Real: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Kraljevski klub je jedan od najuspješnijih nogometnih klubova svih vremena a mi vam donosimo 5 stvari koje o Realu jednostavno morate znati

 

1. REAL SU OSNOVALI ‘BRITANCI’

Iako je službeno osnovan 1902. godine, Real svoje korjene može potražiti pet godina prije kada su profesori i studenti s Institución libre de enseñanza, koje su predvodili studenti s Cambridgea i Oxforda, osnovali Football Club Sky kako bi igrali nogomet nedjeljom ujutro. Klub se tri godine kasnije podjelio na New Foot-Ball de Madrid i Club Espanol de Madrid a 6. ožujka 1902. godine službeno je osnovan Madrid Football Club. Svoje sadašnje ime, Real Madrid, dobio je od stranke Kralja Alfonsa 1920., baš kao i krunu u grbu kluba.

 

2. REAL JE MEĐU OSNIVAČIMA EUROPSKIH KUPOVA

Sada već daleke 1955. godine, u hotelu Ambassador u Parizu, tadašnji predsjednik Santiago Bernabeu Yeste se našao sa francuskim biznismenom Bedrignanom i trenerom legendarne mađarske reprezentacije Gusztav Sebesom kako bi postavili temelje prvog europskog kupa. Ideja je potekla od novinara L’Equipea i France Footballa Gabriel Hanota a na prvom europskom kupu nastupilo je 16 klubova. U finalu na Parku prinčeva u Parizu Real je s 4-3 pobjedio Stade de Reims. Real je pobjedio u prvih pet izdanja Kupa prvaka a s devet titula rekorder je po broju naslova Kupa prvaka/Lige prvaka.

 

3. KRALJEVSKI KLUB JE U VLASNIŠTVU NAVIJAČA

Točnije rečeno, klub je u vlasništvu Sociosa, odnosno navijača – članova kojih ima oko 60.000. Klub je tako ustrojen od samog početka i po takvoj vrsti ustroja je bio prvi u svijetu. Sociosi predstavljaju najšire zakonodavno tijelo a Real je ustrojen kao sportsko društvo. U statut kluba je stavljeno da ne može biti prodan, međutim i to bi se moglo zaobići u slučaju neke nevjerojatne ponude ali bi klub prvo trebao biti pretvoren u trgovačko društvo. Bez obzira kolika potencijalna ponuda bila sumnjamo da će do prodaje ikada doći.

 

4. REAL JE USPJEŠNIJI U EL CLASICU

Računajući samo službene utakmice (Prvenstvo, Kup Kralja, Španjolski Superkup te europske kupove) Real vodi u međusobnim omjerima s ljutim rivalom Barcelonom za samo jednu pobjedu! U ukupno 218 utakmica Real je pobjedio 86 puta, 46 susreta je završilo remijem a Barcelona je pobjedila u 85 susreta. Real prednost ima i u golovima – 364:351. Međutim, ukoliko se uzmu u obzir i prijateljske utakmice i nastupi na turnirima prednost u pobjedama je na strani Barcelone, 104:90.

Real je s 31 titulom rekorder Španjolske u broju naslova prvaka, 10 više od Barcelone, te rekorder Kupa Prvaka/Lige prvaka s devet naslova prema Barceloninih četiri. U ostalim natjecanjima prednost drži Barcelona.

 

5. ČETIRI OD PET MJESTA NA LJESTVICI NAJSKUPLJIH TRANSFERA SVIH VREMENA DRŽI REAL

Real je uvijek imao politiku kupovanja najboljeg ali u nebo su krenuli dolaskom Florentina Pereza na mjesto predsjednika kluba u lipnju 2000. godine. Njegov prvi potez bio je dovođenje Luisa Figa iz redova mrske im Barcelone za tada rekordnih 45,4 milijuna eura. Figa je na mjestu najskupljeg transfera smjenio, samo godinu kasnije, Zidane koji je iz Juventusa stigao za 56,4 milijuna eura. Sve je to ispalo sitnica prema Ronaldovom transferu koji je Portugalca iz Manchester Uniteda na Bernabeu dovukao za 101 milijun eura. U prvih pet najskupljih transfera je i Kaka koji je Milanu plaćen 68.5 milijuna eura. Uljez na ljestivici je transfer Ibrahimovića kojeg je Barcelona dobila od Intera za 72 milijuna eura.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments