Putopis: Dominikanska Republika

1

Dominikanska Republika je najposjećenija država u Karipskom moru, smještena na otoku Hispaniola koji dijeli sa Haitijem. Otok je otkrio Kristofor Kolumbo 1492., te ga je tada naseljavao  narod Arawak – Taino, koji je  ubrzo istrijebljen. Od 1503. Španjolci na otok dovoze robove, uglavnom iz Afrike. Francuzi i Španjolci su 1697.godine podijelili otok, da bi ga Jean Pierre Boyer pod svojom vlašću 1822.-1844. ponovno ujedinio. Ipak,  1844. Dominikanska Republika, gdje su većinu stanovništva činili mulati, ponovno se odvojila.

Dominikanska Republika se dijeli na 29 provincija i distrikt Santo Domingo, koji je ujedno glavni grad i najstarije naselje Europljana u Americi. Osnovao ga je Bartolomeo Kolumbo 1496.godine, brat Kristofora Kolumba. Staro sjedište grada, poznato kao Zona Colonial (“Kolonijalna zona”) je 1990. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

 

Puntacana3

PUNTA CANA

Punta Cana je pokrajina i grad provinciji La Altagracia na istoku zemlje, poznata kao Costa del Coco ili Obala kokosa, a ime je dobila po kokosovim palmama koje se nižu po kilometrima dugim plažama. To je glavno turističko odredište Dominikanske Republike sa preko 28.000 hotelskih soba, koje karakteriziraju prekrasne pješčane plaže i mnoštvo all-inclusive resortova. U sklopu mjesta nalaze se i restorani, barovi, noćni klubovi, casina, tereni za golf, te unutar odmarališta možete uživati u mnogim aktivnostima i vodenim sportovima. Međunarodni aerodrom Punta Cana je od samog mjesta udaljen 20 kilometara, te u zimskim mjesecima tjedno primi do 250 letova iz Europe i Sjeverne Amerike. Europski letovi traju oko 9 sati, a povratna karta Zagreb – Punta Cana, obično preko Frankfurta,  može se naći za 4.500 – 5.000kn.

Dominikanska viza (turistička karta) se kupuje u zračnoj luci, po slijetanju. Cijena je cca 10 USD po osobi i potrebno je da putovnica bude važeća najmanje 6 mjeseci od datuma izlaska iz zemlje

Turistima se generalno ne preporuča samostalno lutanje van turističkih zona zbog sitnih pljački, te se preporučuje razgledavanje otoka u skopu organiziranih tura. A nema ni potrebe – svaki resort ima nekoliko resotorana i barova, te je u svako doba dana i noći moguće dobro pojesti i popiti. Lokalna kuhinja se bazira na riži, grahu, mesu i povrću, a pravi primjer je jelo La Bandera.

Jednodnevni izleti se mogu rezervirati u hotelima, a cijene se kreću 80-180 dolara po osobi. Cjenkanje je moguće van hotela kod uličnih prodavača, te se cijene mogu spustiti za 30 – 50%, ovisno o broju rezerviranih izleta s istom agencijom. Ipak, ukoliko ne pričate španjolski, a imate namjeru nešto naučiti o lokalnoj kulturi, bolje je platili bar jedan sadržajni izlet u hotelu jer vodiči dobro pričaju strane jezike. Manje lokalne agencije nude jeftinije izlete ali bez vodiča, što podrazumijeva poznavanje španjolskog jezika, obzirom da pratiteljima na izletima engleski obično nije dobar.

 

JEDNODNEVNI IZLETI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

Otok Saona, dio Nacionalnog parka Istoka,  nalazi se na drugoj strani otoka, u Karipskom moru. Do otoka se obično ide gliserima i katamaranima. Animacija na izletu je odlična, uče se plesovi (Merengue je nacionalni ples Dominikanske Republike), te je u cijenu izleta uključen ručak i razna pića. Otok Saona je poznat po spektakularnoj prirodi –  nevjerojatno bijeli pijesak, tirkizno more i kokosove palme. Na povratku se zaustavlja u piscina natural ili prirodni bazen – pješčana plićina nekoliko stotina metara od obale. Tu se turistički brodovi usidre i turisti se zabavljaju plešući u moru. Jedna od atrakcija su i morske zvijezde koje leže po dnu, te se smiju vaditi za slikavanje, uz napomenu da se ne smiju držati van mora više od 10 sekundi, inače ugibaju.

Uz otok Saonu, jedan od najljepših otoka cijelih Kariba je i nenaseljeni otok Catalina. To je pravi tropski raj s netaknutom prirodom –  na otoku živi preko 100 vrsta ptica, delfini, razne vrste riba…

Poluotok Samana je poznat po netaknutoj prirodi, a osim fantastičnih tropskih plaža, posebnu atrakciju predstavlja  El Limon vodopad, skriven duboko u džungli.

Za ljubitelje kulturnih znamenitosti, svakako se preporuča posjetiti Santo Domingo kojeg karakteriziraju dobro očuvane građevine iz španjolskog kolonijalog razdoblja. Jedini problem je udaljenost, otprilike 3-4 sata vožnje od Punta Cane, pa je poželjno prenoćiti. Kulturno-povijesne znamenitosti uključuju katoličku katedralu Santa Maria de la Encarnacion koja datira iz 16. stoljeća, tvrđavu Ozama iz doba španjolskih osvajanja, te mauzolej Kristofora Kolumba.

 

puntacana4

PLIVANJE I RONJENJE S MORSKIM PSIMA

Punta Cana je relativno mlado naselje, koje se naglo razvilo u posljednjih desetak godina. Osim izležavanja po plažama, gosti svoj odmor mogu upotpuniti raznim aktivnostima i poludnevnim izletima poput jahanja konja po plažama i selima, vožnja buggy-em po plantažama, kupanje po špiljama, plivanje i ronjenje s morskim psima i ražama, ronjenje uz koraljni greben… Cijene tih izleta se kreću oko 50 dolara po osobi, iznimka je plivanje s dupinima čija je cijena 120-180 dolara po osobi.

Osim prirodnih ljepota, Punta Cana se može pohvaliti i brojnim zabavnim sadržajima.

Bavaro Adventure Park – zabavni, tematski park. Osim šetnje kroz Dino svijet gdje možete vidjeti skulpture dinosaura u prirodnoj veličini, dostupni su Zip lineovi, Zorbing, vožnja segway-om, jahanje..

Manati park – omogućuje upoznavanje sa životinjskim i biljnim svijetom Dominikanske Republike- papige, iguane, zmije, kornjače, krokodili, predstave s konjima, plivanje s dupinima..Atrakcija parka je i Taino selo gdje se mogu vidjeti plesovi Taino Indijanaca, koji su se na Hispaniolu doselili u 7 st., te se više saznati o njihovom načinu života.

Plaže Punta Cane su većinom zaštićene koraljnim grebenom koji okružuju obalu, tako da je more uglavnom mirno. Za ljubitelje surfanja i one koji to žele postati, preporučuje se posjetiti plažu Macao. Za surfanje s instruktorom i najam daske na tri sata, potrebno je izdvojiti 100 dolara po osobi. Inače, plaža je atrakcija sama za sebe, moguće je slikavanje za raznim egzotičnim životinjama pr. iguanama i majmunima.

 

LOKALNA KULTURA I NAČIN ŽIVOTA

Izleti uključuju i upoznavanje s lokalnom kulturom i glavnim gospodarskim granama otoka – uzgojem kakaa, kave, šećerne trske, banana, proizvodnja ruma…

Proizvodnja duhana i ručno motanje cigara su zaštitni znakovi Dominikanske Republike, te su cigare jedan od najprodavanijih suvenira.

Od lokalnih pića, suvenir bez kojeg ne mozete napustiti Dominikansku Republiku je Mama Juana. Piće je mješavina crnog vina, ruma, meda i korijena ljekovitih biljaka koje su se u prošlosti koristili Taino indijanci u medicinske svrhe. Alkohol je receptu dodan nakon dolaska konkvistadora. Mama Juana se prodava kao afrodizijak, a degustacija je moguća u svim suvenirnicama.

Nezaobilazan i jedinstven suvenir je nakit od Larimara. To je izuzetno rijedak mineral svijetloplave boje koji se može naći samo u Dominikanskoj Republici na jednom nepristupačnom planinskom mjestu. Otkriće je objavljeno 1974 godine, kada ga je uz more pronašao Miguel Mendez. Kamen je nazvao Larimar po svojoj kćeri Larissi  i španjoskom izrazu za more – mar.

Larimar se također se naziva i „Atlantis kamen“ ili „Kamen Atlantide“, jer je po legendi jedan mudarac tvrdio da je Dominikanska Republika bila dio nestale civilizacije Atlantide.

 

NOĆNI ŽIVOT

Najpoznatiji noćni klub u Punta Cani  je Coco Bongo. Ulaznice od 65 dolara po osobi uključuju neograničenu konzumaciju alkoholnih pića, a dostupne su i VIP ulaznice po cijeni od 110 dolara po osobi. Većina resortova ima svoj noćni klub, a u cijenu boravka su također uključena i domaća alkoholna pića, što podrazumijeva i većinu koktela.

 

Tekst: Daniela Storelli

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment

5 znakova da volite svoj posao

Pogotovo u današnje vrijeme, muškarci rijetko vole svoj posao, ali uvijek postoje iznimke – jeste li vi među njima?   NE MOŽETE DOČEKATI DOLAZAK NA ...