Razlikuje li se muški mozak od ženskog?

0

Nema znatne razlike između muškog i ženskog mozga, bez obzira je li riječ o pamćenju ili o emocijama, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na sveučilištu Rosalind Franklin za medicinu i znanost u Chicagu.

Nova studija pobila je dosadašnje tvrdnje o razlikama kod mozgova suprotnih spolova, među kojima je i ona da je muški mozak veći od ženskog, što se pokazalo netočnim, piše International Business Times. Istraživanjem, koje je objavljeno u časopisu NeuroImage, obuhvaćeno je 76 studija koje uključuju više od 6000 ispitanika.

Znanstvenici su ispitivali dio mozga kod muškaraca i žena koji je zadužen za pamćenje i emocije, a rezultati su pokazali da nema velike razlike. Prijašnje studije davale su raznolike rezultate, prema jednoj je spomenuti dio mozga za pamćenje i emocije bio veći kod žena, dok su u toj ”kategoriji” pobijedili muškarci u Cambridgeovoj studiji iz 2014.

– Mnogi ljudi vjeruju da postoji ”muški mozak” i ”ženski mozak”. No, kada proučite popularne studije i sve podatke, dolazite do zaključka da su razlike vrlo male – rekla je Lise Eliot, izvanredna profesorica neuroznanosti i voditeljica istraživanja.

Posljednje istraživanje odbacilo je i razlike u razumijevanju lijeve i desne strane te procesuiranje jezika. – Novo istraživanje pokazuje da su razlike u mozgu kod muškaraca i žena vrlo male te su one rezultat vanjskih faktora – zaključila je Gina Rippon, neuroznanstvenica sa sveučilišta Birmingham.

 

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Seksualne perverzije

Tko se još može napaliti na glumljenje bivše djevojke ili djeteta i stavljanje prsta muškarcu u guzu?   „Malo po malo došao je njegov fetiš ...