Recenzija: Chappie

0

Blomkamp se vratio novim uratkom, ponovo u njegovom prepoznatljivom stilu

 

7.6

Redatelj: Neill Blomkamp, Uloge: Dev Patel, Sigourney Weaver, Hugh Jackman,Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Brandon Auret, Premijera: 5. ožujak 2015.

 

Redatelj Neill Blomkamp je, iako je prije Chappiea snimio samo dva filma, već poznat po svojim specifičnim radnjama i atmosferi, pa smo ništa manje očekivali i od novog uratka. Njegova zabrinutost za budućnost i svijet u kojem ćemo živjeti je vidljiva i u Chappiue, filmu koji nas je samo još više natjerao da s nestrpljenjem iščekujemo Blompkampovu verziju Aliena.

Smješten u blisku budućnost, Chappie se događa u Johannesburgu (a gdje bi se drugo događao Blomkampov film?), gdje su policijski roboti „Skauti“ zamijenili policajce, te su postali prva robotska policijska jedinica na svijetu. Grad poznat po zločinima i nasilju zahvaljujući robotima bilježi rekordne padove kriminala, te se novi roboti mogu prozvati samo velikim uspjehom. A iza svega stoji mladi inžinjer Deon Wilson (Dev Patel iz Newsrooma) koji smatra da roboti mogu biti i bolji ukoliko im se doda svijest kako bi mogli i razmišljati. I baš je on vrlo blizu ostvarenja tog revolucionarnog uspjeha. Međutim, za njegove planove malo razumijevanja ima direktorica Tetra Vaala, tvrtke u kojoj radi, Michelle Bradley (Sigourney Weaver) kojoj je samo profit na pameti, a još manje kolega inžinjer Vincent Moore (Hugh Jackman s „fudbalerkom“) čiji projekt borbenog robota ne može ugledati svjetlost dana zbog Wilsonovih uspješnih robota. Želeći vidjeti može li robotima ugraditi svijest, iza leđa svima Wislon uzima otpisanog robota, ne razmišljajući da će njegov potez imati velike posljedice…

Da, kao što ste i pretpostavili, ovaj film je najbolje moguće opsiati kao križanac između Blomkampovih filmova i Robocopa. I da su producenti Robocopa angažirali Blomkampa danas se ovaj film ne bi snimio, a o Robocopu bi se pričalo u superlativima. Jer južnoafrički redatelj je još jednom osvojio svojom prepoznatljivom atmosferom, ali ovaj put s iznenađujuće velikim količinama humora koje su u prvi plan gurnule Chappie, pravu zvijezdu filma unatoč tome što film, osim talentiranog Patela, predvode i takva imena poput Weaver ili Jackmana. Chappie je neshvaćeni robot, ružno pače stvarnog svijet, robot koji je baš poput djeteta, i koji je toliko zabavan i kojeg je jednostavno nemoguće ne voljeti. A scene u kojima Chappie pokušava biti gangster će vas nasmijati poput kakve prave dobre komedije.

Međutim, Chappie nije komedija, daleko od toga, i čak i ti komičarski dijelovi neće sakriti onu tipičnu Blomkampovu atmosferu turobnosti i iščekivanja lošeg završetka u nadi da će dobro ipak pobijediti. Kraj vam nećemo otkriti, ali ćemo samo reći da je kraj baš u stilu Blomkampova prethodna dva filma. U njegovom stilu su i akcijske scene koje su, očekivano savršeno napravljene, a CGI je nevjerojatno dobro napravljen.

Patel predvodi glumačku ekipu, a ostale je zasjenio ne samo svojim odličnim glumačkim sposobnostima, već i činjenicom da Sigourney Weaver i Hugh Jackman dobijaju iznenađujuće malo vremena na ekranu. Posebno je to problem kod Jackamana koji je glavni filmski negativac, ali ga ne možete dovoljno doživjeti kao nekoga koga bi trebali mrziti, što se ipak smatra propustom. Sa druge strane, veliko su iznenađenje Ninja (koji neodoljivo podsjeća na našeg Renmana) i Yo-Landi Visser, dvojac iz južnoafričke rap-rave groupe Die Antwoord, koji su dobili uloge kriminalaca koji postaju Chappievi „roditelji“. A baš kao i pravi roditelji, i njih dvoje se ne snalaze u novim ulogama, a pogotovo ne oko toga kako bi trebali odgajati Chappiea.

Upravo su sve nabrojane stvari ono što čine Chappiea tako dobrim, jer ovaj film nije samo SF spektakl, ovaj film postavlja zanimljiva pitanja koja nas čekaju u nekoj budućnosti, pa stoga bi mogao biti zanimljiv i onima koji nisu ljubitelji SF akcije. Jer Chappie je E.T. zamaskiran u okružje robota i Blomkampove vizije budućnosti. Ako moramo naći zamjerku to su ipak komične scene, jer koliko god bile dobe, iap se ne možemo oteti dijelu da bi film bio potpuniji kada bi Chappie bio ozbiljniji, a da se umjesto komičnim scenama više pažnje posvetilo razradi lika glavnog negativca. Međutim, ukoliko tražite zabavu koja će vam omogućiti da vam 120 minuta brzo prođe – apsolutno pogledajte Chappiea.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Svekrve

Riječ od koje će se svakoj ženi dignuti kosa na glavi!     „Majka je uglavnom uvijek u pravu, ona nikada ne želi zlo. Ona ...