Recenzija: Brzi i žestoki 7

0

Kako je posveta na samom kraju spasila cijeli film!

 

7.2

Redatelj: James Wan, Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Dwayne Johnson, Premijera: 1. travanj 2015.

 

Franšize vrlo često imaju putanju prema dole, i iznimno rijetke su one koje sa svakim filmom postaju sve bolje. Dapače, toliko rijetke da se možemo sjetiti samo dvije. Prva je Nemoguća misija, a druga – Brzi i žestoki. Ipak, u slučaju Brzih i žestokih putanja nije bila isključivo prema gore, jer se na trećem dijelu strmoglavila, ali nakon toga je usljedio rast. Je li se putanja nastavila i nakon „sedmice“? Pa recimo da smo u filozofiji franšize koja je do sada bila „brže, više, jače“ došli do „prebrže, previše i prejače“.

Nakon događanja iz šestice Letty (Michelle Rodriguez) još uvijek pati od gubitka pamćenja, i Dominic Toretto (Vin Diesel) čini sve kako bi joj sjećanja vratio. Sa druge strane Brian (Paul Walker) se pokušava naviknuti na obiteljski život s Miom (Jordana Brewster) i njihovim malenim sinom. Ipak, Brianu nedostaju pucnjava i akcija, a priliku za povratak na staru dobit će kada u lov na njih krene bivši britanski specijalac Deckhard Shaw (Jason Statham) čijeg su brata Dominic i ekipa sredili u prethodnom dijelu franšize…

Brzi i žestoki su tako došli već do sedmog dijela, a ovaj film je dobio ogroman medijski publicitet još za vrijeme snimanja. Nažalost iz pogrešnih razloga, jer je, dok je film bio u završnij fazi, život tragično izgubio Paul Walker. Stoga je glavno pitanje koje smo si svi postavljali bilo – kako će producenti nadomjestiti neprežaljenu glavnu zvijezdu, kako će sve uklopiti u priču, i hoće li se primjetiti da su scene nadosnimane? Odgovor je… pa… kompliciran. Netko tko nije upoznat sa nesretnim događajem sigurno ne bi primjetio ništa, osim što bi se začudio kako je zadnja scena loše snimljena. A zašto je loše snimljena? Zato što ni savršen CGI ipak ne može izgledati kao prava stvar. Nedostatak Walkera će se vidjeti u nekim dijelovima filmova u kojim ćete se čuditi kako Walker dobija malo prostora. Naravno, to je zato što te scene nisu bile snimljene prije pogibije. A ako pažljivo gledate jasno ćete razaznati scene u kojem se pojavljuje Walkerov brat, čak iako se cijelo vrijeme koristi „nemirna kamera“.

Ukoliko niste ljubitelj snimanja „nemirnom kamerom“, ovaj film bi možda trebali preskočiti, jer su baš sve akcijske scene (pogotovo one s tučnjavama) snimane tim načinom, ali nažalost i mnoge statične scene u kojima se npr. kamera cijelo vrijeme vrti oko lika koji npr. jednostavno priča na mobitel. U nekim trenucima nam se doslovno vrtilo u glavi.

Glumačka ekipa iz dosadašnjih dijelova je opet tu, uz iznimku Sung Kanga koji (pažnja: spoiler) pogine na samom početku. Iako je svojim pojavljivanjem u petici, i kasnije opet u šestici, Dwayne Rock Johnson pridonio muškosti filma, u ovom ga nažalost ima u prilično razočaravajućim količinama – samo pri početku u najboljoj tučnjavi filma protiv Stathama (zamislite to – Johsnon protiv Stathama!), i na kraju kada poput Schwarzeneggera u Predatoru minigunom kosi sve pred sobom. Statham je još jedan lik koji osvježava ovaj film, a o njegovim dozama testosterona ne trebamo valjda ništa posebno pričati. Ronda Rousey ima zapaženu scenu tučnjave, ali veliko iznenađenje filma je Kurt Russell u ulozi tajanstvenog vođe još tajanstvenije Vladine agencije.

Držeći se filozofije „brže, više, jače“, ovaj film definitivno donosi bržu akciju, spektakularne scene na čije je snimanje sigurno potrošeno bogatstvo, ali nažalost i još veću naivnost i nelogičnost. Naravno, Brzi i žestoki nikada nisu bili film u kojem je logika igrala ikakvu ulogu, ali ovaj se put stvarno pretjeralo. Scene iz šestice u kojima se dva lika u zraku hvataju su pojam realnosti za neke scene iz ovog filma. A baš zbog tog nedostatka logike ovaj film će tako podsjećati na cheasy akcijske filmove iz 80-tih!

Ne možemo se oteti dojmu da je ovaj film na kraju ipak veliki odmak od onoga što su Brzi i žestoki. Da, i dalje su tu spektakularne auto jurnjave, i dalje je tu cijela glumačka ekipa, ali ovaj film kao da je hibrid Brzih i žestokih i Nemoguće misije jer se priča usmjerava u neke špijunske, tehno triler vode. S tim da je kraj u stilu Schwarzeneggerovih filmova.

I kada već po malo razočarani čekate sami kraj dogodio se slam dunk. Michael Jordan je bio veliki košarkaš koji je znao imati tijekom utakmice nevjerojatne serije promašaja, a tada bi u zadnjim sekundama postigao pobjednički koš i svi bi ga slavili kao najvećeg. Brzi i žestoki su pobjednički koš postigli samim krajem koji je snimljen kao posveta Walkeru. Cijela ta scena, riječi koje Dominic izgovara na samom kraju i bijeli autmobil koji skreće s puta, odlazi prema prekrasnom zelenom krajoliku, dok se kamera diže prema nebu… Moramo priznati da nas je ova najljepša posveta koju smo ikada vidjeli u nekom filmu, (a tako nešto nismo vidjeli niti u nekoj seriji ili čuli u pjesmi) itekako dirnula!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Lazareth Wazuma V8F Matt Edition

Francuski čudotovorci su još jednom uspjeli napraviti pravo SF vozilo!   „Nakon što su napravili Twingo s Range Rover V8 motorom, ovaj put su došli ...