Recenzija: Osvetnici – Vladavina Ultrona

0

Drugi dio Osvetnika počeo je pripremati za ono što nas čeka u trećoj Marvelovoj fazi

 

8.4

Redatelj: Joss Whedon, Uloge: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Premijera: 29. travanj 2015.

 

Okupljanje Marvelovih superheroja u Osvetnike po prvi put, u vidu jednog od najzabavnijih filmova svih vremena, je bilo jednostavno nemoguće ponoviti, a baš zbog tog uspjeha Osvetnika, kao i fenomenalnih Ratnika Zime i Čuvara galaksije, na leđima novih Osvetnika je bio veliki teret. I iako novi Osvetnici nisu na razini prvog dijela, kao i Ratnika Zime, niti ne zaostaju puno, te su nas još jednom podsjetili zašto toliko volimo Marvelove filmove.

Novi osvetnici počinju tamo gdje su zadnje „instalacije“ iz Marvelove druge faze stale. Nakon što su saznali da se HYDRA infiltrirala u redove S.H.I.E.L.D.-a, Osvetnici su udarili na njihovu uporište u izmišljenoj zemlji Istočne Europe (gdje nekim čudom govore hrvatski/srpski). I iako hvataju HYDRA-inog vođu Barona Von Struckera(Tomas Kretchmann), otrkivaju i dvoje blizanaca – Wandu aka Scarlett Witch (Elisabeth Olsen) i Pietra Maximoffa aka Quicksilvera (Aaron Taylor-Johnson). I dok Quicksilver izluđuje Osvetnike svojom brzinom, Scarlett Witch je ta koja nanosi najveću štetu – i to ubacivanjem čudnih vizija u glave naših superjunaka. Upravo će ona početi unositi razdor u ekipu, a pokretač će biti Tony Stark (Robert Downey Jr.) koji će preplašen onim što vidi u svojoj viziji pokušati od dijelova Lokijeva štapa inicirati, zajedno s Bruceom Bannerom (Mark Ruffalo) program Ultron i to bez znanja ostatka ekipe. Ne samo da će se Ultron (James Spader) izmaknuti kontroli i pretvoriti u superjunaka, već će i ostatak ekipe, predvođen Kapetanom Amerikom (Chris Evans) izgubiti povjerenje u Starka. Osvetnici, koji više ne funkcioniraju savršeno kao ekipa, će morati krenuti u lov na Ultrona kjoi ima samo jedan cilj – brisanje ljudske rase!

Osim što je morao opravdati velika očekivanja, Vladavina Ultrona je imao i još jedan težak zadatak – pripraviti priču za Marvelovu treću fazu. Upravo zbog toga, ako ovaj dio Osvetnika gledamo kao poseban dio ne možemo biti u potpunosti oduševljeni. Ali, ako ga gledamo kao dio sveukupnog Marvelova svemira Vladavina Ultrona je fenomenalno napravljena. Za one koji ne znaju, treća Marvelova faza donosi raspad sistema i pravi otvoreni građanski rat u kojem će zaratiti superjunaci jedan protiv drugog. A sjeme razdora nam je donio upravo ovaj dio, i već je jasno da je ljubav između Starka i Kapetana Amerika pukla, i da će oni biti predvodnici zaraćenih strana. Također, ovaj nam je dio dao jasnu naznaku tko će biti uz koga.

Vladavina Ultrona nam je također donijela odličnu raspodjelu snaga, odnosno svaki je junak dobio svojih pet minuta, što i nije bio lagan zadatak s obzirom na broj likova. Već dovoljno brojčane snage dobile su i nove likove, pa smo se osim sa Scarlett Witch, pojačali i s Quicksilverom (kojega smo upoznali u X-Menu gdje je bio i puno zabavniji i duhovitiji) te Visionom. Ovaj put smo se bliže upoznali i s Hawkeyeom (Jeremy Renner) kojemu je naglasak bio na njegovoj „ljudskoj“ strani.

Osim fantastičnih akcijskih scena, što je bilo i za očekivati, film obiluje humorom u kojem je prednjačio, zanimljivo, Thor (Chris Hemsworth). Čak nas je u Ultron znao nasmijati, a kada smo kod Ultrona treba spomenuti da je jedan od najmoćnijih negativaca u svijetu stripa opravdao očekivanja.

Film gotovo da nema loših dijelova (to ne znači da je u sevmu briljantan) osim iznenađujuće romanse između Black Widow (Scarlett Johansson) i Bruce Bannera. Ne samo da su nespojivi, već je i romansa došla iznenada i bez najave, pogotovo nakon što su frcale iskre između nje i Kapetana Amerike.

Ali, ono u čemu je film itekako uspio je u tome što nas je itekako „napalio“ na treću fazu koja počinje filmom Kapetan Amerika: Građanski rat za točno godinu dana. Vladavina Ultrona ne samo da je posijala sjeme za treću fazu, već nam je i kroz vizije koje su imali članovi Osvetnika (nakon što ih je Scarlett Witch) „zamađijala“ pokazao što možemo očekivati!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Može li penis biti prevelik?

Dobar dio muškaraca se voli pohvaliti prevelikim penisom, ali postoji li nešto što se može nazvati prevelikim za nju?   Može li penis biti prevelik? ...