Recenzija: G.I. Joe: Osveta

0

Nastavak, koji je ujedno i reboot, konačno G.I. Joea pretvara u ono što bi legendarna postrojba trebala biti

 

INFO

Datum premijere: 4. travnja 2013.

Redatelj: Jon M. Chu

Uloge: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Byung-hun Lee, Elodie Yung, Ray Stevenson, D.J. Cotrona, Adrianne Palicki, Channing Tatum, Luke Bracey

 

KULT FAKTOR: 7,6

Iako je G.I. Joe: Kobrin uzlet na kino blagajnama prošao prilično dobro oko njega se nije stvorio očekivani entuzijazam. Fanovi su pogotovo bili razočarani, jer ono što su kao djeca gledali u crtanoj seriji i stripu, nije bilo ni približno preneseno na kino platno. Film kao film i ne bi bio loš, da nije rađen prema predlošku koji je imao milijune fanova širom svijeta. Producenti su se našli pred teškom odlukom – zaboraviti na cijelu priču, napraviti nastavak i nastaviti u stilu Kobrina uzleta nadajući se da će privući mlađe gledatelje koji i ne znaju za originalne G.I. Joe, ili napraviti danas popularni reboot i početi iz početka. Na kraju izabrali su četvrto – kombinaciju nastavka i reboota.

Nakon obavljanja zadatka u Koreji cijeli tim G.I. Joea biva eliminiran po naredbi samog Predsjednika SAD-a, osim trojice vojnika koji se spašavaju skokom u bunar. Roadblock (Dwayne Johnson), Lady Jaye (Adrianne Palicki) i Flint (D.J. Coltrona) se zaklinju na osvetu te istovremeno otkrivaju da je Predsjednik otet te da je njegovo mjesto zauzeo mutant. Iza svega se krije Cobra (Luke Bracey), a preživjela trojka otkriva plan da se programom Zeus uništi cijeli svijet. Uz pomoć generala Joea Coltona (Bruce Willis) G.I. Joe kreće u akciju.

 

GLEDLJIVOST: 6,8

Eksperiment s kombinacijom nastavka i reboota se, u ovom slučaju, pokazao punim pogotkom. Osveta se može nazvati nastavkom samo u vidu Channinga Tatuma koji se kratkotrajno vraća kao Duke, te u vidu nekih priča koje se nastavljaju iz Kobrina uzleta. Sa druge strane, novi redatelj Jon M. Chu, je iskoristio priliku za novi početak i napokon napravio film koji je bliže viđenju fanova, nego što je to pošlo za rukom Stephenu Sommersu. Prvi pomak je napravljen već u vidu glumačke ekipe, koja više odgovara ovakvom tipu filma. Definitivno nedostaje ljepota i seksipil Sienne Miller i Rachel Nichols, ali u Dwayne Johnsonu film ima pravog akcijskog junaka koji može nositi teret akcije na svojim ramenima. Johnson i glumom izgleda prilično dobro, te u svojoj sjeni ostavlja ostale protagoniste, osim Brucea Willisa. Legendarni ćelavac definitivno nije na nivou svoje uloge u Looperu, ali već svojom pojavom ostavlja pečat. Od cijele ekipe negativaca, zanimljivo Cobra Commandera je zasjenio „prefrigani“ Ray Stevenson (Firefly), poznat nam kao glavni negativac u posljednjoj sezoni Dextera.

Radnja filma, i logika, će možda u trenucima izgledati smiješno, ali ovo i nije film koji treba prštati inteligencijom i logikom. G.I. Joe je superjunak, lik iz stripa i crtanog filma, a zna se da u takvim slučajevima logika ne postoji. G.I. Joe: Osveta je ležeran i zabavan film koji će vas opustiti, zabaviti pa čak i nasmijati.

 

MUŠKOST: 8,3

Svaki film koji u glumačkoj ekipi ima The Rocka i Brucea Willisa mora u sebi imati povećanu razinu testosterona. Za razliku od prethodnika u kojem je Channing Tatum bio glavni mišićavac, nastavak nam donosi Dwaynea Johnsona koji i izgleda poput prave G.I. Joe akcijske figure. Još važnije, nastavak, za razliku od prethodnika ne izgleda kao znanstveno-fantastični film, već kao pravi akcijski spektakl.

I dok akcijske scene izgledaju uzbudljivo i zabavno, jedna scena će vas ostaviti bez daha. Borba između Snake Eyesa, Jinxa i hordi Crvenih ninja na liticama Tibeta izgleda nevjerojatno spektakularno, ne možemo se sjetiti da smo ikada gledali išta slično. Dinamika je izvrna, koreografija nevjerojatno dobro napravljena, a sama scena je reinkarnacija scene iz Marvelova stripa iz 80-tih.

Sienna Miller kao Baronessa je bila najupečatljiviji lik u Kobrinom uzletu, i definitivno nedostaje, baš kao i bujno poprsje superseksipilne Rachel Nichols. Ipak, njihov izostanak je  donekle ublažen pojavom Adrianne Palicki koja nam je pokazala da može izgledati i opasno i seksipilno (obratite pozornost na njezinu pojavu u crvenoj večernjoj haljini).

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Kako će izgledati Audi R10?

Šestolitreni V10 twin-turbo motor imat će tehnologiju deaktivacije cilindara   „Agregat će imati i tehnologiju deaktivacije cilindara, ili u prijevodu, kad nema potreba za najvećom ...