Recenzija: Odbjegli Django

0

Film koji smo očekivali s tolikom nestrpljenjem je još jednom pokazao genijalnost Tarantina

 

 

INFO

Premijera: 17. siječna

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins

 

KULT FAKTOR: 8,1

Tarantino se nikada ničega nije bojao, pa se tako nije bojao niti istražiti okrutnost američkog juga i robstva tijekom 19. stoljeća. Naravno, Tarantino je to uradio na sasvim drugi način nevjerojatno kombinirajući horror patnji robova s humorom i to kroz gotovo tri sata. Za Odbjeglog Djanga se može reći da je tipični Tarantinov film, ali ovaj put kao da se gleda cijela retrospektiva njegove dosadašnje filmografije – od ludih likova iz Paklenog šunda, brutalnosti Kill Billa do odreda koji sije smrt (ovaj put u vidu dvojca) iz Nemilosrdnih gadova. Ljubitelji Tarantina će sigurno biti oduševljeni.

Django je rob kojeg oslobađa njemački lovac na glave Dr. King Schultz. Uz pomoć novog partnera Django kreće na dug put kako bi iz zatočeništva zlog Calvina Candiea oslobodio svoju suprugu Broomhildu.

 

GLEDLJIVOST: 8,7

Kao i većina Tarantinovih filmova, i Odbjegli Django traje gotovo tri sata – točnije 165 minuta. Međutim, kao i kod njegovih dosadašnjih radova to neće predstavljati problem jer film obiluje zanimljivim razgovorima, osebujnim likovima i radnjom koja će vas do posljednjeg trenutka držati zainteresiranim. Tarantino pametno film dijeli na dva dijela, prvi u kojem Django prolazi avanture sa Dr. Schultzom loveći odbejgle kriminalce, i drugi u kojem kreće na put oslobođenja. Na taj način ćete ostati prikovani, jer tek što završi prvi dio, već ste uvučeni u novu priču.

Film se bavi teškom temom, mučnom u pojedinim dijeovima, ali je sve odlično razbijeno humorom kojeg je više nego u svim dosadašnjim Tarantinovim radovima zajedno. Iznenađujuće je da je čak uplovio u vode parodiranja, jer scenu s K.K.K-om ne možemo nazvati nikako drukčije.

Naravno, gledljivosti filma pridonose izvrsne uloge, u čemu prednjači prije svega Leonardo DiCaprio koji po prvi put igra negativca. DiCaprio je još jednom potvrdio svu raskoš svog talenta, pa i kao pomahnitali vlasnih robova izgleda nevjerojatno uvjerljivo. Čak se može reći i da je najdominantnija uloga filma, iako mu je opasna konkurencija Samuel L. Jackson koji je izvrstan kao glavna sluga u kući Candiejevih. Na kraju ispada da je glavna uloga Djanga (Jamie Foxx) potpuno zasjenjena, čak i od strane luckastog Dr. Schultza (Christoph Waltz).

 

MUŠKOST: 7,5

Film koji se bavi robljem bi trebao biti brutalan, što Odbjegli Django i jest, ali na kraju nećete imati takav doživljaj filma upravo zbog humora. Tarantino niti malo ne skriva brutalnost razdoblja trgovine robljem, pa će prva scena u kojoj se pojavljuje DiCaprio biti upravo scena borbi crnog roblja radi zabave njihovih vlasnika. Borba robova do smrti, kao i scena u kojoj psi trgaju nesretnog roba koji se ne želi boriti, su homage patnjama robova, međutim na kraju filma prva asocijacija će vam biti nevjerojatni humor.

Film obiluje i krvi, posebno završni dio koji kao da je western reinkarnacija Kill Billa. Međutim, čak i najveći gadljivcima scena ne bi trebala smetati jer je sve odrađeno s očitim pretjerivanjem i humorom. Možda će ipak nekome to smetati jer sve izgleda kao parodija, ali ne smije se zaboraviti da je Django spaghetti western (doduše crnačka verzija što u biti i jest kao poznati film kralja parodija Mela Brooksa) čiji sastavni dio i jest pretjerivanje. Rezultat svega jest zadržavanje brutalnosti ali uz pilulu podnošljivosti koja će svima pomoći da izdrže bez pokrivanja očiju.

 

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments