Recenzija: Need for Speed

0

Ekranizacija legendarne igraće franšize je stigla, ali je li uspjela zainteresirati gledatelje?

 

needforspeedinfo

 

Mortal Combat, Street Fighter, Lara Croft, Resident Evil, Doom, Alone in the Dark i MaxPayne samo su neki od brojnih igraćih franšiza koje su imale svoju, veinom manje uspješnu, filmsku adaptaciju. Ekranizacije očekuju i Assassin’s Creed, Splinter Cell, Metar Gear Solid, Mass Effect i Gran Tursimo, a prije njih stigla nam je cjelovečernja izvedba legendarne franšize Need for Speed koja je svoj život počela prije 20 godina na PC-u i prvom PlayStationu. Film je i prije prikazivanja privukao pažnju, ne samo zbog poznatog imena koje nosi, već i zbog Aarona Paula, kojemu je ovo filmski debi nakon kraja fenomenalnog Breaking Bada.

Radnja filma prati Tobeya Marshalla (Aaron Paul) vlasnika malog servisa automobila koji nakon smrti oca zajedno s bratom jedva spaja kraj s krajem. Kada se u grad vrati Dino Brewster (Dominic Cooper), sada poznati vozač, zajedno s Tobeyevom bivšom Anitom (Dakota Johnson) i poslovnom ponudom za Tobeya, sve završava u obnovi rivalstva i utrci koja će dovesti do tragedije.Tobey je željan osvete i potražit će je tamo gdje je kao kod kuće – u automobilu na cesti! Tobey saznaje da će se Dino natjecati u ilegalnoj utrci preko Californije koju sponzorira  bogati Monarch (Michael Keaton) koji je i sam bio vozač utrka. Ali da bi uopće sudjelovao u utrci Tobey zajedno s Juliom (Imogen Poots), koja je predstavnica vlasnika Forda Mustanga s kojim će se Tobey utrkivati, mora iz New Yorka do Zapadne obale stići za manje od 48 sati bježeći ujedno od policije i lovaca na ucjene.

Need for Speed je u startu nemoguće ne usporediti s Brzim i žestokim, iako Dieselov i Walkerov film nije rađen po igrici. Ali već na toj usporedbi film Aaron Paula pada na ispitu. Dok se Brzi i žestoki ne mogu pohvaliti pretjeranom logikom kada je riječ o akciji (sjetimo se samo scene sa zračne piste koja je išla u nedogled u posljednjem dijelu), Need for Speed ne zna za logiku u cijelom filmu. Dok kod scena automobilske jurnjave to i može proći, jer svi želimo samo uživati u akciji, nelogični i priglupi postupci glumaca će vam itekako smetati. Tobey se želi osvetiti tako što će u ilegalnoj utrci pobijediti i poniziti Dina? A da bi došao na drugu stranu vozit će 48 sati bez spavanja? Ujedno će zgodna Anita tek tako sjesti u automobil s Tobeyem, tek puštenim iz zatvora, i već nekoliko sati kasnije će biti spremna odreći se svega radi njega?

U odnosu na Brze i žestoke film zaostaje i glumačkom ekipom. Aaron Paul je zvijezda u uspunu, glumac kojeg smo tako voljeli gledati u Breaking Badu, ali Paul se nikako ne uklapa u ulogu koju glumi. Tobey Marshall bi trebao biti netko poput Stevea McQuena, a Paul to nikako nije. Dominic Cooper je solidan kao bahati negativac, Michael Keaton je izvrstan u svojoj ulozi, ali ostatak? Poots je simpatična, ali njezina uloga, tj. odnos s Marshallom podsjeća na odnos Burty Reynoldsa i Sally Field iz Smokeya i Bandita, a njihova kemija jednostavno nije toliko jaka. Marshallovu ekipu među ostalim čine i Rami Malek (poznat nam iz serije Rat u kući) te Scott Mescudi čiji link, unatoč brojnim pokušajima jednostavno nije smiješan.

Ipak, prave zvijezde filma su, baš kao i u igrici, automobili, a barem u tom dijelu je Need for Speed bolji od Brzih i žestokih. Ne samo da možemo gledati neke od cool jurilica današnjice (poput Koenigsegga Agere) već su i sve scene urađene uz pomoć kaskadera i bez iti malo utjecaja CGI-ja! Sve što vidite u filmu je stvarno i urađeno! A scene utrkivanja su stvarno impresivne, pogotovo završna utrka i potjera), a odličan dodatak je i pogled iz perspektive vozača, pogotovo okretanje glave što daje dašak osjećaja igranja igrice.

Dakle zaključak na kraju – film je prilično glupav, ali ako ga želite gledati samo i isključivo radi auto potjera, jurnjava, sudara i razbijanja automobila, nećete biti razočarani. Svi ostali bi možda bolje mogli novac potrošiti na neki drugi film.

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Mila Kunis

Samo jedna scena je prelomila karijeru prekrasne glumice i od nje stvorila seks simbol     Do nedavno je Mila Kunis bila samo slatkica iz ...