Rastava: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Rastave danas više nisu tabu tema, dapače postale su „in“, ali jeste li znali ovih pet stvari o njima?

 

1. RASTAVE SU PRODUKT PROTESTANTSKE REFORME

Iako su rastave postojale u određenim dijelovima svijeta još od ranih vremena, za njihovu opću prihvaćenost može se zahvaliti protestantskoj reformi. Prije Martin Lutherove reforme zapadno društvo je živjelo pod utjecajem katoličke crkve i njihove doktrine prema kojom je razdvajanje bračnih partnera bilo moguće samo smrću jednog od partnera (svi znamo za – Dok nas smrt ne rastavi) ili poništenjem. Reformisti su se pobunili protiv takve prakse tvrdeći da su poništenja ostvariva ukoliko se pronađe svećenika koji će to odraditi za određenu svotu novca, te da su poništenja i rastava u biti jedno te isto. Međutim, to nije spriječilo kralja Henryja VIII, vjerojatno jednog od prvih važnijih ljudi koji su se ženili više puta, da progoni reformiste, čak i kada je prekinuo veze s rimskom crkvom. Ipak, kao posljedica svega, na rastave se počelo gledati drukčijim očima pa su se po malo, ali sigurno, počeli prihvaćati širom svijeta.

 

2. RASTAVA JE ILEGALNA U DVIJE DRŽAVE

U današnje vrijeme kada je rastava potpuno prihvaćena, čak se može reći i da je postala „in“, tri zemlje su je ipak proglasile nelegalnom. Ne čudi što je jedna od zemalja Vatikan, ali je veliko iznenađenje da je druga država Filipini. U Filipinima se zakon odnosi na sve koji žive u toj zemlji, bez obzira bili Filipinci ili ne. Strancima, koji žive u Filipinima, se rastava ne priznaje čak ni ako je provedena u nekoj drugoj zemlji!

U većini muslimanskih zemalja, ukoliko suprug zatraži rastavu bit će obvezan uzdržavati dijete samo do njegove treće godine (!?), a ukoliko rastavu zatraži žena, morat će ići na sud kako bi dokazivala razloge, a par će prvo dobiti vrijeme da izgleda stvari, tek nakon čega ide rastava. U Indji rastava može doći tek nakon što je jedan od partnera bio nasilan ili počinio preljub.

Čudni zakoni nisu samo u zemljama trećeg svijeta. U sedam država SAD-a, žena ili muškarac mogu tražiti odštetu čak i od trećih osoba, poput ljubavnika ili ljubavnica njihovih bračnih partnera.

 

3. PLESAČICE IMAJU NAJVEĆE IZGLEDE DA SE RASTAVE

Za statistiku se govori da puno toga otkriva, ali najbitnije ostavlja skriveno, a statistika o rastavama donosi neke zanimljive stvari. Npr. najveće šanse da završe rastavljeni imaju plesačice s čak 43,1% izgleda! Sljede ih barmeni (38,4%), i maseri (38,2%). Top pet opasnih zanimanja zaključuju krupjei i medicinske sestre.

SAD su država s najvećim brojem rastavaa po broju stanovnika, a sljede ih Porotriko, Rusija, Velika Britanija, Danska, Novi Zeland, Australija, Kanada, Finska i Barbados.

 

4. RUPERT I ANA MURDOCH SU VLASNICI NAJSKUPLJE RASTAVE

Novinski mogul se 1999. godine, nakon 32 godine braka i troje djece, rastavio od svoje supruge Anne, pri čemu mu je sud naredio da, sada već bivšu, suprugu nagradi s 100 milijuna dolara keša i 1,6 milijardi u dionicama News Corpa. Bila je to pogodba snova, a koliko je bilo ljubavi u braku najbolje govori podatak da su se i jedno i drugo vjenčali s novim partnerima u manje od mjesec dana od razvoda! Međutim, njihvo rekord bi mogli čak utrostručiti naftni tajkun Harold Hamm i njegova, sada već bivša, supruga Sue Ann. Brakorazvodna parnica još nije gotova ali Sue Ann, koju je njezin suprug varao zbog čega je i podnjela zahtjev za razvodom, bi mogla izaći bogatija za čak 5,3 milijardi dolara!!!

 

5. LIBERLANI ZAKONI O RASTAVI SLIJEDE VELIKE REVOLUCIJE

Kanadski povjesničar Roderick Philips je došao do ovog zaključka istraživajući povijest. Nakon smrti Luisa XVI, Georgea III i cara Nikolaja II donenešni su neki od zakona koji su utabali put rastavama u moderno društvo. Legalizacija rastava u SAD-u je počela nakon američke revolucije, prvi svjetski zakon o rastavi je donešen 1792. godine nakon francuske revolucije, a Leninov slobodniji zakon o razvodima je donesen u počecima stvaranja ruske revolucije.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments