komičarskim Plaćenicima. Ipak, dok Plaćenici okupljaju svevremenske legende akcije, ovo je film koji ne okuplja glumce tipa Eddie Murphyja ili Jima Carreya. Međutim, tu su svi najbolji komičari današnjice. Osim već spomenutih Setha Rogena i Jaya Baruchela, tu su još u većim ulogama i James Franco, Danny McBride, Jonah Hill i Craig Robinson. Međutim, tu lista ne staje, jer se u manjim ulogama pojavljuju i Michael Cera, Emma Watson, Rihanna, Kevin Hart, Jason Segal, Aziz Ansari, Mindy Kaling, Christopher Mintz-Plasse i Paul Rudd!

Veliki broj poznatih glumaca na jednom mjestu rijetko kada bude dobar recept, jer se uvijek stvara problem davanja dovoljno mjesta i prostora za svaku pojedinu zvijezdu. Nasreću, nije nikakav problem jer, iako se radnja većinom vrti oko Rogena i Baruchela, ostali imaju sasvim dovoljno vremena da pokažu zbog čega ih publika danas toliko voli! Pa čak i kada je riječ o cameo ulogama, poput Rihanne ili Jasona Segala, stvari jednostavno funkcioniraju savršeno! I ono što je najzanimljivije i najbolje – svi oni „glume“ sami sebe! A život filmskih zvijezda je baš onakav kakav smo gledali u fantastičnoj seriji Svita! Dakle, svodi se na konstantno partijanje, drogiranje, seks i jednostavno uživanje u svemu što život bez novčanih problema nudi!

Iako film ima svoj početak,  sredinu i kraj, i vrti se oko prijateljstva nekadašnjih najboljih prijatelja, radnja filma se na kraju svodi na grupu skečeva, koji su unatoč tome što su nepovezani, izuzetno zabavni. Toliko skečeva se lako moglo pretvoriti u gledanje reda skečeva na Youtubeu, ali nije. Rogen i Goldberg daju toliko prostora, ali i povjerenja, u svakog od člana glavne glumačke ekipe pa će vas svaki od njih zabaviti na njima svojstven način, svaki u svom dijelu filma. James Franco je možda i najmračniji tip, točno onakav kakvog smo ga naučili gledati, Danny McBride je totalno sulud, čovjek bez imalo logike, i faca koja će vas nasmijati na iste načine kojima nas je nasmijavao u npr. Pineapple Expressu, a Jonah Hill je još uvijek onaj nespretnjaković iz Superbada. Kao ismijavanje uloga svih ovih glumaca i same glume, Seth Rogen se našalio (na svoj račun) u prvoj sceni kada ga neznanac pita – kada će konačno prestati glumiti iste uloge, i početi pokazivati da zna glumiti!

Međutim, stvar funkcionira i nijednog od svih ovih glumaca ne bi mogli zamisliti u nekoj drugoj vrsti uloge. Sjetite se samo promašaja s Rogenom kao Green Hornetom. Ovo je toliko ležeran film da ga je nemoguće ne voljeti, pa čak i ako vam je humor previše sirov, još uvijek ćete naći tih 100-njak minuta opuštajućima. A ako ste ljubitelj dosadašnjih radova Rogena i Goldberga, kao i svih navedenih komičarskih zvijezda, salve smijeha su zagarantirane! Koga još ne može nasmijati kraj s Backstreet Boysima?

 

kultfaktor

 

79ocjena

 

Ovo je kraj je lako mogao biti najveći promašaj ove godine, ali se umjesto toga pretvorio u veliko iznenađenje koje se isplati pogledati. Čak i ako niste ljubitelj lika i djela Setha Rogena, i njegovog kreativnog partnera Evana Goldberga, još uvijek ćete film pronaći opuštajućim!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Dolazi li kraj Formule 1 kakvu znamo?

Već za dvije godine počinju utrke električnih jednosjeda koji bi jednog dana, kada gorivo bude skuplje od zlata, trebali zamjeniti bolide Formule 1   „Jednosjedi ...