Recenzija: Hobit: Smaugova pustoš

0

Bilbo i patuljci nastavljaju svoju pustolovinu u filmu koi je u svemu superironiji od svog prethodnika 

 

smauginfo1

 

Nakon što nas je Peter Jackson Neočekivanim putovanjem, prvim dijelom trilogije o Hobitu, uveo u priču Smaugovom pustoši nas je uspio natjerati da nam iduća godina dana prođe u iščekivanju There And Back Again, posljednjeg nastavka trilogije.

Smaugova pustoš nalazi Bilba Bagginsa (Martin Freeman), Gandalfa (Ian McKellen) i 13 patuljaka predvođenih Torinom Hrastoštitom (Richard Armitage) u njihovom pohodu za povrat kraljevstva. Nakon što su prošli kroz svakakve avanture u prvom dijelu, hrabra družina na nastavku puta susreće Beorna (Mikael Persbrandt), upada u nemilost vilenjaka među kojima se nalazi i dobro nam znani Leoglas (Orlando Bloom), bore se sa velikim paucima, bježe od Orki te posjete Jezerograd. Međutim, najveću prijetnju im stvara negativac iz samog naslova filma, zmaj Smaug (glas Benedicta Cumberbachta) koji pljačka i uništava gradove, a kojeg družina mora ubiti kako bi preživjela i povratila kraljevstvo. U međuvremenu, Gandalf se odvaja od družine te saznaje da se u Međuzemlju stvara veće zlo nego su mislili.

Ako ste ostali donekle razočarani Neočekivanim putovanjem, nemojte se bojati jer je Smaugova pustoš veliki korak naprijed i superiorniji film od prvjenca u svim dijelovima – od akcijskih scena i karakterizacije likova, do vizualnih efekata i energije. Neočekivano putovanje je imalo gotovo sat vremena dugu uvodnu priču koja je bila neophodna za razumjevanje svega, što je uspavalo mnoge gledatelje. Smaugova pustoš s druge strane od prve scene kreće akcijom koja se ne zaustavlja do samog kraja, uzimavši kratke pauze samo s vremena na vrijeme kako bi se dalo prostora i dramskom dijelu priče.

Scenaristički tim, sastavljen od Fran Walsha, Philippa Boyensa, Petera Jacksona i Guillerma del Tora je ponovo ubacivao dijelove kojih nema u knjizi, i koji su ili potpuno autorsko dijelo scenarista ili su napravljeni prema dodatnim Tolkienovim zapisima, osvježavajući tako sami film, i čineći ga dodatno zanimljivim svim ljubiteljima Tolkienova literalnog dijela. Jedan od tako ubačenih dijelova je i nagovještaj romanse između vilenjakinje Taureil (Evangeline Lilly) i patuljka Kilija (Aidan Turner), podradnja koja je tako decentno napravljen da vas niti u jednom trenutku neće zasmetati.

Ubačeni lik Tauriel se ujedno pokazuje punim pogodkom. Od prelijepe kanadske glumice Lilly smo već u Izgubljenim vidjeli naznake akcijske heroine, a u Hobitu se njezin lik ističe kao pravi kick-ass junak. Odličnu kemiju Tauriel ima i s Legolasom, i njihove tandem akcijske scene su fenomenalne, posebno u sceni s bačvama. Jackosnu nisu bili dovoljni svi patuljici i dva vilenjaka, već je u definitivno najbolju akcijsku scenu u filmu ubacio i čopor Orki. Akcije se ovaj put više hvata i sam Bilbo koji se pokazuje najvažnijim članom male družbe, i koji u više navrata spašava patuljke.

Drugi filmovi u trilogijama uvijek imaju zadatak pripremanja teritorija za završni dio, pa je isto i sa Smaugovom pustoši. Nastavak Hobita nam tako po malo počinje davati naznake negativnog utjecaja samog prstena, utjecaj koji i sam Bilbo počinje osjećati. Također, Jackson nam je u nastavku pokazao i da Thorin Hrastoštit ima i svoju mračnu stranu, čije ćemo naznake vidjeti u par navrata. A možda najvažnije, vidjeli smo i stvaranje Saurona, čarobnjaka koji će biti glavni negativac u Gospodaru prstenova.

Smaugova pustoš u potpunosti ispunja svoj zadatak priprema, i to na najbolji mogući način, što se najbolje vidi u posljednjoj sceni (nećemo otkriti kojoj) koja se završava tako da ćete jedva čekati kraj 2014. godine kako bi otkrili što će se dalje događati! Jackson je drugim nastavkom potpuno pogodio, i već sada nam izgleda da bi Hobit trilogija u konačnici mogla biti bolja i od Gospodara prstenova!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments