Putovanje kroz vrijeme: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Vremensko putovanje je moguće samo u SF filmovima, ali jednog dana bi moglo postati i stvarnost

 

1. STEPHEN HAWKING JE SMATRAO DA PUTOVANJE KROZ VRIJEME NIJE MOGUĆE

Fizičar Kip Thorne je svojevremeno iznio teoriju po kojoj putovanje kroz vrijeme jednostavno ne bi bilo moguće jer bi se sam svemir obranio od toga, te bi se vremenske kapsule uništile odmah po aktivaciji. Iako ova teorija djeluje nategnuto, jedan od onih koji ju je podržavao je bio i slavni Stephen Hawking. Poznati znanstvenik je izjavljivao da mora postojati neki prirodni zakon koji bi onemogućavao putovanje kroz vrijeme te je iznio i svoju viziju pod nazivom Pretpostavka o zaštiti kronologije. Međutim, tijekom godina je postao frustriran što nije mogao dokazati postojanje nikakvog prirodnog „obrambenom mehanizma“, te je na kraju priznao da je putovanje kroz vrijeme moguće, ali i da nije praktično. Hawking je rekao da bi vrijeme i svemir morali biti savijeni na određeni način kako bi se omogućilo vremensko putovanje, ali ne jednom već dva puta, jer je pretpostavka da bi se vremenski putnici trebali kasnije i vratiti u svoje vrijeme.  Dakle, teoretski bi putnici mogli ići daleko samo onoliko koliko mogu saviti vrijeme i svemir, da im omogući i povratak.

 

2. SVEMIR MOŽDA NEĆE DOPUSTITI PROMJENE U SLUČAJU PUTOVANJA KROZ VRIJEME

Hawking nije jedini koji je smatrao da je putovanje kroz vrijeme nemoguće, a svi su se vodili jednostavnim razmišljanjem – previše je paradoksa upleteno u cijelu priču. Vjerojatno najpoznatiji paradoks je tzv. paradoks djeda. Premisa je sljedeća: ukoliko se kroz vrijeme vratite u prošlost i ubijete svog djeda, zar nećete nestati, s obzirom da neće postojati mogućnost da budete rođeni? Ovaj paradoks su pokušali objasniti i riješiti mnogi, a možda najuspješnije objašnjenje dao je američki fizičar Hugh Everett sa svojom teorijom o paralelnim svemirima. Prema njegovoj teoriji, postoji neograničen broj svemira, svaki sa svakom mogućom posljedicom za svaku akciju koju poduzmete. Tako, u slučaju da ubijete svog djeda, svemir će se pobrinuti da svijet iz kojeg ste došli ne bude poremećen, već da sve ostane potpuno isto. Ipak, i ovo objašnjenje je dobilo svoju porciju kritika, pa su fizičari Daniel Greenberg i Karl Svozil ponudili drugo objašnjenje. Prema njima, svaki trenutak u vremenu se sastoji od svojevrsnih valova koji sprječavaju da se u povijesti išta mijenja. Prema tome, ukoliko pođete u prošlost da bi ubili svog djeda, u prostoriju ćete ući trenutak nakon što je on izašao, nećete ga uspjeti pronaći ili ćete jednostavno promijeniti mišljenje.

 

3. PUTOVANJE KROZ VRIJEME VJEROJATNO NEĆE ZAHTJEVATI VREMENSKU KAPSULU

Većina scenarija o putovanju kroz vrijeme uključuje vremenske kapsule koje će proizvoditi nama danas nepoznatu materiju negativne gustoće. Teoretičar Roy Kerr predviđa da bi vremensko putovanje moglo biti moguće ukoliko bi se ušlo u crnu rupu, koja ima toliko jaka gravitacijska polja da može saviti vrijeme, a izašlo kroz bijelu rupu koja sve tjera od sebe koristeći materiju s negativnom gustoćom. Međutim, problem je što je svaka materija pozitivne gustoće, iako kvantni teoretičari nagađaju da materija negativne gustoće ipak postoji. Ali, čak i ako postoji, ne postoji u količini dovoljno velikoj za putovanje kroz vrijeme. To ipak ne bi trebao biti problem prema mišljenju izraelskog fizičara Amosa Oria. On je 2007. godine predstavio kompliciranu matematičku jednadžbu skicirajući set idealnih gravitacijskih stanja oblika uštipka, koji bi omogućili putovanje kroz vrijeme. Prema njegovoj teoriji, sam svemir postaje vremenska kapsula, a ukoliko bi čovjek mogao upravljati krugovima u obliku uštipka, hipotetski bi mogao putovati kroz vrijeme svakim krugom! Kao što smo rekli, jednadžba (odnosno teorija) je vrlo komplicirana!

 

4. PUTOVANJE KROZ VRIJEME BI MOGAO OMOGUĆITI LHC

Godine 2008. CERN, odnosno Europska organizacija za nuklearno istraživanje, otvorila je devet milijardi dolara vrijedan veliki hadronski sudarač (LHC – Large Hadron Collider). Ukopan 175 metara ispod francusko-švicarske granice u blizini Ženeve, LHC je smješten u tunelu dugačkom 27 kilometara te je najveće čudo današnje tehnologije. Izgrađen je sa namjerom testiranja različitih predviđanja fizike elementarnih čestica, uključujući teorijsko postojanje Higgsova bozona, ali ruski matematičari Irina Arefeva i Igor Volovich smatraju da bi se mogao iskoristiti i za putovanje kroz vrijeme. Arefeva i Volovich tvrde da je veliki hadronski sudarač toliko moćan da bi mogao stvoriti crvotočinu, stvorivši tako vrata za dolazak vremenskih putnika. Ruski matematičari ipak smatraju da bi ta crvotočina bila premala za ljude, ali možda bi nas mogli posjetiti kakvi minijaturni vremenski putnici iz daleke budućnosti?

 

5. VREMENSKI PUTNICI SU NAS MOŽDA VEĆ POSJETILI

Na početku novog milenija, osoba koja se predstavila kao John Titor, je unijela prilično pomutnje i zabave na SF forumima. Naime, Titor se predstavio kao vojni vremenski putnik koji je stigao iz godine 2036. Pojavio se u studenom 2000. godine, a četiri mjeseca kasnije je misteriozno nestao baš kao što se i pojavio. Naravno, njegova pojava i tvrdnje su dočekane s podsmjehom, a u prilog mu nisu išle ni neke tvrdnje koje će se kasnije pokazati pogrešnima, poput one o građanskom ratu u SAD-u koji će početi 2004. godine, a završiti se 2015. tako da će Rusi baciti nuklearnu bombu na SAD. To je ujedno trebao biti i početak Trećeg svjetskog rata koji će odnijeti tri milijarde žrtava!  Međutim, Titor je puno toga i točno predvidio, poput rata u Iraku (podsjetimo da su tvrdnje došle prije događanja 11. rujna), ograničavanje sloboda i gruba kršenja privatnosti u SAD-u, Kineza u svemiru te znanstvena otkrića u velikim akceleratorima u CERN-u, koja nagovještavaju matematičke mogućnosti putovanja kroz vrijeme. Titor je svoje putovanje krzo vrijeme objasnio misijom potrage za IBM-ovim računalom iz 1975. godine koji je prijeko potreban u 2036. (!?) a u 2000. godinu je svratio jer je bio potreban međuskok kroz vrijeme. Naravno, šasne da je Titor stvarno putnik kroz vrijeme su gotovo jednake nuli, ali je na kraju rekao jednu zanimljivu stvar – u budućnosti će na naše današnje vrijeme gledati s prezirom i neugodom.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Ikona stila: Jean Paul Belmondo

Francuski glumac se proslavio savršenom kombinacjom nesavršenih odjevnih predmeta   Kada se pojavio 1960. godine film Do posljednjeg daha je bio hvaljen ne samo zbog ...