Ratni filmovi koje morate pogledati

3

Muškarcima je u krvi da vole akcijske filmove, pogotovo ratne, stoga vam donosimo 10 naslova koje morate (ako već niste) pogledati

 

podmornica

PODMORNICA

Ne vjerojatno, nego sigurno najbolji film o podmornicama je film o posadi njemačke podmornice u Drugom svjetskom ratu. Podmornica (Das Boot) je izuzetno realistični prikaz života posade podmornice, a da dostigne toliki nivorealnosti, redatelj Wolfgang Petersen je snimao u realnom modelu njemačke podmornice, te je glumce tjerao da ne spavaju kako bi bili u istom psiho-fizičkom stanju kao i podmorničari. Posebnost filma je i što Njemce ne pokazuje kao negativce, niti zauzima strane. Ipak, vjerojatno najveći uspijeh Podmornice je u tome što ni redateljeva verzija, koja traje 208 minuta, nije ni na trenutak nezanimljiva!

 

vodsmrti

VOD SMRTI

Oliver Stone je poznat po svojoj kritičnosti prema američkoj politici, zbog čega ga proglašavaju ekstremnim ljevičarem, a na zao glas (među ponosnim patriotima) je došao Vodom smrti, filmom prema Stoneovim vlastitim iskustvima u Vietnamu. Unatoč tome, film je ostavio veliki dojam u SAD-u, Amerikanci su počeli shvaćati što se stvarno događalo u jugoistočnoj Aziji, a Akademija ga je čak nagradila nagradom za najbolji film! Radnja filma prati novaka Chrisa Taylora koji se prijavljuje u vojsku smatrajući da mu je to patriotska dužnost, međutim brzo po dolasku uviđa da se neće boriti samo protiv Vietkongovaca, već i okruženja, gladi i žeđi, ali i nekih suboraca. Do danas, Vod smrti je najrealniji prikaz nepotrebnosti rata u Vijetnamu!

 

fullmetaljacket

FULL METAL JACKET

Snimljen iste godine kada i Vod smrti, Full Metal Jacket je ostao u sjeni Stoneovog filma. Za razliku od Voda smrti i Spašavajući vojnika Ryana, Full Metal Jacket, se ne trudi prikazati stvari realnim, već strahote rata prikazuje pretjerivanjem. Film će zauvijek ostati upamćen po naredniku Hartmanu i njegovoj bujici uvreda na račun novaka na obuci! Harmtan i uspjeva u planu pretvaranja novaka u vojnike, koji po dolasku u Vijetnam postaju pravi strojevi za ubijanje. Stanley Kubrick se i ne trudi dati odgovore o ratu, ali drugi dio filma pokazuje sve strahote rata u Vijetnamu.

 

mostnarijecikwai

MOST NA RIJECI KWAI

Strahote rata ne obuhvaćaju samo nemilosrdne borbe na terenu, već i patnje u zarobljeništvu. Most na rijeci Kwai, redatelja Davida Leana, prikazuje upravo ovo drugo – život vojnika u zarobljeničkom logoru. Grupa zarobljenih britanskih vojnika dobija zadatak od japanskog zapovjednika da mora izgraditi most preko rijeke koji će pomoći napredovanju japanske vojske. Pukovnik Nicholson, bizarno vjerujući da će završenje mosta podići moral njegovim zarobljenim vojnicima, naređuje svojoj grupi da gradi most (iako znajući da na taj način pomaže neprijatelju). Za to vrijeme Saveznici planiraju uništiti most, a na kraju će se sve svesti na završnu spektakularnu scenu. Film se poamti i po fantastičnim ulogama, prije svega Aleca Guinnessa i Sessue Hayakawe.

 

spasavajucivojnikaryana

SPAŠAVAJUĆI VOJNIKA RYANA

U samo jednom filmu doživjeli smo najbolje i najgore od Stevena Spielberga! Prvi dio je tipični zabavni Spielberg, koji maestralno kamerom tjera gledatelje da ostaju bez daha, dok u drugom dijelu počinje dramski dio kojemu se Spielberg sve više posvećuje u novijem dobu. Bez obzira na to, Spašavajući vojnika Ryana je vrhunski ratni film koji se vrti oko politike američke vojske, prema kojoj su četvrti sinovi (ukoliko su tri poginula) morali biti povučeni s ratišta. Nakon što se iskrcaju u Normandiji, odred vojske dobija zadatak locirati i vratiti vojnika Ryana. Prva asocijacija na film će uvijek biti prvih 27 minuta, odnosno scena iskrcavanja na plažu Omaha. Ova scena je jedna od najupečatljivijih ratnih scena, koja je zbog svoje brutalnosti i dramatičnih snimki, doslovno tjerala ljude da izađu iz kina. Tih 27 minuta najbolje pokazuje strahote koje su prolazili vojnici u Drugom svjetskom ratu!

