Recenzija: Američki varalice

0

Jedan od favorita za Oskara je ujedno i zabavan film s nevjerojatnom glumačkom ekipom

 

americkevaraliceinfo

 

Filmovi napravljeni prema istinitom događaju uvijek imaju određenu težinu, upravo zato što su realni, pa se gledatelj može zamisliti u situaciji u kojoj se nalaze likovi iz filma. Američki varalice donekle spada u tu kategoriju, jer je samo inspiriran stvarnim događajima, ali titl na početku filma „Neki od ovih događaja su se stvarno dogodili“ dovoljan je da privuče pažnju.

Inspiriran stvarnom bizarnom FBI operacijom, u kojoj je uhićeno sedam kongresnika, Američki varalice prate Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), poduzetnika i vlasnika lanca kemijskih čistionica preko dana, i varalicu s kreditima preko noći. Kada na jednoj zabavi upozna vrckavu Sydney Prosser (Amy Adams) Rosenfeld shvaća da je našao srodnu dušu, te je uključuje u svoje prevare kao Lady Edith Greensly, englesku aristokratkinju s vezama među britanskim bankarima. Međutim, Rosenfeldov život postaje kompliciraniji od najveće prevare koju je ikada izveo nakon što ih na djelu uhvati nadobudni, i psihički nestabilni, FBI agent Richi DiMaso (Bradley Cooper) koji im nudi nagodbu – pomoć u uhićenju četiri prevaranta u zamjenu za imunitet. Ne imajući drugo rješenje Rosenfeld uspije, ali ih glad DiMasa za uspjehom dodatno uvlači u prevaru, pa mala operacija uhićenja običnih prevaranta brzo postaje velika operacija sa ciljem hvatanja kongresnika i poznatih mafijaša! Da stvar bude dodatno teža, Rosenfeld se sprijatelji s jednim od meta, gradonačelnikom Carmineom Politom (Jeremy Renner), a mora se nositi i s njegovom lajavom suprugom Rosalyn (Jennifer Lawrence) koja mu ne da razvod i ucjenjuje ga sinom koji je Rosenfeld usvojio. Rosenfeld je razvučen na sve strane, a sretan završetak izgleda nemoguć!

Jedan od favorita za Oskara, Američki varalice je film o prevarama, a kao i pravi film o prevarama i Američki varalice ima nekoliko zapleta, što dovodi gledatelja u situaciju da se cijelo vrijeme pita kako će film završiti, i tko će izaći kao pobjednik, a tko kao gubitnik. Međutim, prevare i radnju u drugi plan stavlja stvarno izvrsna glumačka ekipa koja nam donosi i nekoliko iznenađenja. Christian Bale još jednom donosi nevjerojatnu transformaciju, ovaj put u prevaranta s kojim se ipak možete poistovjetiti. Bradley Cooper je u U dobru i zlu već pokazao da može glumiti uloge psihički nestabilnih likova, ali je ovaj put utjelovio ulogu agenta za kojeg bi trebali navijati, ali nećete, jer Cooper je u ovom filmu sve samo ne pozitivac. Sitna i nježna Amy Adams, koju smo imali prilike gledati u Čovjeku od čelika, je pun pogodak za djevojku koja se lomi između dva muškarca, iako je očigledno da joj srce pripada samo jednom, a najveće iznenađenje je definitivno Renner. Potrebno je malo vremena da se priviknete da Renner, kojeg smo većinom gledali kao čovjeka od akcije, glumi karakternu ulogu. Međutim, njegova gluma, i lik koji nas tako podsjeća na uravnoteženiju verziju Joea Pescija, su na nivou ostatka ekipe, a njegov lik, korumpriani gradonačelnik Polito je lik kojega ćete moći razumjeti. Polito nema nikakve veze s našim političarima, jer svaki mito koji uzme prosljedi dalje za dobrobit New Jerseya. Upravo zbog njega, i njegova prijateljstva s glavnim varalicom Rosenfeldom, kako se bude približavao kraj filma i vi ćete panično tražiti rješenje koje bi spasilo dva „junaka“.

Ali, unatoč nabrojenim fantastičnim ulogama, show je ukrala Jennifer Lawrence. Iako je njezina uloga sporedna, sve minute koje provede na ekranu ostat će vam urezane u pamćenje. Nespretna Rosalyn je brbljava, manipulativna, jednostavna i vraški seksi, a malo je reći da nova američka ljubimica, Lawrence, briljira! Njezin (odglumljeni) naglasak Istočne obale (kojeg ste imali prilike vidjeti u Jersey Shoreu) je šlag na torti, i stvarno bi bilo pravo čudo da se još jednom ne okiti Oskarom.

Ključ uspjeha je kemija glumaca, a nje ne nedostaje. Ovo i ne treba čuditi kada su glumci međusobno povezaniji od likova iz Izgubljenih. Redatelj David O. Russel je u Boksaču radio sa Christianom Baleom, a u U dobru i zlu s Jennifer Lawrence i Bradleyem Cooperom. Lawrence i Cooper se već jako dobro poznaju jer im ove godine izlazi i njihov treći zajednički film!

Iako ima nekih rupa u priči, a za pravi film o prevarama nedostaje još koji zaokret, Američki varalice će vas zabaviti, a zahvaljujući Jennifer Lawrence i nasmijati. Malo više od dva sata, koliko traje film, u konačnici sigurno nećete smatrati izgubljenim vremenom.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments