Recenzija: Red Tails

0

Ratni spektakl o potpuno crnačkoj zrakoplovnoj postrojbi još je jedan hommage hrabrim pilotima Drugog svjetskog rata

 

INFO

Premijera: 6. rujan 2012.

Redatelj: Anthony Hemingway

Uloge: Cuba Gooding, Jr, Terrence Howard, Nate Parker, David Oyelowo, Ne-Yo, Elijah Kelley, Tristan Wilds, Kevin Phillips

 

KULT FAKTOR: 7,2

Četiri godine su prošle od kada se producentska kuća LucasFilms, slavnog redatelja i tvorca Ratova zvijezda, Georgea Lucasa bacila na posao. Ne baš uspiješan povratak Indiane Jonesa i puno zanimljivija animirana verzija Ratova zvijezda bili su Lucasovi projekti u 2008. godini, a nakon četverogodišnje pauze Lucas se, kao producent, vraća s ratnim spektaklom o crnačkoj zrakoplovnoj postrojbi koja se borila ne samo protiv Njemaca, već i protiv predrasuda, na europskom bojištu u Drugom svjetskom ratu.

Čak i u Drugom svjetskom ratu crnci su tretirani kao robovi, sposobni samo za plantaže pamuka i čišćenje cipela. Stoga se prva crnačka zrakoplovna postrojba u povijesti Zrakoplovstva, Tuskegee Airmen, morala boriti da uopće dobiju pravu borbenu zadaću. Nakon što im se dodjele novi zrakoplovi, dobijaju i prvu borbenu zadaću, pa je na Easyju (Nate Parker), Lightningu (David Oleyowo) i ostalima da pokažu da su jednako sposobni kao i ostali piloti.

 

GLEDLJIVOST: 6,8

Najveći problem kod ratnih epova jest kako ih napraviti zanimljivim za sve uzraste i oba spola. Dok će muškarci uživati i u non stop pucnjavi, njihove bolje polovice neće a to u konačnici znači i lošiji rezultat na box officeu. Stoga je vječna misterija svim redateljima kako ubaciti razradu karaktera uloga, a pogotovo kako ubaciti ljubavnu priču u film koji bi prije svega trebao biti akcijski spektakl. To nažalost ne uspijeva svima jer nije svatko Steven Spielberg pa da može napraviti spektakl Spašavajući vojnika Ryana koji će biti nominiran za Oscara, ili Michael Bay pa da uspješno, uz nevjerojatnu akcijsku scenu napada na Pearl Harbor, ukomponira i sladunjavu ljubavnu priču s Kate Backinsale.

Redatelj Hemingway možda to ne radi tako uspješno, ali scene, u kojima se pokazuje s koliko su se problema crnci morali nositi, su odlično razrađene. Ljubavna priča je, na sreću, tek zagrebana a akcijske scene su nevjerojatne. Možda najveći uspjeh u gledljivosti filma je taj što film ne izgleda kao tipična američka propaganda.

 

MUŠKOST: 7,5

Vjerojatno ne postoji muškarac koji barem jednom u tijeku djetinstva nije htio biti pilot. Mi malo stariji smo odrasli na Partizanskim eskadrilama i Top Gunu, a mlađi na Pearl Harboru, Padu crnog jastreba, Iza neprijateljskih linija i sličnim akcijskim spektaklima, ali bez obzira koja generacija bili, svi smo se divili pilotima. Pogotovo pilotima iz Drugog svjetskog rata, kada bi pilot nakon sat vremena obuke bio poslan u borbu.

Pod dojmom naših snova još uvijek volimo pogledati akcijski spektakl u kojem sve vrvi od pucnjave i zračnih borbi, pogotovo u današnje vrijeme kada CGI imogućava tako realne scene koje će vas ostaviti bez daha. Da, ratni spektakli su muška stvar, i nije to stvar šovinizma već gena. Još kada bi bilo manje karakternih priča u pauzama između akcijskih scena…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments