Povijest nogometnog huliganizma

0

Sve je počelo u Engleskoj početkom 80-tih a vrlo brzo se raširilo po cijelom svijetu

 

‘Riječ huligan predstavlja osobu s problematičnim, razbojničkim ponašanjem’

 

Dan je srijeda, 29. svibnja 1985. godine. U Bruxellesu se igra finale Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola. Prije početka nitko nije ni slutio da će to biti jedan od najmračnijih dana u povijesti nogometa. Samo godinu dana prije u Rimu je Liverpool s 1:0 pobjedio Romu u finalu Kupa prvaka. Nakon susreta engleske su navijače po povratku s utakmice napale mnogobrojne skupine bijesnih Talijana. Finale Kupa prvaka igralo se na Heyselu, osveta se pripremala i svi su znali da ništa neće završiti dobro. Neredima je kumovala i loša podjela karata pa su navijači jednih i drugih bili međusobno ispremiješani i odijeljeni samo s par zaštitara. Talijani su bili ti koji su prvi počeli. Već dva sata prije početka susreta počela je kiša kovanica po navijačima Redsa. Oko 20:45 skupini liverpulskih navijača je bilo dosta te su odlučili udariti po Juventusovim navijačima. Među Talijanima je nastala panika pa su počeli bježati, ali nisu imali gdje jer su sa sve tri strane tribine bile okružene betonskim zidom. Navijači Liverpoola su nastavili s napadom sve dok se nije urušio trošni zid na istočnoj strani tribina. Kako su popadali na pod, navijači su ostali zgnječeni, a ostatak Juventusovih navijača je bježeći u panici drobio one ispod sebe. U tom trenutku je nastao pravi pakao jer su navijači Juventusa s ostalih djelova tribina uletjeli na teren u pokušaju da dođu do navijača Redsa. Nastao je pravi kaos pa su morale intervenirati čak i specijalne postrojbe belgijske vojske! Rezultat svega je na kraju bilo 38-ero poginulih navijača Juventusa i jedan belgijski navijač koji se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Najmorbidnije od svega je bilo to što je utakmica po smirivanju divljanja ipak odigrana, navodno da bi se smirili još veći neredi koji bi nastali po odgađanju susreta! Heysel je pak dan danas sinonim za nogometnih huliganizam!

Riječ huligan predstavlja osobu s problematičnim, razbojničkim ponašanjem. Samo porijeklo te riječi se još uvijek sa sigurnošću ne zna, ali se zna da je prvi put spomenuta u policijskom izvješću 1898. godine u Londonu. Postoje tri verzije porijekla riječi. Prema jednom je huligan nastao od prezimena irskog razbojnika Patricka Hooligana, prema drugoj od imena lokalne bande u Islingtonu koja se zvala Hooley, dok treća verzija ime huligan daje po irskoj riječi Hooley koja znači divlju zabavu.

 

povijesthuliganizma2

ENGLESKA – KOLJEVKA HULIGANA

Iako se značajnija pojava huliganizma vezuje za godine iza 80-tih, to ne znači da nasilja prije nije ni bilo. Npr. engleski nogomet nasilje prati još od njegovih početaka u 14. stoljeću, dok je u Italiji jedan od prvih slučajeva zabilježen 1920. godine kada su izbili neredi po završetku susreta između Viareggia i Lincquesa pri čemu je u intervenciji policijskih snaga metkom usmrćen sudac susreta!

Prava domovina huliganizma na nogometnim terenima je, naravno, Engleska. Posebnu ulogu u razvoju huliganizma imala je i televizija 60-tih godina. Mirniji su navijači tako imali priliku gledati susrete iz topline svog doma, a TV kuće su jedva čekale da se dogode incidenti kako bi ih na svojim stanicama mogli prikazivati. Televizija kao medij je stoga bila izuzetno zanimljiva huliganskim skupinama koje su svijetu na taj način mogle pokazati koliko su „moćne“. Rastući huliganizam u Engleskoj je morao kad-tad preći i van granica, a navijači Tottenhama su imali „čast“ biti prvi koji su 1974. izvan Otoka napravili nerede. Bilo je to u uzvratnom susretu finala Kupa UEFA u Rotterdamu. Neredi su počeli i prije samog susreta, a nastavljeni su dugo u noć. Bilanca je na kraju bila 200 ozljeđenih i 70-ero uhićenih, a Tottenham je iduće dvije utakmice morao igrati 250 kilometara daleko od svog stadiona. Samo godinu dana kasnije navijači Leedsa opustošili su Pariz gdje su igrali finale Kupa kupova protiv Bayerna pa je klubu zabranjeno sudjelovanje u Europi iduće četiri godine.

Umjesto da to bude opomena, engleski huligani su postali uzor manjim skupinama po Europi koje su htjeli oponašati svoje „kolege“ s Otoka pa se huliganizam brzo ukorjenio u Nizozemskoj, posebno u Ajaxu, Feyenoordu i Utrechtu.

Englezi su pokušavali iskorijeniti huliganizam i dok su to na svom terenu uspijevali, boravci engleske reprezentacije i klubova u Europi su bili druga priča. Kao reakcija na pokušaj sprječavanja nasilja na terenima pojavio se Casual pokret. Casual navijači na oglede idu bez vidljivih obilježja kluba, bez dresova, zastava, transparenata, već obučeni u trendovsku odjeću poznatih robnih marki kao što su Stone Island, Burberry, Paul & Shark itd.

I dok su na Otoku skupine bile neorganizirane i postojale su isključivo samo radi navijanja i samih sebe, u Italiji su bile duboko ukorijenjene Ultra skupine koje su bile izvrsno organizirane, a njihovo postojanje je nadilazilo sami nogomet pa su često bile povezane s politikom, a velika većina je bila rasistička.

Svoju slavu su talijanski huligani dočekali 1980. godine za vrijeme Europskog prvenstva u Italiji. Za vrijeme utakmice između Belgije i Engleske talijanski su se huligani, naravn,o priključili Belgijancima provocirajući Engleze. Na stadionu je nastala masovna tučnjava navijača koju je smirila policija bacući suzavac na Engleske navijače. Prekid je trajao pet minuta, a nakon susreta uslijedili su brojni napadi Talijana na engleske skupine. Bio je to početak nove priče, početak priče u kojima su engleski navijači bili ti koji su bili napadani na gostovanjima. Gostovanje Tottenhama u Amsterdamu 1981. godine, gostovanje Engleske u Švicarskoj i Norveškoj te na Svjetskom prvenstvu 1982. godine samo su potvrdili to pravilo. Dno huliganizma je dosegnuto u već spomenutom finalu Kupa prvaka 1985 godine, a UEFA je konačno odlučila nešto poduzeti. Svim je engleskim klubovima zabranjen nastup u Kupovima idućih pet godina, a Liverpool je dobio još dodatne dvije godine zabrane.

Ipak, UEFA je napravila propust. Engleskim klubovima nije zabranjeno odigravanje prijateljskih susreta pa su zabilježeni ozbiljni neredi na susretima Ajax – Manchester UTD i Groningen – West Ham. Posebna zanimljivost je bila u tuči Manchesterovih navijača s Nizozemcima na brodu koji ih je vodio na susret. Na brodu je bila i skupina engleskih Hell’s Angelsa koja je odbila sudjelovanje u tuči zbog toga što su čak i za njih Manchesterovi navijači bili prenasilni!!!!

 

povijesthuliganizma3

PREKRETNICA NA HILLSBOROUGHU

Prekretnica se dogodila 15. travnja 1989. godine kada je čak 96-ero navijača Liverpoola na Hillsboroughu izgubilo život. Nakon nereda navijači su doslovno prignječeni uz ograde. Ti su neredi imali velike posljedice na huliganizam na Otoku. Skinute su zaštitne ograde, a na stadionima su sva stajaća jesta zamjenjena sjedećim. Huliganizam je drastično smanjen u Engleskoj, ali su danak prošlosti navijači Engleske plaćali na gostovanjima po Europi. Katowice 1993, Dublin 1995 i Brugge 1997. bili su samo primjeri. Isto kao i Manchesterovi navijači u Rotterdamu 1997 i Milanu 1998. i 1999. godine. Najgori događaj se dogodio 5. travnja 2000. godine kada su u Istanbulu nakon susreta Galatasaraya i Leedsa izbodena na smrt dva engleska navijača. Godinu dana kasnije u finalu je ponovo igrao Galatasaray i engleski klub – ovaj put Arsenal. Unatoč planovima o osveti, samo zahvaljujući jakim policijskim snagama, višednevne bitke su završile sa „samo“ četiri ozljeđena navijača s ubodnim ranama i 64 uhićena.

Neredi se nastavljaju i dan danas po uobičajenom receptu – izazvanje engleskih navijača koji potom uzrvate i pitanje je hoće li se to ikada zaustaviti. Iako je vidljiva tendencija smanjena okršaja, odnosno posljedice su dosta manje nego prije, provokacija Engleza je, kako smo mogli vidjeti na zadnjem svjetskom prvenstvu, još uvijek omiljen hobi mnogobrojnim navijačima.

 

povijesthuliganizma4

NASILJE NA DERBIJIMA

Sve velike derbije uobičajeno prate nogometni neredi. Uzavrela krv za vrijeme velikih derbija u kojem se čsto sastaju dva neprijateljska kluba često završe teškim neredima. U Škotskoj je to jedan od zasigurno najpoznatijih derbija u svijetu Old Firm, odnosno susret katoličkog Celtica i protestantskog Glasgow Rangersa. Prvi se neredi spominju već od 1909. godine kada su navijači uletjeli s noževima u teren, postavili barikade te ih prije sukoba s policijom zapalili! Poznata je  ipjesma Billy Boys u kojem navijači Rangersa slave njihovog najkrvavijeg predvodnika Billya Fullertona. Old Firm i vjerska razdvojenost uzrokovala je još jedan škotski vjerski derbi u Edinbourghu, onaj između katoličkog Hiberniana i protestantskog Heartsa.

Nizozemska je posebna priča i njihovi se huligani smatraju jednim od najnasilnijih u svijetu. Posebno su nasilni navijači Ajaxa F-sideri Bunnik sideri Utrechta. U Nizozemskoj je česta praksa nazivanja skupina prema poziciji na stadionu, a još češća praksa dogovaranja okršaja navijačkih skupina van stadiona! Najeksponiraniji se događaj tako dogodio 23. svbnja 1997. godine kada je u dogovorenom okršaju Ajaxovih i Feyenoordovih navijača smrtno stradao 35-godišnji navijač Ajaxa i to nakon što je brutlano zamlaćen čekićem!

Italija je domovina Ultrasa pa i ne čudi da se derbiji često završavaju teškim neredima. Sukobi na derbijima Milana i Intera, Torina i Juventusa u povijesti nisu bili rijetki, a posebno se uvijek isticao rimski derbi između „komunističke“ Rome i „desničarskog“ Lazia.

Najnasilniji derbiji su ipak oni u Srbiji, Grčkoj i Turskoj. Susreti između Crvene Zvezde i Partizana, Olympiakosa i Panathinaikosa te Galatasaraya i Fenerbahcea često završavaju smrtnim slučajevima, a ne pamti se kada je jedan derbi prošao bez incidenata. Mržnja tih klubova je toliko velika da je nemoguće da se neredi ne dogode, a česti su i bez odigravanja susreta.

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments