Recenzija: Let

0

Unatoč izvrsnoj ulozi Denzela Washingtona Let je jednostavno predugačak

 

 

INFO

Datum premijere: 21. veljača 2013.

Redatelj: Robert Zemeckis

Uloge: Denzel Washington, Kelly Reilly, John Goodman, Don Cheadle, Melissa Leo, Nadine Velazquez

 

KULT FAKTOR: 6,1

Let je još jedan u nizu filmova čiji se akteri nadaju zlatnim kipićima na sutrašnjoj dodjeli Oscara. Međutim, to će se teško dogoditi jer imaju tu nesreću da su nominirani u prilično jakim kategorijama. Posebno se to odnosi na Denzela Washingtona čija izvrsna uloga kapetana Whipa Whitakera ostaje u sjeni genijalnog Daniela Day Lewisa iz Lincolna. Za Let se slobodno može reći da je tipični oscarovski film – briljantna glavna uloga, dramska radnja s odličnim dijalozima i jako malo akcije, te radnjom razvučenom na preko dva sata.

Whitaker je pilot koji zahvaljujući izvrsnim sposobnostima spektakularnim manevrom uspjeva prisilno sletiti zrakoplov te spasiti 96 života. Nažalost, šestero osoba pogiba pa se pokreće opsežna istraga. Tu počinju problemi za pilota koji je noć prije, jutro prije i za vrijeme leta konzumirao alkohol. Uskoro se Whitaker nalazi suočen s najvažnijom životnom odlukom

 

GLEDLJIVOST: 6,6

Nakon Otmice Metroa 123 i Nezaustavljivog u kojima se Denzel Washington uhvatio vlakova, u Letu se hvata u koštac s još jednim vidom transporta – zrakoplovima. Malo je reći da je Washington izvrstan u ulozi čovjeka s dvije strane – onom dobrom herojskom i lošom alkoholičarskom. Koliko je, u ovakvim filmovima, odlična uloga važna, i koliko je Washington pogodak, najbolje govori to da ćete za kapetana Whitakera „navijati“ iako se većinu filma prikazuju njegove mane i nemogućnost nošenja s problemima s alkoholom.

Međutim, osim Washingtonove izvedbe Let može ponuditi malo toga. Iako se nikako ne može reći da je film dosadan, ne možemo se oteti dojmu da se cijeli film mogao skratiti na dobro ispod dva sata. Kelly Reilly je prilično dobro odigrala ulogu ovisnice o kokainu, ali na kraju se ne možemo zapitati je li njezin lik uopće potreban u filmu? S njom je Zemeckis dobio barem pola sata na dužini, pola sata bez kojih se slobodno moglo.

 

MUŠKOST: 5,5

Oscarovski filmovi u pravilu malo toga mogu ponuditi za pravu mušku zabavu, ali Let počinje prilično obećavajuće. Već u prvoj sceni imamo priliku uživati u golom tijelu prelijepe Nadine Velazquez, a nedugo nakon toga slijedi i scena oko koje se vrti cijeli film. Pad zrakoplova je tako realno napravljen da ćete ozbiljno promisliti o drugim oblicima transporta. Cijeli incident se prikazuje većinom iz skučene pilotske kabine kroz čije se prozore vidi kako se tlo približava sve brže i brže. Putnici se prevrću, ispadaju iz sjedala, sve leti po kabini… klaustrofobija samo pridonosi ukupnom događaju.

Od tada pa do kraja filma je dugih 120 minuta koje treba preživjeti, a olakšanje stiže uz sporadične bljeskove poput iznenađujućeg povratka Johna Goodmana u ulozi Whipovog prijatelja dilera, te suluda uloga pacijenta oboljelog od zloćudne bolesti kojeg Whip upoznaje u stubištu bolnice, a čije pojavljivanje je nažalost samo jednokratno.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments