Recenzija serije: Breaking bad

0

Profesor kemije i propali učenik koji se nikako ne može srediti jedan su od najzanimljivijih parova koje smo gledali na TV ekranima

 

 

Uloge: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito, Jonathan Banks

Godina premijere: 2008

Broj sezona: 5

 

KULT FAKTOR: 9,2

Bio je to stvarno spor početak, i trebalo je preživjeti par epizoda, da ne rečemo gotovo pola prve sezone. Sada gledajući, početak cijele priče je trebalo kvalitetno objasniti, pa je trebalo neko vrijeme da se cijela radnja zahukta. Međutim, kada su se stvari zahuktale, zahuktale se punom parom i Na putu prema dolje se pokazala jednom od najboljih serija koje smo ikada gledali. Opis cijele serije bi možda trebao biti obrnut od njenog naslova – Breaking Bad nije „na putu prema dolje“ nego na putu prema gore! Počelo je kao kakva drama koja se, kako se približava kraju, postaje napeta kao i nedodirljiva 24.

Za one, vjerujemo rijetke, koji ne znaju Na putu prema dolje prati Waltera Whitea, učitelja kemije koji saznaje da boluje od raka. Kako obitelj ne bi ostavio bez novaca, White se udružuje sa njegovim učenikom Jesseom Pinkmanom te zajedno počinju proizvodnju i prodaju metamfetamina. Proizvod je vrhunske kvalitete pa njihova zarada vrtoglavo počinje rasti, ali se sve dublje ukopavaju u probleme iz kojih izlazak ispada sve teži.

 

GLEDLJIVOST: 9,7

Kao što smo već u uvodu napisali, trebalo je neko vrijeme dok serija postane gledljiva, ali kada se to dogodilo serija je postala toliko napeta da smo vrlo brzo postali ovisni o njoj. Onog trenutka kada White i Pinkman počnu prodavati vrhunski metamfetamin, i kada se za njihov proizvod pročuje, počinje vrtoglava vožnja rollercoasterom.

Tipičan je to put ne samo serije, nego i svake sezone. Svaka nova sezona počne malo sporije, vjerojatno zato što treba pokazati komplicirani odnos Waltera Whitea i njegove supruge Skyler. Međutim, kada se fokus prebaci na nemilosrdni svijet droge, što je i primarni fokus cijele serije, Na rubu prema dolje se pokazuje u svom pravom svijetlu.

 

MUŠKOST: 9,3

Život nije savršen, niti u životu postoji crno – bijelo. Kako nitko od nas nije crn ili bijel, tako ni likovi iz serija ne bi treblo biti savršeni pozitivci ali, nažalost, u većini slučajeva jesu. Walter White i Jesse Pinkman, baš poput Jaxa iz Sinova anarhije ili detektiva Vicka Mackeya iz Na rubu zakona, definitivno nisu uzorni pozitivci. Dapače oni su negativci ili antiheroji. Međutim, mi volimo antiheroje, likove koji imaju i svoju mračnu stranu (iako dobra prevladava) koju se ne boje pokazati. Walter White, kojega genijalno igra neprepoznatljivi Bryan Cranston iz Malcoma u sredini, je čovjek koji se silom prilika našao na drugoj strani zakona, ali kad se na njoj našao pokazao je da može biti nemilosrdan gad kojemu ni ubojstva ni manipulacije nisu strana. I baš zato što se u seriji ništa ne uljepšava, Na putu prema dolje, će biti visoko na listi omiljenih serija svakog muškarca.

Droga, opasni svijet narko dilera u kojem su ubojstva svakodnevnica, neopisivi likovi od kojih baš svatko ima svoju račnu stranu, ovu seriju čini tako privlačnom.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najstrašnijih filmskih čudovišta

Kako se približava Noć vještica prigodno je i da se prisjetimo najstrašnijih čudovišta koja su obilježila filmove   „John Carpentner je jednom rekao da je ...