 

tankacrvenalinija

TANKA CRVENA LINIJA

Baš kao što je i Full Metal Jacket ostao u sjeni Voda smrti, tako je i Tanka crvena linija ostala u sjeni razvikanog Spašavajući vojnika Ryana koji je izašao iste godine. Iz ratnog epa o strahotama rata u Guadalcanalu, stoji jedna od legendi 70-tih, Terence Malick, koji se upravo Tankom crvenom linijom vratio nakon 20-godišnje pauze. Strogo gledano, Tanka crvena linija i nije ratni film, već rat koristi kao podlogu, i više je okrenut na živote vojnika uhvaćenih u strahotama rata. Dug je, radnja je usporena, akcije nema previše, ali ako možete preći preko toga, čeka vas stvarno vrhunsko djelo koje je čak i Martin Scorsese proglasio jednim od najboljih filmova 90-tih!

 

12zigosanih

DVANAESTORICA ŽIGOSANIH

Da se danas, ili još gore krajem 80-tih ili početom 90-tih, snimao ovaj film gledali bi tipičnu Rambo akciju s Stalloneom, Schwarzeneggerom ili Norrisom u kojem bi jedan vojnik savladao zločeste naciste. Srećom, Robert Auldrich je napravio vrhunski napeti film o 12 zatvorenika koji dobijaju zadatak infiltrirati se među Njemce i ubiti časnike. Izvrsne akcijske scene, zanimljivi likovi i njihova interakcija i napeta radnja, obilježja su ovog filma koji će ostati zapamćen i po glumačkoj ekipi koja je uključivala i legendu ratnih filmova Lee Marvina, Charlesa Bronsona, Donalda Sutherlanda i Tellyja Savasa, poznatijeg kao Kojaka.

 

apokalipsa

APOKALIPSA DANAS

Rat u Vijetnamu je bio kompliciran, i prepun bizarnosti, a upravo takvo je i Coppolino remek dijelo. Časnik Willard je poslan u tajnu misiju na ratište u Vijetnamu kako bi ubio odbjeglog (i poludjelog) pukovnika Kurtza. Međutim, da bi uopće došao do Kurtza, Willard mora proći sav pakao rata. Apokalipsa danas je jedan od najkompliciranijih, ali i najboljih, filmova ne samo ratnog žanra već i općenito. Film su obilježile fantastične uloge Marlona Branda i Martina Sheena (koji je na snimanju doživio srčani udar), ali i po nevjerojanim scenama. Tko još ne pamti napad na vijetnamsko selo uz zvukove Wagnera, natjerivanje vojnika da surfa usred napada, ili samu završnu scenu?

 

padcrnogjastreba

PAD CRNOG JASTREBA

Ratni filmovi većinom prate Drugi svjetski rat i Vijetnam, a rat u Somaliji vidjeli smo samo u jednom filmu. Siromašna afrička zemlja ni počemu Amerikancima nije zanimljiva, po gotovo što su američke žrtve u tom ratu bile minimalne. I da nije bilo novinara Marka Bowdena strahovita bitka u Mogadishu bi vjerojatno ostala neotkrivena. Pokušaj zarobljavanja generala somalske milicije pođe krivo nakon što je oboren helikopter američke vojske. Rangeri bivaju upućeni na mjesto rušenja, a sve dodatno pođe krivo kada bude srušen i drugi helikopter. „Ljepota“ ovog filma je u tome što nije tipični Rambo film u kojem neustrašivi pojedinci sami pobjede stotine neprijatelja. Umjesto toga, vojnici ginu i prestrašeni su, a Somalijci nisu prikazani kao zvijeri. Iako je radnja filma prilično izmjenjena u odnosu na stvarnost i predložak prema kojem je snimljen, još uvijek je Pad crnog jastreba vrhunski film kojeg bi svaki muškarac trebao pogledati.

 

toratoratora

TORA! TORA! TORA!

Ratni filmovi su većinom snimani iz jedne perspektive, i najviše čemu se možemo nadati jest da ona druga strana ne bude prikazana subjektivno. Međutim, film koji se razlikuje od ostatka je Tora! Tora! Tora!, odnosno ekranizacija napada na Pearl Harbor i početak američko-japanskog rata. Upravo je to vjerojatno dovelo do uspijeha filma koji je snimljen niti 30 godina nakon stvarnog događaja. A da bi se postigla realnost, film su snimale dvije ekipe – američka i japanska, koje su nam pružile uvid u razmišljanja i osjećaju obje zaraćene strane. Baš to je razlog što je ovaj film bolje ilustrirao rat od bilo kojeg ratnog filma s Johnom Wayneom, Ruboertom Mitchumom ili Lee Marvinom!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

3 comments

    • Kult portal 9 listopada, 2015 at 20:43 Odgovori

      Mislite na Drugi svjetski rat ili ratove iz 90-tih? Ovo drugo je previše osjetljiva tema pe ćemo je ipak izbjeći pošto Kult ima čitatelje i iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne gore… Nadamo se da razumijete

Post a new comment

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse

Posljednja inačica Gallarda, prije mirovine, izgleda prilično moćno   „Gallardo LP 570-4 Squadra Corse je zasnovan na natjecateljskom primjerku Super Trofeo te ga pokreće potpuno ...