Recenzije: Hitchcock

0

Ako ste se ikada pitali kako je bilo na snimanju Psiha, sada ćete dobiti odgovor

 

INFO

Datum premijere: 28. veljača 2013.

Redatelj: Saschi Gervasi

Uloge: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Houston, Toni Collette, Jessica Biel, Michael Stuhlbarg

 

KULT FAKTOR: 5,6

Suprotno onome što bi očekivali, Hitchcock nije biografski film o životu i dijelu slavnog redatelja, već se radnja vrti oko snimanja njegovog najboljeg i najpoznatijeg filma – Psiha. Samim tim, film postaje zanimljiviji jer nam pripovjeda što je sve Hitch morao proći sa cenzorima, vlasnicima Paramounta i novinarima dok je snimao Psiha, a istovremeno smo otkrili i puno zanimljivosti o samom filmu koje prije nismo znali. Iako prošaran nekim dosadnijim dijelovima, Hitchcock će vas zadržati pred ekranom baš zato što ćete otkrivati cijelu zakulisnu priču oko filma koji je svojevremeno šokirao svijet.

Kako ga mediji po malo guraju u mirovinu Alfred Hitchcock je u potrazi za pravom temom za njegov idući film. Odlučuje snimiti film prema horror romanu Psiho, što izaziva zgražanje Paramounta i vječnu borbu s cenzorima tijekom snimanja. U pozadini snimanja, Hitchcock doživljava i prekretnicu u svojoj vezi sa suprugom Almom.

 

GLEDLJIVOST: 7,0

Anthony Hopkins je pod kilom šminke neprepoznatljiv, ali njegova uloga se ne može nazvati nikako drukčije nego maestralnom. Specifičnosti slavnog redatelja je tako izvrsno „skinuo“ da ćete biti impresionirani, iako vizualno toliko i ne sliči. U sjeni njegove uloge je i izvrsna Helen Mirren, a ovim filmom su i jedno i drugo još jednom potvrdili veličinu.

Za film se može reći da je zanimljiv, ali se prilično vremena vrti i oko priče o odnosu Hitchcocka i njegove supruge. Kako se film vrti oko razdoblja snimanja Psiha ovaj njihov odnos je bilo neophodno prikazati, međutim dosta zanimljiviji dijelovi su oni posvećeni samom snimaju i Hitchovoj borbi sa svima koji su sumnjali u cijeli projekt.

Film u konačnici jest zanimljiv, ima maestralne uloge, ali svekupuni dojam je da smo ipak gledali neki TV film, a ne potencijalni hit. Čak nam se čini da bi bilo bolje da je napravljena TV serija a ne film.

 

MUŠKOST: 4,1

Ovakvi biopicovi su jednostavno unisex, a u njima obično više uživaju žene. Zašto? Zato što ovakvi filmovi jednostavno ne mogu biti nabijeni testosteronom. U tom slučaju, ako ocjenjujemo muškost jedino se možemo okrenuti glavnim glumicama.

Prva dama filma, unatoč izvrsnoj ulozi Helen Mirren, je Scarlett Johansson. Nažalost, u ovom filmu je zakopčana do grla (osim scene pod tušem, ali tu se i onako ništa ne vidi), ali Scarlett je seksi čak i kada se ne vidi niti dio njezinih slavnih oblina. Jessica Biel je sasvim druga priča. U njezin seksipil ne sumnjamo, ali s perikom koju nosi u filmu izgleda jako čudno, toliko da se za njom ne bi okrenuli na ulicu.

I za kraj, nismo ni znali da je Hitch bio čovjek koji je volio maštati o svojim glavnim glumicama. Stari maher je baš bio maher!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Tehnološki trendovi u 2014. godini

Cijela kuća u nadzoru interneta, 20-inčni tableti i televizori s četiri puta većom rezolucijom od HD-a će obilježiti ovu godinu   „Krajem ove godine bi ...