Recenzija: Brzi i žestoki 6

0

Petica je postavila standarde koje je teško dostići, je li šestica u tome uspjela?

 

INFO

Datum premijere: 23. svibanj 2013.

Redatelj: Justin Lin

Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Luke Evans, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gina Carano

 

KULT FAKTOR: 8,3

Što te ne ubije ojačate, stara je uzrečica, uzrečica koja se toliko puta pokazala istinitom i na filmu. Joel Schumacher, najomraženiji čovjek ako pitate bilo kojeg fana Batmana, je skoro uništio cijelu franšizu vjerojatno najgorim filmom u povijesti Hollywooda. Batman je bio u velikom knockdownu, ali se uspio oporaviti, a uz pomoć Nolana napravljena su nevjerojatno uspješna tri filma. Sličan put, iako manje ekstreman, prošla je i franšiza Brzi i žestoki. Nakon odlična dva dijela, nekome je palo na pamet da bi franšiza mogla bez Vina Diesela i Paulom Walkerom, a s presmiješnim Lucasom Blackom u glavnoj ulozi. Rezultat je bila katastrofa u rangu Batmana i Robina. Uvidjevši grešku, Diesel i Walker su vraćeni, od petice se priključio i Dwayne The Rock Johnson, i dobili smo jednu od najuzbudljivijih franšiza današnjice. Šestica možda nije baš na razini fenomenalne petice, ali je još uvijek toliko spektakularna i zabavna da ne možemo dočekati – sedmicu!

Dom Toretto (Vin Diesel), Brian O’Conner (Paul Walker) i njihova družina su u zasluženoj mirovini nakon što su se obogatili za 100 milijuna dolara. Raštrkani širom svijeta, svatko uživa u svom životu, sve dok se agent Hobbs (Dwayne Johnson) koji sezakleo da će ih privesti pravdi, ne pojavi na Domovim vratima. Međutim, umjesto da ih privede, Hobbs ima ponudu – ukoliko mu pomognu u hvatanju međunarodne bande koja je izvršila pljačke u 12 različitih država, nudi im oprost od svih grijeha. Hobbs ima i dodatni motiv za nagovaranje Dominica Toretta – njegova bivša ljubav Letty (Michelle Rodriguez), za koju se smatralo da je poginula, je dio ekipe kriminalaca. Toretto i Brian okupljaju ekipu i putuju u London kako bi po prvi put oni bili lovci na kriminalce.

 

GLEDLJIVOST: 7,7

Već prije nego su Brzi i žestoki 6 stigli u kina, najvaljivalo se „svi putevi vode ovdje“ čime se jasno dalo do znanja da će „šesticom“ priča biti zaokružena. Stoga se ovaj film može gledati kao svojevrsni finale, koje istovremeno stvara priču za „sedmicu“ koja bi u kina trebala stići već iduće godine! Kako se u finalu nalaze svi, tako nam se vraća i Michelle Rodriguez, za koju smo mislili da je poginula u četvrtom nastavku, ali se ispostavlja da je živa i zdrava, uz sasvim pristojno objašnjenje.

Dakle, sva ekipa iz prvih dijelova je tu, a jedini novi likovi su Hobbsova partnerica Riley (Gina Carano) i bivši britanski specijalac Owen Shaw (Luke Evans). Diesel i Walker imaju sve bolju kemiju, kako vrijeme prolazi, ali iako se sve vrti oko njih, najdojmljiviji je The Rock koji izrasta u jednog od najboljih akcijskih glumaca današnjice.

Kod Brzih i žestokih, logika nikada nije igrala važnu ulogu, a sva moguća nelogičnost kao da se skupila u „šestici“. Tenkovi koji jure debelo preko 100 km/h, super skokovi preko mosta i hvatanje druge osobe u zraku, skokovi iz zrakoplova u poljetnju u jureći automobil… ovakve akrobacije niti Superman ne može napraviti! Ali, kao što smo rekli, kod ovakve vrste filmova na takve stvari se gleda koliko su efektne, a ne realne. Ako možete preći preko toga, uživat ćete u Brzi i žestoki 6.

 

MUŠKOST: 8,9

Diesel i Walker su uvijek držali ravnotežu – macho mišićavac Diesel se odlično nadopunjavao sa šarmerom i finim momkom Walkerom. Međutim, od kada se pojavio Johnson, franšizina razina testosterona kao da se uduplala. Johnson je tako dominantan lik, da čak i Diesel pokraj njega izgleda poput školarca. A da je Hobbs prvo akcijsko ime Brzih i žestokih, potvrđuje i činjenica da su svi „onelineri“, koji su inače tipični za prave macho likove u akcijskim filmovima, dodjeljeni upravo Hobbsu.

Razlog zbog čega ljudi vole Brze i žestoke su potjere, i akcijske scene prepune sudara i ludih akrobacija. „Petica“ je postavila nevjerojatne standare i slobodno možemo reći da je vjerojatno najbolji film u kojem se radnja i scene vrte oko automobila. Redatelj i producenti su se definitivno potrudili napraviti još i bolje, spektakularnije scene ali je sve u konačnici rezultiralo ignoriranjem svih mogućih zakona fizike. Međutim, ako uspijete ignorirati činjenicu da tenk može juriti preko 130 km/h, ili da zrakoplov poljeće punih 10 minuta, dočekat će vas nevjerojatan praznik za oči, ali i uši. Jer, malo je reći da sve akcijske scene izgledaju spektakularno, a posebno scena na mostu u kojoj se automobili sudaraju i eksplodiraju doslovno svugdje! Na internetu smo pročitali jednu recenziju koja je film opisala kao i automobile iz filma – turbo punjeni. Da, ovaj film je definitivno napunjen adrenalinom!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako izgleda seks u 20-ima?

Kreativan seks, seks s tremom, ‘prikladan’ seks… To su samo neke od vrsta seksa u 20-im godinama   „Seks za jednu noć česta je pojava ...