Recenzija: Bitka za Pacifik

0

Spektakularni 3D roboti u borbi s čudovištima za opstanak čovječanstva

 

info

Datum premijere: 11. srpanj 2013.

Redatelj: Guillermo del Toro

Uloge: Charile Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Ron Perlman, Robert Kazinsky, Max Martini

 

U bliskoj budućnosti, čudovišta iz svemira nazvana Kajiu, prošla su kroz portal smješten duboko u podmorju Tihog oceana, te su počela napadati Zemljane. Da bi im se suprostavili ljudi su proizveli Jaegere (lovce), robote veličine 26 katova kojima upravljaju dva pilota. U početku Jaegeri se pokazuju kao uspješni u borbi, međutim Kajiu počinju sve češće izlaziti na pčovršinu, te se počinju i adaptirati na taktike borbe. Uspješnost Lovaca je sve manja, posade ginu pa Predsjednik ukida cijeli program, okrećući se izgradnji Zidova života, velikih neprobojnih zidova koji bi trebali spriječiti Kajiue da napadaju gradove. Zidovi se ipak ne pokazuju neprobojnima, ali unatoč tome, četiri posljednja Jaegera se šalju u Hong Kong, gdje se spremaju za posljednju misiju i umirovljenje – uništenje portala kojim Kajiui dolaze na Zemlju.

 

gledljivost

Tijekom produkcije svijetom se proširila šala da je Warner Bros odobrio budget od 200 milijuna dolara Guillermu del Toru kako bi konačno snimio film kojeg je poželio snimiti kao 12 godišnjak. Bila šala ili ne, takav dojam ćete i doživjeti gledajući Bitku za Pacifik. Međutim, nemojte brzati sa zaključcima, jer to ne znači da je film loš, stoga ćemo se potruditi objasniti. Kao što se može očekivati film je prepun akcije, fenomenalnih specijalnih efekata i akcijskih scena. Dio u kojem film zapinje je razrada likova i „ljudska“ priča. Kemije između Raleigh Becket i njegovog kopilotkinje Mako Mori jednostavno nema, iako ju je del Toro pokušao stvoriti. Tipična macho netrpeljivost između dva glavna pilota je također slabo razrađena i svodi se samo na par scena, koje neodoljivo podsjećaju na Maverickov i Icemanov odnos u Top Gunu, a na kraju filma se egoistični Chuck Hansen čak pretvara u nesebičnog heroja! Međutim, sve ovo i nije tolika boljka, jer Bitka za Pacifik i ne treba biti srcedrpateljska melodrama već akcijski spektakl u kojem sve i pršti od akcije.

Ipak, baš kao i većina sličnih filmova, pauze između akcije su ispunjene zanimljivim humorom u kojem prednjači Dr. Newton Geizler (nama omiljeni Charlie Day iz Uvijek je sunčano u Philadelphiji). Glumačka ekipa je inače prepuna poznatih lica, pa glavnu ulogu igra Charlie Hunnam, poznatiji kao Jack Teller iz Sinova anarhije, a u filmu se pojavljuje i njegov kolega iz serije Ron Perlman.

Bitka za Pacifik sigurno ne donosi originalnu priču, pogotovo ne dubokoumnu, ali nudi toliko puno zabave i izvrsnih scena da ga ne možemo nego toplo preporučiti.

 

muskost

Bit ćemo toliko hrabri i reći da je ovo najbolje napravljeni film u 3D kojeg smo do sada gledali. Dojam gledanja borbi između Kaijua i Jaegera je nevjerojatan, pogotovo kad otpadaju djelovi s robota. Posebno je impresivno gledati koliko je pažnje posvećeno detaljima pri izradi velikih ubojitih strojeva, prema kojima čak i Transformeri izgledaju kao iz Disneyevih crtanih filmova. Ukoliko ste, kao mi, odrasli uz japanske i američke crtane s robotima, koje smo kao djeca upijali kao spužva gledajućiih na talijanskim TV postajama, ne možete se ne vratiti u djetinstvo, baš kao što se vratio Guillermo del Toro snimajući ovu akciju.

Prvi dio filma je prožet ne baš uspješnom karakterizacijom likova i dramskom radnjom, uz naravno neizostavne akcijske scene, ali je zato drugi dio non stop akcija uz borbu sa satom koji otkucava kraj svijeta i masovni prodor Kaijua. Drugi dio filma je akcija kojom se Transformeri ne mogu pohvaliti u niti jednom trenutku svoje trilogije.

Glumačku ekipu predvodi, kao što smo već spomenuli, Charlie Hunnam, koji izgleda dosta mekše nego u Sinovima anarhije, ali su zato Ron Perlman, koji svojom facom i ne može biti nego badass lik, i Idris Elba tu da poprave prosjek. Ukoliko tražite zgodne glumice, nećete ih baš naći, osim možda doneke ruskog pilota koja se vrlo kratko pojavljuje, a čiji kopilot izgleda kao brat Viktora Draga (Dolpha Lundgrena) iz Rockya 4.

 

kultfaktor

 

80

Bitka za Pacifik je pravi popcorn akcijski spektakl kakav smo čekali godinama, film koji donosi fantastičnu akciju, i koji u 3D izgleda nevjerojatno dobro. U akcijskim scenama će ponuditi baš sve što ste tražili, dok će jedino podbaciti u dramskoj radnji. Međutim, svi minusi filma i nisu minusi kada je ovakva vrsta filma u pitanju, te se na kraju doživljaj filma se može opisati kao riječi pjesme Kinga Elvisa „a little less conversation, a little more action“.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments