Recenzija: Dobar dan za umiranje

0

Najnoviji film o avanturama Johna McClanea kao da se ne uklapa u Umri muški serijal

 

INFO

Datum premijere: 14. veljača 2013.

Redatelj: John Moore

Uloge: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mary Elizabeth Wintstead, Yuliya Snigir, Radivoje Bukvić, Cole Hauser

 

KULT FAKTOR: 6,8

Kada se 1988. godine pojavio u kinima Umri muški je postavio nove standarde u akcijskim filmovima. Iako akcije nije nedostajalo, uspjeh Umri muški je bio zbog glavnog junaka kojega smo obožavali, zanimljive radnje, humora, odličnih dijaloga, osebujnih likova i fantastičnog negativca kojeg je užitak bilo mrziti. Formula je bila toliko uspiješna da su je pratili kasniji akcijski hitovi poput Brzine ili Opsade. Međutim, iz nekog razloga formula uspjeha se od četvrtog dijela počela više ne primjenjuje. Unatoč tome, za Umri muški 4 se moglo reći da je bio zabavan film, koji je imao svojih mana, ali još uvijek je mogao dobiti dobre ocjene. Nažalost, isto se ne može reći za najnoviji nastavak, Dobar dan za umiranje, na kojeg nas asocira samo jedan osjećaj – razočarenje.

John McClane putuje u Moksvu kako bi pronašao svog nestalog sina Jacka. Međutim, John ne zna da je njegov sin CIA-in operativac koji je u glavnom gradu Rusije na tajnom zadatku pronalaska nestalog nuklearnog oružja. Nakon što ga pronađe John i Jack se nalaze u zajedničkoj borbi protiv ruskog podzemlja i njihovih planova.

 

GLEDLJIVOST: 6,2

Ako ste veliki ljubitelj akcijskih filmova, pogotovo Umri muški serijala, peti dio ste sigurno s nestrpljenjem iščekivali. Upravo to iščekivanje užitka gledanja novih akcija Johna McClanea će se pokazati kao najveći problem jer novi film jednostavno ne ispunjava naša iščekivanja. Za Dobar dan za umiranje se, nakon što se slegnu dojmovi, ne može reći da je loš film, ali je jako loš Umri muški film! Sve ono zbog čega volimo ovaj serijal nedostaje, jedino je Bruce Willis standardno dobar kao bivši policajac koji jednostavno voli raditi na svoj način, i koji u trenucima kada smrt kuca na vrata sa smiješkom nabaci neki komentar.

Odakle početi s nedostacima? Ako tražite inteligentnu akciju, ovdje je nećete naći. Ako tražite dobrog negativca u stilu Hansa Grubera iz prvog dijela, ovdje ga jednostavno nema. Humor jest prisutan, ali je tako predvidiv i velikom većinom na račun ubogih Rusa, što nakon nekog vremena počne ići na živce. Joy Courtney, kao Johnov sin Jack, može proći ali definitivno nije ni blizu Samuela L. Jacksona iz trećeg dijela, pa čak ni Justina Longa iz četvrtog. Radnja? Radnja je toliko površna, nelogična i nedorečena da ju je uopće teško objasniti. Dok sva prethodna četiri dijela možete u par rečenica prepričati, i objasniti što negativci žele, ovdje je to gotovo pa nemoguće.

I da i konačno izbaci sve tipično za Umri muški filmove, redatelj John Moore se potrudio da Dobar dan za umiranje traje kao i pravi akcijski film – jedva malo više od sat i pol! S obzirom da su svi prijašnji dijelovi trajali preko dva sata dobili smo još jedno razočarenje.

 

MUŠKOST: 7,3

Ako ste ljubitelj akcije možete biti mirni – akcije ne nedostaje. Ali ako ste ljubitelj akcije koja se ipak može objasniti zakonima fizike i realnosti, ostat ćete razočarani. I to prilično! Ljepota Johna McClanea je bila u tome što je bio običan čovjek od krvi i mesa za kojeg ste navijali od uvodnih slova do završne špice. U četvrtom dijelu je svojim skokovima s kamiona na zrakoplov već počeo poprimati obrise superheroja, a to je još više postao u ovom posljednjem nastavku. Bez obzira što radio, skakao s automobilom s mosta ili trčao ispred helikopterskog topa, najpoznatiji policajac s ulica New Yorka će iz svega izaći i bez najmanje ogrebotine.

Akcijske scene su spektakularne, i očigledno je ogroman budget potrošen na njihovo snimanje, što se vidi i u jednoj sceni u kojoj izgleda da je pregažen i uništen doslovno svaki automobil u majci Rusiji. Ali, logika i realnost akcijskih scena je na razini crtića Đura S. Zlikovskog, a snimanje scena u slow motionu je zastarjelo već više od deset godina. S obzirom da je redatelj Moore poznat po snimanju Maxa Paynea i Iza neprijateljskih linija (još se uvijek nasmijemo kada se sjetimo scene u kojoj američki pilot, bježeći pred Srbima, skoči 50 metara s litice da bi ga uhvatio vojnik iz helikoptera) ovo nas i ne treba čuditi.

Ali, iako ne nedostaje akcije nasilja jednostavno nema. Umri muški fanovi su četvrtom dijelu zamjerali da je „premekan“ ali ovaj je, unatoč akciji, još i mekši. Osim par scena u kojima mozak leti na sve strane sve se uglavnom svodi na uništavanje automobila.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments